Ausztriában bevezetik az elektromos oltási igazolványt

Ausztriában elektromos oltási igazolvány lesz

Az Európai Unióban hamarosan elkezdődik az oltás. Ausztriában már akár karácsony előtt, vagy röviddel utána. Az oltás igazolása ezután egy elektronikus oltási igazolványba kerül.

Az elektronikus oltási igazolványt a következő napokban fokozatosan vezetik be Ausztriában.

Bécs és Stájerország az első tartomány, amely már megkezdte ennek használatát. Október óta Bécsben, a közelmúltban pedig Stájerországban is tesztelték.

Eddig egy tesztelési-projekt keretében már 30.000 influenza elleni oltást regisztráltak, az elektronikus oltási igazolvány működik és jól fogadták.





Az elektronikus oltási nyilvántartásnak jobb áttekintést kell adnia az egyes oltásokról. Az eddig beadott oltásokat később pótolni lehet az igazolványba, és emlékeztetni is tud az újabb oltás beadásának szükségességére, mint pl. az FSME.

Ezenkívül az e-oltási igazolvány az adminisztrációt is leegyszerűsíti. Az osztrák Egészségügyi Minisztérium honlapja szerint az ingyenes oltási programok adminisztrációja jelenleg nagy erőfeszítéseket igényel.




Oltási lefedettség az e-oltási igazolványon keresztül

Az állami oltási központok az elektronikus kártyába (ELGA) mentik el az influenza elleni oltásokat. Ebbe a páciensek is belenézhetnek. A következő napokban kezdődik el a használata Niederösterreich-ban és utána a többi tartományokban.

Az oltási adatokat egy központi osztrák oltási nyilvántartásban tárolják. A szigorú adatvédelmi követelményeknek való megfelelés elengedhetetlen. Az oltási adatok feldolgozásának jogalapját az egészségügyi törvény (GTelG) módosítása szabályozta 2020 őszén, áll Ausztria hivatalos honlapján.

Mire a koronavírus elleni oltás megkezdődik, addigra az elektromos oltási igazolvány egész Ausztriában elérhető lesz.

Így teljes lefedettséggel már elektronikusan rögzíteni tudják majd az oltásokat.





Hogy a járvány sikeresen leküzdhető legyen, gyors áttekintésre lesz szükség, hányan oltatták be magukat a koronavírus ellen. A számokat az e-oltás igazolás segítségével kapják meg.

Az még nem világos, hogy a korona védőoltás kötelező módon bekerül e az elektromos oltási igazolásba, vagy sem, írja az osztrák lap.

Az e-oltási kártyáról (E-Impfpass) további információk találhatók az Egészségügyi Minisztérium honlapján.

Miközben Ausztria hivatalos honlapján az áll, hogy októberben kezdődtek a teszt-programok, egy 2019. szeptemberi cikkben már írnak róla, miszerint 2020. elején kezdik meg a teszt-fázist az elektromos oltás-igazoláshoz és 2021-re már egész Niederösterreich-ban alkalmazni akarják.




A WHO egységes e-oltási igazolványt javasol

Egy svájci lap számol be arról, hogy a WHO nem szeretné, ha minden ország külön-külön dolgozna egy új oltási igazoláson, hanem egységességet szeretne és ezt is javasolja.

Észtországban a WHO már tesztelte ezt a programját, amit “Smart Yellow Card”-nak hívnak.

Észtországban már az év elején bevezették az elektromos oltási igazolványt, amiben azt is bejegyezték, ha valaki már fertőzött volt a koronavírussal, tehát elvileg már immúnisnak számít.

A WHO ez utóbbit nem ajánlja, mert nem tartja megbízhatónak, ahogyan hosszú távon a teszteléseket sem.

A WHO a Smart Yellow Card bevezetését ajánlja, melyet utazáskor mindig magunknál hordanánk, akár papír formában, akár digitálisan vagy kártya formájában.

A WHO oldalán a “Smart Yellow Card” elképzelése

www.meinbezirk.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.