Ausztriában decembertől jön az áramár-stop – 2900 kWh fogyasztásig 10 Cent lesz

Ausztria áramárstoppot vezet be decembertől

Az osztrák kormány segélycsomagról döntött, ami a privát háztartások áramfogyasztását érinti. Rezsiszámla kedvezményt kapnak a lakók, amely a villanyszámláról autómatikusan levonódik. Ez 2024 közepéig lesz érvényben.




Ausztria konzervatív-zöld kormánya “árfékről” döntött az emelkedő villamosenergia-költségek csökkentése érdekében.

Ez segít az embereknek abban, hogy jobban megbirkózzanak az energiacégek áremeléseivel.

– mondta Karl Nehammer osztrák kancellár.

A kormány számításai szerint ezzel háztartásonként átlagosan évi 500 Eurót sikerül megspórolni. Az intézkedést októberben fogadja el a parlament, decembertől lép életbe és 2024-ig tart majd a tervezettek szerint.

A magas infláció az ország minden lakosát megterheli, veszélyezteti a vásárlóerőt, és mára elérte a középosztályt. A cél tehát az emberek gyors megsegítése.

– mondta Magnus Brunner pénzügyminiszter.

A tervek szerint az “árfék” egy háromszemélyes háztartás átlagos fogyasztásának 80%-ára vonatkozik majd. A határérték 2900 kilowattóra (kWh). Addig a fogyasztásig csak 10 Centet kell fizetni a kWh-ért, ami megfelel a válság előtti árnak. Az ezen felüli összegek az aktuális piaci áron kerülnek felszámításra.




Ha az áram ára kilowattóránként 40 Cent, akkor kilowattóránként max. 30 Centet vonnak le, a fennmaradó összeget pedig a fogyasztónak kell fizetnie. Erre a felső határra azért van szükség, hogy a szolgáltató cégek ne emeljenek árat az “árfék” miatt. A támogatást 2024 közepéig tervezik megtartani.

Szakértők szerint a háztartások mintegy fele kapja meg a teljes támogatást, körülbelül ennyien fogyasztanak majd 2900 kWh-nál kevesebbet. A támogatást automatikusan vonják le a villanyszámláról.

A háromnál több személyes háztartások kérelem benyújtásával további segítségben részesülnek. Részletek még nem állnak rendelkezésre. Ezenkívül az alacsony jövedelmű háztartások további, max. 200 Eurós segítséget kapnak.




A kormány a költségeket 3-4 milliárd Euróra becsüli. Nem ez az első, az infláció miatti segélycsomag Ausztriában.

Az intézkedés kritikusai azt kifogásolják, hogy a háztartás méretét nem veszik figyelembe. Ennek megfelelően egy kisebb lakásban élő, alacsonyabb fogyasztású, egyszemélyes háztartás ugyanannyi támogatást kap, mint egy többtagú, magasabb fogyasztású család.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.