Ausztriában hétfőtől kijárási szigorítás az oltatlanoknak

Ausztriában kijárási szigorítás az oltatlanoknak

Alexander Schallenberg (ÖVP) osztrák kancellár vasárnap jelentette be, hogy már hétfőtől, novmeber 15-től Ausztria egy átmeneti, egyelőre 10 napos kijárási korlátozást rendel el az oltatlanok számára.




A mai napon elrendelt oltatlanoknak szóló kijárási kolrátozást Ausztriában egyelőre 10 napra tervezik, november 24-ig, és kb. 2 millió embert érint, vagyis Ausztria kb. negyedét.

Wolfgang Mückstein (zöldek) egészségügyi miniszter viszont nem zárja ki, hogy ezt meg kell hosszabbítani, amennyiben a fertőzöttségi számok ezt indokolják.

A hétfőtől érvényes kijárási korlátozások azokat az embereket érintik, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolvánnyal, és nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 180 napban átestek a koronafertőzésen. Az éttermekből, fodrászatokból és sportlétesítményekből a 2G szabállyal már eddig is ki voltak zárva.

A kijárási szigorítás azt jelenti, hogy csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakhelyet, mint. pl. a munkába járás, orvosi látogatás, oltást felvenni, bevásárlás az alapvető szükségletek kielégítéséhez, iskolába és egyetemre való bejárás, egészségügyi séta, fontos kapcsolati személyekkel való találkozás, állatok gondozása, hivatalos ügyintézés, ill. az élet, az egészség és a vagyon közvetlen elhárítása érdekében. Temetőbe és vallási gyülekezésre szintén el lehet járni.

A 12 év alatti gyermekek teljes mértékben mentesülnek a korlátozások alól. Azok, akik most kapják meg az első oltásukat, PCR-teszttel szabadon mozoghatnak.

Az FFP2 maszkviselés mindenhol kötelezővé válik.




A kancellár bírálja a szégyenteljesen alacsony oltási arányt

Súlyos a koronahelyzet Ausztriában” – közölte Schallenberg, és arra kért mindenkit, hogy oltassák be magukat, hiszen ez az egyetlen kiút a járványból.

Az oltatlanok korlátozásával a kormány most felgyorsítja a már kidolgozott fokozatos lezárási tervet. Schallenberg elismerte, hogy ez a lépés nem könnyű, de sajnos szükséges, mivel Ausztriában szégyenteljesen alacsony az oltási arány.

A rendőrség fokozottan ellenőriz

Nagyon következetesen ellenőrizni fogják, és nagyon következetesen szankcionálni fogják” – jelentette be Schallenberg, például a közlekedés során, de az áruházak előtt is, köztereken. Szigorú pénzbírságot szabnak ki arra, aki megszegi a szabályokat.

Ezt a belügyminiszter is megerősítette: hétfőtől kerületenként két újabb rendőrjárőr lesz kizárólag a lezárás ellenőrzésére, és aktivabban lépnek föl a csalások ellen is.

A köztéri ellenőrzés nem jelent majd akadályt, az embereket azonban arra kérték, hogy a magánszférában is tartsák be a szabályokat, ahol a rendőrség nem tud ellenőrizni.

Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, hogy meg van arról győződve, hogy az emberek megértik, hogy ezzel csak meg akarják őket védeni.




A 12 és 15 év közötti gyermekek számára a Ninja-Pass szintén egyenértékű a 2G igazolással. Ha erre a hétre teljesen kitöltötték, a gyerekek pénteken és hétvégén is sportolhatnak házon kívül és klubokban is.

Az iskolákat nem érinti a lezárás

A lezárás a 12 év felettiekre is vonatkozik, a kancellár ezt azzal magyarázta, hogy ők is terjesztik a vírust, hiába nem betegednek meg.

Az iskolákat azonban nem érinti, mivel itt hetente továbbra is háromszor tesztelnek, a felső tagozatosok pedig maszkot viselnek.

A mai bejelentés és sajtótájékoztató a holnapi lezárásról, itt elhangzott, hogy az intézkedés célja az oltásra való motiválás

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.