Ausztriában megszavazták az általános kötelező korona védőoltást

Ausztriában megszavazták az általános kötelező védőoltást

Az osztrák parlamentben január 20-án 170 szavazatból 137-en szavazták meg az általános kötelező oltást. Február 1-jével lép hatályba és 2024-ig tart. Az FPÖ vezetője, Kickl az “emberi méltóság elleni merényletről” beszélt.
Ausztriában a parlament csütörtökön nagy többséggel döntött a felnőttek kötelező védőoltásának bevezetéséről. A 170 képviselő közül 137-en szavaztak igennel, 33-an nemmel, 13 képviselő nem vett részt a szavazáson.

A projektet az ÖVP és a Zöldek koalíciós frakciója, valamint a szociáldemokrata SPÖ és a liberális Neos támogatta. A jobboldali FPÖ ellene szavazott.

Wolfgang Mückstein (zöldek) osztrák egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a kötelező védőoltás nem a járvány jelenlegi Omikronhullámára irányul, hanem a következő hullámokban kell alkalmazni a jövőbeli vírusváltozatok ellen. Ez egy előrelátó lépés.

Az FPÖ vezetője, Herbert Kickl viszont az emberi méltóság és szabadság elleni merényletről beszélt.
A szabadságvesztés, mint büntetés, kizárt

Az oltási kötelezettség a szövetségi tanács várható jóváhagyása után február 1-jén lép életbe. Ezt követően minden, az országban élő 18 éven felüli személyre vonatkozik.

Kivételek a terhes nők, a gyógyultak (180 napig) és az olyan személyek, akik egy szűken meghatározott egészségügyi okok miatt nem kaphatnak védőoltást.

Az oltás nem lesz kényszer, de a szabálysértésnek számít, így súlyos pénzbírsággal járhat a megszegése.

Az egyszerű bírság 600 Euró, kifogás esetén anyagi helyzettől függően akár 3.600 Euró is lehet. A bírságot azonban legkorábban március közepén szabhatják ki, ha a rendõrség szokásos feladatai (pl. jogosítvány-ellenõrzés) keretében az oltási kötelezettség megsértését észleli. A büntetéstől eltekintenek, ha két héten belül beoltatja magát valaki. A pénzbüntetést helyettesítő szabadságvesztés kizárt.

A járvány lefolyásától függően folyamatos értékelést terveznek. Az elektromos oltási regisztráció már 2020 óta létezik, de majd csak egy lehetséges “hamradik fázisban” kezdik el használni, amelynek dátuma egyelőre ismeretlen. Ezután félévenként megállapítják, hogy ki nem tett még eleget az oltási kötelezettségnek.
Ezekben az esetekben a kerületi hatóságok emlékeztető írást küldenek ki, és pénzbírságot (ismét 600 vagy akár 3.600 Euró) szabnak ki a szabályok be nem tartása esetén.

Karl Nehammer kancellár (ÖVP) és Mückstein egészségügyi miniszter a közelmúltban reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség a “harmadik szakaszba” való belépésre. A kötelező védőoltás 2024-ig határozott időre szól.

Az egészségügyi vonatkozású kivételeket tisztiorvosnak kell igazolniuk, és be kell vezetniük az oltási nyilvántartásba. A terhes nők és a 18 év alattiak mentesülnek, mert a jelenlegi védőoltásokat eddig csak hivatalos EU-jóváhagyás nélkül adták nekik, írja a Frankfurter Allgemeine.

Ennek ellenére a védőoltás számukra is orvosilag javasolt és kívánatos, mondta Mückstein, egykori gyakorló orvos. A miniszternek van némi döntési mozgástere, például a határidők és a szükséges időközök, valamint az oltások megengedett előkészületei tekintetében.

500 Eurós lottó ösztönzőként

Az oltási kötelezettséget pénzügyi ösztönző kíséri. Az ORF által szervezett oltási lottóban egyenként 500 Euró értékű fogyasztási utalványt lehet nyerni. Mindenki kaphat jegyet a lottóra, aki oltást kapott (korábban is), állítólag minden 10. nyer.

Ausztria ugyanakkor további 10 nappal meghosszabbította az oltatlanoknak szoló lockdownt, így január 30-ig szól.

A parlamenti szavazásról, heves vita övezte

Egy ausztriai magyar beszámolója a szavazás utánaról

54
Helyesled az Ausztriában csütörtökön megszavazott általános oltáskötelezettséget?

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.