Minden harmadik Ausztriába utazó hamis adatot ad meg a határátkelésnél

Ausztriába beutazás

Minden nap számos koronavírus fertőzött utazik Ausztriába. Majdnem minden harmadik helytelen adatokat ad meg a Contact Tracing-ben (kontakt követő). A határellenőrzés helyenként szigorított lehet Ausztriába menet április 1-től, és új beutazási szabályok léptek érvénybe.
A bécsi korona bizottság legutolsó ülésén azon bosszankodott, hogy kb. 30%-a az ingázóknak, akiket pozitívra tesztelnek, eltitkolják az utazási adataikat a Contact Tracing-nél, ami megnehezíti a kontaktok visszakövetését és az esetleges fertőzöttek megtalálását.

Az osztrák cikk megemlíti, hogy Bécsben főleg magyar és lengyel ingázók vannak, bár ők csak egy csepp a tengerben, mivel a fertőzöttek nagy része nem az utazóktól származik, írja a lap.
Megváltozott beutazási szabályok Ausztriába

Az ingázókra vonatkozó rendeletet hoztak érvénybe április 1-től.

A magasan fertőzött területekről érkező ingázóknak, mint pl. Magyarországról hetente kétszer kell negatív tesztet felmutatniuk, ill. az ingázók tesztje nem lehet régebbi, mint 72 órás. Ha nem magasan fertőzött területről utazik be valaki, a 7 napos az érvényes.

A beutazási regisztrációt a www.entry.ptc.gv.at oldalon kötelező megtenni, ill. papíron is lehetséges, az ingázóknak 28 naponként kell frissíteni.

A magasan fertőzött területek közé tartozik még többek között a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Olaszország.

Az átutazókra a tesztelési-és a regisztrálási kötelesség nem vonatkozik.

A szigorított beutazási szabályokról a Budapesti Ausztriai Nagykövetség oldalán is tájékozódhatunk.

A “Heuteosztrák lap kutatása szerint az elmúlt két hétben a legtöbb külföldről érkező pozitív fertőzöttek száma Magyarországra vezethető vissza (78-an), ezt követi Németország (58-an), majd Lengyelország (44-en). Bosznia-Hercegovinából 28 pozitív tért vissza, Svájcból és Szlovákiából 16-an, Szlovéniából és Koszovóból 11-en, a Cseh Köztársaságból és Romániából 9-en, Horvátországból és Törökországból 8-an, Olaszországból 6-an, Észak-Macedóniából 4-en, Franciaországból és Hollandiából 1-1 pozitív fertőzött volt.

A magas fertőzöttségi számok miatt Ausztriában Nagycsütörtök óta van érvényben a kemény húsvéti lezárás Kelet-Ausztriában, vagyis Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban. Többek között 24 órás kijárási szigorítás van, csak az élelmiszer üzletek lehetnek nyitva és a gyógyszertárak. A lezárás április 11-ig tart.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.