Életbe lépett a törvény Ausztriában a kötelező oltásról

Életbe lépett a kötelező oltás Ausztriában

Ausztriában életbe lépett a kötelező covid elleni védőoltás. A törvényt pénteken jelentették be a szövetségi közlönyben. A rendelet, ahol leírják a vakcinák pontos részleteit, még nem áll rendelkezésre – ennek egyeztetése az egészségügyi minisztérium szerint még folyamatban van.




A védőoltás kötelezettségéről január 20-án döntött az országos tanács, csütörtökön pedig a szövetségi tanács is elfogadta.

Minden 18 év feletti Ausztriában hivatalos lakhellyel rendelkező személyre vonatkozik. Kivételek a várandós nők és az egészségügyi okokból nem olthatóak, ezek közé tartoznak adott esetben a gyógyultak is.

Pénzbüntetés ennek megszegése esetén lehetséges, akár 600 Euró is, de akár 3.600 Euró is. A hatályba lépést követő első szakaszban, vagyis március közepéig nem szabnak ki büntetést, hanem csak március 16-tól, a második ütemben.

A végrehajtás részleteit szabályozó egészségügyi miniszteri rendelet még várat magára.

A ZIB osztrák hírportál szerint a rendelettervezet kimondja, hogy az elismert vakcinákon kívül 5 kínai és indiai vakcinát ismernek el. Ezen túlmenően, azoknak az embereknek, akiket kétszer beoltottak és túlestek a betegségen, továbbra is szükségük van egy harmadik oltásra, hogy teljesítsék az oltási követelményt.




Automatizált büntetések

Amint az ELGA GmbH megteremtette az adat-összehasonlítás technikai feltételeit, mindazok, akik még nem kaptak oltást, írásban felszólítást kapnak. Ha a járványügyi helyzet megkívánja, a harmadik ütem is életbe lép: ha a kormány által meghatározott oltási időponton valaki nem tud érvényes oltási papírokat bemutatni, arra automatikus büntetést szabnak ki.

1,3 millió embert kellene beoltani

Az osztrák egészségügyi minisztérium jelenlegi értékelése szerint jelenleg csaknem 1,3 millió felnőtt sérti meg az oltási kötelezettséget. Egyelőre mentesül az oltási kötelezettség alól az, aki az elmúlt 6 hónapban már fertőzött volt.




Az oltási lottó egyelőre szünetel

A már bejelentett oltási lottó valószínűleg belátható időn belül nem valósul meg. Mint a kormány pénteken közölte, az ORF-fel folytatott tárgyalások során kiderült, “hogy az ORF – jogi aggályok miatt – nem tudja sem megszervezni, sem támogatni ezt a projektet“.
A kormány bejelentette, hogy jelenleg más lehetséges partnerekkel jogilag megfelelő alternatívák kidolgozásán dolgoznak.

Korábban bejelentették, hogy 500 Eurós utalványt nyerhetnek a kisorsolt oltottak, melyben az ORF közszolgálati televizíó lett volna partner.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.