“Energie 21” – “Blackout” gyakorlat november 12-én Ausztriában

Blachout gyakorlat Ausztriában

Egy “Blackout” (hosszan tartó áramkimaradás) nagyon is lehetséges Ausztriában hivatalos források szerint a következő 1-5 évben. Erről egyre többet beszélnek és azon gondolkoznak, milyen óvintézkedéseket lehet tenni. Egyszerre több országot is érinthet – a hatások messzemenőek lehetnek.




A veszélyhelyzetre való felkészülés érdekében november 12-én az „Energia 21” elnevezésű gyakorlatra kerül sor Ausztria szerte, amelyben a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium is részt vesz.

Ennek oka az a feltételezés, hogy Európában az extrém hideg időszak megnövekedett villamosenergia-fogyasztáshoz és a villamosenergia-termelés korlátozásához vezet – ez pedig „áramhiányhoz” vezethet. Az ORF szerint a gyakorlatot Günther Platter (ÖVP) tiroli kormányzó kezdeményezte.

A klímavédelmi minisztérium is részt vesz

A klímavédelmi minisztérium, valamint a katasztrófavédelmi szervezetek és a különböző krízishelyzetekben alkalmazott szervezetek is résztvesznek az akcióban. Arra törekednek, hogy egy ilyen katasztrófa helyzetben az utánpótlás folyamatos legyen és ne omoljon össze az elektromos hálózat.

Ehhez egy működő válságkezelő rendszerre, valamint a hatóságok, a segélyszolgálatok és az energiaszolgáltatók közötti zavartalan együttműködésre van szükség.

Pontosan ezt az együttműködést és a válsághelyzetben zajló folyamatokat egy állomány keretein belül kell begyakorolni” – mondták Tirol illetékesei.

Gyakorlat a Patscherkofel vasútnál

Az országos állománygyakorlat mellett a tiroli regionális hadműveleti parancsnokság az Innsbruck feletti Patscherkofelbahn sürgősségi szervezeteivel együttműködve különböző műveleti gyakorlatokat próbál ki egy áramszünet esetére.




Többek között helikopteres kötélmentést szeretnének végrehajtani, melynek során az utasokat kötéllel mentik ki a gondolákból. Hasonlóképpen tesztelni kell egy csererudazat felépítését egy Blackhawk helikopter támogatásával az áramellátás helyreállítására.

Felkészülés egy “Blackout”-ra

Mivel egyre többen aggódnak az áramszünet miatt, az első szupermarketek most ennek megfelelően reagálnak.

A Hofer üzletekben például új termékek találhatók a kínálatban, kifejezetten az esetleges áramszünetre való felkészülés érdekében.

Ha ma kimarad az áram az osztrák háztartásokban, az általában rövid idejű szokott lenni. De mi van akkor, ha az áramszolgáltatás több napig is kimarad? Ausztria állítólag idén épp hogy megúszott egy ilyet, és a szakértők egyetértenek abban, hogy a nagyarányú, hosszan tartó áramkimaradások kockázata növekszik Európában.

– mondja a vállalat.

Emiatt kaphatóak pl. benzingenerátorok, hordozható rádiók vagy LED-es zseblámpák.

Ezektől az ajánlatoktól függetlenül a Hofer vásárlói egész évben nagyszámú konzervet, tésztát és egyéb tartós élelmiszert találnak az üzletek kínálatában, amelyek ideálisak az esetleges áramkimaradások készleteinek fedezésére.

– áll a közleményben.

A “Blackout” téma Ausztriában

Egyre gyakoribb beszédtémává válik az úgynevezett “blackout“. A televízióban, a közösségi médiában, valamint az osztrák belügyminisztériumnál és a védelmi minisztériumnál is.

Az ok: Ausztriában nem kizárt egy “Blackout

Nem tudjuk, mikor fog megtörténni, de számíthatunk rá.

– mondta Peter Skorsch vezérőrnagy, a Belügyminisztérium “Blackout” projektcsoportjától.




De mi is ez valójában, és mire számíthatunk? Nos, a “Blackout” egy hosszan tartó, nagy méretű áramszünet. Ez egyszerre több országot is érinthet, és több napig is eltarthat, a hatások messzemenőek lehetnek.

Az életben sokminden függ az elektromosságtól

Áramszünet esetén már egyik pillanatról a másikra nem áll rendelkezésre minden elektromosan működtetett rendszer, és jobban függünk az áramtól, mint azt sokan hinnék.

Nem csak a villany alszik ki, áram kell a hűtőnek, a villanytűzhelynek, a vezetékes hálózatnak, a televíziónak, a melegvíznek és a szivattyúnak is, ami az emeletekre pumpálja a vizet.

A villamos energiát még a szennyvíz- és szennyvíztisztító telepeken is használják. Ha a csatorna visszafolyó csapói meghibásodnak, a szennyvíz más utat keres, és ez általában az alsóbb emeletekre vezet.

Nincs tömegközlekedés, nincs szupermarket, nincs benzin

De ez még nem minden. Ha nincs áram, a lift leáll, a szupermarketek nem nyitnak ki, nem működnek a pénztárgépek, és a hűtött vitrinek is meghibásodnak. A tömegközlekedés – a buszok kivételével – megáll, a jelzőlámpák kialszanak, a benzinkutak sötétek maradnak, a benzinszivattyúk pedig egy csepp benzint vagy gázolajat sem adnak.

Ha szerencsések vagyunk, a mobiltelefonnal még elérhetünk valakit, de a mobiltelefon-hálózatok nagyon hamar túlterhelődnek.

Nem szabad pánikba esni, gondolkozni kell

A mostani intézkedésekkel és a tervezett gyakorlatokkal azonban semmiképpen nem akarnak pánikot kelteni, hanem gondolkodásra és felkészülésre akarják felhívni az emberek figyelmét. Mert egy ilyen helyzetben “egymásra is számítanunk kell, nem csak az államra“, mondta Skorsch.

Az áramszünet, akárcsak a világjárvány, a társadalom egészét érintő probléma. Mindenkinek fel kell készülnie, és rendelkeznie kell otthon az alapvető kellékekkel.

De Skorschnak van egy jó híre is: alapvetően már jól felkészültek az áramszünetre Ausztriában:

A vészhelyzeti áramfejlesztőktől a szervezésig és az üzemanyag-tartalékokig a szükséges pontokon. A bécsi kórház (Wiener AKH) négy nagy és egy közepes méretű hajós dízelmotorjának köszönhetően nemcsak a működését tudja fenntartani, de az osztrák áruházláncok raktárában a hűtés is biztosított legalább néhány napig.

A bécsi közüzemi szolgáltató biztosított arról, hogy maguktól is újra tudnak indulni.”

És az ORF (osztrák közszolgálati televízió) is vészárammal van ellátva. Így ha mi magunk is felkészülünk és odafigyelünk embertársainkra, ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor már nem is hangzik olyan vészesen, írja a Heute.at.

Az osztrák hadsereg is felkészít

Video: Az osztrák hadsereg már 1 hónappal ezelőtt felhívta a figyelmet egy esetleges hosszantartó áramkimaradásra

Az osztrák hadsereg honlapján található a túlélő recept

Az osztrák hadsereg tájékoztatójában részletesen leírja, mi a teendő egy “Blackout” esetén, mely az alábbiakat tartalmazza:

Van “B” terved?
A „B” terv a „blackout” rövidítése. Ez egy hosszan tartó, Európa-szerte fennálló áram-, infrastruktúra- és ellátási zavart jelez, amikor hirtelen már semmi sem működik! Sokan tisztában vannak azzal, hogy életünk nagymértékben függ az áramellátástól. Ez még inkább így van a városi területeken, mint a vidéki területeken.
A szakértők a következő 5 éven belül egy hosszabb áramszünetre, vagyis “Blackout”-ra számítanak.




Hogyan ismerhetem fel a “Blackout”-ot?

  • Ellenőrizze saját elektromos ellátását (FI kapcsoló a biztosítékdobozban)
  • Ellenőrizze a környezetét (szomszédok lámpái, utcai világítás)
  • Mások elérhetőségének ellenőrzése (mobiltelefon, vezetékes, internet)
  • Ellenőrizze a közlekedési rádiót (Ö3, rádió), hogy le kell-e zárni az alagutakat.

Mi várható

Valószínűleg legalább 1 napba telik, amíg Ausztriában mindenhol elérhető az áramellátás egy ilyen esetben. Körülbelül 1 hét időtartam várható Európa szerte. De ez még nem minden. Még több napnak kell eltelnie, amíg a mobiltelefonok, a vezetékes telefonok és az internet újra működni fognak. Csak ezután kezdődhet újra a kínálat az alapvető árucikkekben.

Hálózati infrastruktúra, melyek az áramtól függenek, például:

  • Telefonok, mobiltelefonok, internet, ATM-ek, fizetési rendszerek
  • Benzinkutak, közlekedési lámpák, alagutak
  • Vasúti forgalom, rengeteg tömegközlekedés, liftek, felvonók
  • Készlethiány az élelmiszer-, higiéniai cikkek vagy gyógyszerek terén
  • Esetenként a vízellátással és a szennyvízelvezetéssel kapcsolatos problémákra is számítani kell
  • Saját háztartásában a világítás, a hűtőberendezések és a legtöbb fűtési rendszer különösen érintett
  • Segélyhívás már nem kezdeményezhető

Mi működhet?

Csak az, ami már elkészült. Külső segítség nem lehetséges. A vásárlás sem működik többé, mert a technikai rendszerek meghibásodnak és a logisztika összeomlik.

Tehát mi lehet hasznos?

  • Rádió elemekkel (autórádió!)
  • Zseblámpák vagy fényszórók (elegendő tartalék elemmel együtt)
  • Gyertyák, gyújtók, tűzoltó készülékek, szén-monoxid riasztók
  • Víz (2 liter/fő/nap; 3-5 nap), italok, tea, kávé
  • Tartós élelmiszer 2 hétig (tészta, rizs, konzerv…)
  • Nélkülözhetetlen gyógyszer 2 hétig, elsősegélynyújtó készlet
  • Piperecikkek, szemeteszsákok, ragasztószalagok, cipzárak
  • Gáztűzhely, grill, Brennpaste (égetéshez szükséges anyag)
  • Készpénz kisebb bankjegyekben és érmékben
  • Hálózsákok, takarók, meleg ruhák
  • Játékok, füzetek, tollak
  • Az autó mindig legalább félig tankolva

Gondoljuk át, mire lehet szükségünk 2 hétig ahhoz, hogy túléljük. Milyen speciális igények vannak a saját háztartásunkban (kisgyermekek, háziállatok, gondozás stb.). Fontos az is, hogy a hűtött árut gyorsan elhasználjuk, nehogy megromoljon.

Tervezzünk úgy, mint egy kéthetes kempingezést a lakásban!

Mit tehetek már most?

A családdal és a barátokkal együtt gondoljuk át, milyen problémák merülhetnek fel, és milyen lehetséges megoldásokat lehet előkészíteni.

Példák:

  • Biztosítson készletet 2 hétig
  • Végezze el az elsősegélynyújtó tanfolyamot
  • Szervezzen meg egy találkozási pontot, ahol találkozhat, amikor a telefon már nem működik (például a gyerekekkel, akik iskolában vagy valahol máshol vannak)
  • Álljon össze a szomszédokkal, és használjon együtt bizonyos erőforrásokat, foglalkozzon a rászoruló emberekkel is.

Mi történik áramszünet után?

Senki sem tudja pontosan, mi fog történni egy nagy áramszünet következtében. Az viszont biztos, hogy nem fogunk olyan gyorsan visszatérni a megszokott “hétköznapi rutinhoz”.

Fontos, hogy egy ilyen válságot csak együtt tudunk legyőzni, és mindannyiunktól függ, hogy megbirkózunk-e az áramszünet súlyos következményeivel.

A megelőzéssel kezdődik, és a válság idején történő segítségnyújtással folytatódik. Önszerveződés a környéken és a közösségben szükséges!

Video: Már több hónappal korábban foglalkozott a témával az osztrák hadsereg és média

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.