FFP2 maszk-kötelezettség január 25-től Ausztriában

FFP2 maszk-kötelezettség január 25-től Ausztriában

Január 25-től Ausztriában kötelező az FFP2 maszk hordása a tömegközlekedésben, bevásárláskor, orvosnál, megállókban, hivatalokban és mindenhol, ahol a min. 2 m távolságot nem lehet betartani, kivéve a közterületeken.

Az FFP2 maszk-kötelezettség érvényes az autóban is, amennyiben egynél több háztartásbeli utazik együtt.





14 éves kor alatt nem kötelező az FFP2 maszk, 6 éves kor alatt pedig semmilyen maszk sem kötelező.

Aki a maszk-kötelezettség ellen vét, annak 25 Euro büntetést kell fizetnie.

A maszk Bajorországban január 18-a óta kötelező, a német RKI intézet nem ajánlja a privát használatát.

A repülőn is

Az Austrian Airlines (AUA) is szigorít a maszkviselési szabályain, hétfőtől itt is már csak FFP2 maszkot lehet hordani a személyzetnek és utasoknak is. A repülőkön 14 éven aluliaknak és terheseknek egy sima maszk is elég, 6 éven aluliaknak nem kell maszkot hordaniuk.




A virológus véleménye

Ezt a fajta maszkot hatásosabbnak tartják a vírus ellen, mint a sima anyag maszkot vagy orvosi maszkot. Ezért a Hygiene Austria kiterjeszti a gyártását, jelenleg a bécsi Neudorf-ban (Mödling körzetben) havonta 10 milló maszkot gyártanak.

A virológus Nowotny szerint a maszkot nem jó a sütőbe tenni sterilizálás képpen, inkább egy száraz helyre kell kilógatni, és egy maszkot egy héten csak egyszer szabad hordani. Ajánlja a maszkok megjelölését pl. egy filctollal.

A virológus elmondta, hogy már a 3 napos arcszőrzet is megakadályozza a maszk helyes viselését, ezért a szakállasoknak azt ajánlja, hogy borotválkozzanak meg.

Akinek nehézséget okoz a légzés az FFP2 maszkban, azok kérjenek a háziorvosuktól egy felmentést, ajánlja.




Ingyen maszkok az üzletekben

Az utóbbi napokban nagyon megnőtt a kereslet az FFP2 maszk után, mondta a REWE nemzetközi vezetője Marcel Haraszti. De hétfőtől elég maszk lesz kapható, erről több üzlet is biztosított mindenkit.

A Spar és a Hofer bejelentette, hogy ingyen áll majd rendelkezésre, az Eurospar, Interspar és a Maximarkt is ingyen osztják majd a bejáratnál a maszkokat, minden vásárlónak 1 db-ot adnak, amíg a készlet tart.

A Lidl már az elmúlt napokban kb. 2 millió maszkot adott el 59 Centért és további 4 millió db. szállítmány érkezik, amit a kasszánál mindenki ingyen megkaphat, akinek még nincs, mondta a vállalat.

www.orf.at www.orf.at www.nachrichten.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.