Március 1-től Ausztriában gyorshajtásért elkobozhatják az autónkat – Bécsben megtörtént az első eset

A gyorshajtók Ausztriában súlyos büntetésekre és magas bírságokra számíthatnak. A sebességkorlátozások extrém mértékű megszegése esetén a járművet mostantól akár el is kobozhatják, ez a külföldi autósokra is vonatkozik. Néhány autót már lefoglaltak.
2024. március 1-től még szigorúbb szabályok vonatkoznak Ausztriában a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyó járművezetőkre. Nagyon nagy sebességtúllépések esetén a hatóságok elkobozhatják és elárverezhetik a vezető autóját.

Az autó elvesztése 80 km/h-nál nagyobb sebességtúllépés miatt

Ha a sebességhatárt lakott területen belül 80 km/h-nál, lakott területen kívül 90 km/h-nál nagyobb mértékben lépik túl, az autót elkobozhatják és kisajátíthatják.

Kevesebbért is elvehetik az autót, ha a vezető visszaeső gyorshajtó, és lakott területen belül 60 km/h-nál, illetve lakott területen kívül 70 km/h-nál nagyobb mértékben lépi túl a sebességhatárt.

Ha a jármű nem a vezető tulajdonában áll (pl. lízingelt vagy bérelt jármű esetében), a jármű ideiglenesen, legfeljebb 14 napra a helyszínen lefoglalható, de nem árverezhető el. Ehelyett a járművezetőt élete végéig tartó eltiltással sújtják a szóban forgó jármű vezetésétől, amit a vezetői engedélybe vagy a vezetői engedély nyilvántartásba bejegyeznek.
Nőttek a bírságok

Március 1-től drasztikusan emelkedtek a kiszabható bírságok a sebességhatár lakott területen 60 km/h-nál, illetve lakott területen kívül 70 km/h-nál nagyobb sebességtúllépésért.

A korábbi 5000 euró helyett mostantól már 7500 euró bírság szabható ki. Ettől a maximális bírságtól azonban általában csak nagyon súlyos esetekben kell tartani, például illegális autóversenyek és visszaeső szabálysértések esetén. Ez a külföldi járművezetőket is érinti, írja a német ADAC.

Ha egy német gyorshajtót Ausztriában érnek tetten, azonnal ki kell fizetnie a bírságot. A bírságokat egész Európában be lehet hajtani.

A vezetői engedély hosszabb időre bevonható

A 40 km/h-t meghaladó sebességtúllépés esetén belterületen, illetve 50 km/h-t meghaladó sebességtúllépés esetén belterületen kívül 2021 óta a vezetői engedély bevonásának minimális időtartama 4 hét.
Fontos: A német járművezetők esetében a vezetői engedély bevonására vonatkozó intézkedés általában csak Ausztriát érinti.

Nincs kegyelem az illegális versenyek résztvevőinek

Ausztria már 2021-ben bevezette az “illegális versenyek” bűncselekményét: Aki ilyen versenyeken vesz részt, annak legalább 6 hónapra bevonják a jogosítványát, amit pszichológiai közlekedési vizsgálatok követik. Ilyen esetben is elkobozhatják az autót.

Autók elkobzása Németországban

Németországban is elkobozhatják az illegális autóversenyek résztvevőinek autóit. Ez az úgynevezett “magányos” (Einzelraser) versenyzőkre is vonatkozik, ha megfelelnek az “önmaga elleni versenyzés” (Rennens gegen sich selbst) bűncselekménynek.

A versenyen használt, de nem a versenyző tulajdonát képező járműveket is elkobozhatják egyedi esetekben. Ha egy autót Németországban elkoboznak, az az állam tulajdonába kerül. Ezt követően rendszerint nyilvános árverésen értékesítik.
Március 4-én kobozták el az első gyorshajtó autóját Bécsben

A gyorshajtó, aki már büntetett előéletű volt, március 4-én hétfőn este fél 11 körül több mint 60 km/h-val száguldott, és le kellett adnia az autóját.

114 km/h-s sebességet mértek Bécsben a Hernalser Gürtelen, amikor a Josefstadt városi rendőrparancsnokság rendőrei a Belső-Gürtel területén ellenőrzéseket végeztek.

A sebességhatár jelentős túllépése miatt a rendőrök ideiglenesen bevonták a 28 éves sofőr jogosítványát is.

A helyi újság beszámolója szerint egy VW Scirocco autót fognak elárverezni, mivel vezetője visszaeső gyorshajtó volt.

 

“Mivel a sebességhatár 60 km/h-nál nagyobb volt lakott területen belül, a gépkocsit ideiglenesen lefoglalták. A sofőr súlyosan veszélyeztette a közlekedés biztonságát azzal, hogy más autók mögé került, és hirtelen sávot váltott”, írta közleményében a rendőrség.

A 28 éves férfit ezt követően feljelentették a rendőrségen.

Az APA információi szerint két másik tartományban, kétszer Tirolban, egyszer pedig Karintiában is történtek már ideiglenes autólefoglalások.

A végrehajtásért a tartományok a felelősek, és a rendőrség az ő megbízásukból jár el, számolt be róla az osztrák kurier.at.

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.