Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés

Sztrájkol az osztrák vasűt november 28-án

A vida szakszervezet ma – 2022. november 28-án, hétfőn – 00:00 órától 24:00 óráig sztrájkol. A vonatközlekedés egész Ausztriában szünetel. Tájékoztató az ÖBB és a MÁV oldaláról.




Hétfőn 0-tól 24 óráig az osztrák vasúttársaság (ÖBB) teljes hálózatán munkabeszüntetés miatt felfüggesztik a vonatközlekedést – közölte vasárnap a cég. Már vasárnap este is lehet forgalmi változásokra számítani Ausztriában, illetve az onnan közlekedő EuroNight vonatoknál is.

Tájékoztató az ÖBB oldalán

Ez nem csak az ausztriai vonatközlekedésre lesz kihatással, hanem a határon átnyúló forgalomban közlekedő összes vonatot érinti a sztrájk. Tehát Magyarországot és Németországot is.

Minden jegy ami a sztrájk idejére szól 2022. december 5-ig érvényesek, illetve 2022. december 5-ig bezárólag érvényteleníthetők, ill. ha az utazás nem történik meg, az árát vissza lehet kérni.

A jegyeket az ÖBB összes utazási központjában vagy jegypénztárában, valamint az ÖBB-nél a 05-1717 9-es telefonszámon törölheti vagy módosíthatja.

A helyfoglalásokat nem lehet más vonatokra magunkkal vinni, így annak az árát visszakérhetjük. A 28.11. utazási dátummal rendelkező storno kérelmek visszamenőlegesen is benyújthatók.




Az ÖBB jegyeket a városi közlekedésekben nem fogadják el és egyelőre nem tervezik, hogy a Vienna Airport Lines-nál elfogadják. A lefoglalt járatokról szóló értesítéseket csak azok kapják meg, akik a vonatjegy megvásárlásakor megadták adataikat (Sparschiene, Nightjet).

A sztrájk által érintett vonatokat vagy törlik, vagy rövidített úton közlekedik. Kérjük, utazás előtt tájékozódjon a fahrplan.oebb.at oldalon – a járatokra vonatkozó információkat folyamatosan frissítik.

Ha egy városban ragadt a sztrájk miatt, az utasok jogai, hogy a megfelelő szállodai elhelyezés költségeit (szerződéses szálloda) és a szállodába történő taxi költségeit az ÖBB fedezi. Pótlóbuszok nem lesznek.

Az ÖBB minden lehetséges médián keresztül próbálja informálni az utasait, nagyobb pályaudvarokon segítők is lesznek.

A Nightjet-jegyeket már most is ingyenesen átfoglalhatja vagy törölheti az érintett időszakra. A vonatokat vagy teljesen törlik, vagy a megadott időben közlekednek.

Kérjük, időben tájékozódjon a nightjet.com, oebb.at/streik oldalon, az ÖBB menetrendi tájékoztatóján, a SCOTTY-n vagy az ÖBB ügyfélszolgálatán a 05-1717-es telefonszámon.




Kifizetik, ha alternatív megoldást kell talánom? Pl. taxi, autó, repülő?

Az utasok jogai állnak elsősorban érvényben. Az ezen túlmutató követeléseket a kártérítési jog szempontjából kell vizsgálni. Minden egyes panaszt külön-külön vizsgál ki az ÖBB és értékeli. Figyelembe kell azonban venni, hogy a sztrájkot előre (pénteken) bejelentették. Biztosak azonban csak vasárnap lehettünk benne.

Az ügyfélszolgálatok elérhetősége a sztrájk ideje alatt szünetelhet. A telefonos elérhetőség garantált, de jelentős várakozási idővel kell számolni. Az utazási központok és a regionális Kundenservice.Direkt pultok nyitvatartási idejét sztrájk esetén még nem lehet megbecsülni. A bécsi Kundenservice.Direkt (a főpályaudvaron) sztrájk esetén zárva lesz.

Az még nem világos, hogy a WESTbahn is részt vesz-e a sztrájkban. További sztrájk megjóslása egyelőre most nem lehetséges, az ÖBB reméli, hogy mielőbb sikerül megegyezésre jutniuk.




Információ a MÁV oldaláról

A MÁV-START magyar–osztrák viszonylatú és azon túlmenő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre.

A Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak. A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

További részletek a MÁVcsoport oldalán olvasható.

Éjszakai vonatok

A sztrájk érinti a Budapest és München, valamint Budapest és Zürich között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatot is:

  • Budapestről az EN462-es vonat 27-én és 28-án este csak Hegyeshalomig közlekedik, éjszakai kocsikat nem továbbít.
  • Ellenkező irányban, 27-én és 28-án az éjszakai kocsik Münchenből és Zürichből nem indulnak el.
  • 28-án és 29-én reggel az EN463-as vonat Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

A Magyarországot érintő járatoknál a MÁV-nál is lehet érdeklődni. Az aktuális helyzetről tájékozódhatnak a MÁV-csoport honlapján www.mavcsoport.hu, a MÁVINFORM Facebook oldalán, a MÁV mobilalkalmazásban, illetve információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Yettel-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.




Lemondás az utazásról

A november 28-ra Ausztriába, illetve Ausztrián át irányuló utazásra, valamint visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók, vagy idén december 5-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók. A nappali időszakban közlekedő, helybiztosítást is magában foglaló jegyek esetén, – az utas kérésére – a MÁV-START új helybiztosítást ad ki.

Az éjszakai vonatra szóló jegyek árát a vasútvállalat teljes egészében visszatéríti. Új jegy vásárlása esetén csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani.

Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz.

A menetjegy visszaváltást, vagy más időpontra érvényesítést a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az informacio@mav-start.hu  címen intézhetik az utasok.

Forrás ÖBB


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.