Az EU javaslatot tett – akár heteken belül dönthetnek a közös belépési korlátozásokról

A javaslat – amelyről heteken belül dönthet a tagállamokat képviselő Tanács és szembemegy a jelenlegi magyar szabályozással – ugyan nem nevezi meg Magyarországot, ám a bizottság korábban egyértelműen jelezte a magyar kormánynak, nem ért egyet azzal, ahogy a határzárat bevezette, – írja a HVG.

A panasz szerint a kormány nem nyújtott tájékoztatást Brüsszelnek, a bejelentés mindössze négy nappal előzte meg a határzár hatályba lépését, ráadásul a bevezetés után döntöttek arról, hogy egyes tagországok (V4) magyarországi foglalással rendelkező polgárai könnyített feltételekkel léphetnek be Magyarországra.




Az EU javaslata

Javaslatot fogadott el az Európai Bizottság, amelynek a célja az, hogy uniós szinten hangolják össze a koronavírus-járvány miatt a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket és azok kommunikációját.

A javaslatban négy dologban vár együttműködést a tagállamoktól:

  1. közös kritériumok és küszöbértékek alapján döntsenek a korlátozásokról;
  2. a közös kritériumok alapján besorolt területeket az elfogadott színkódokkal határozzák meg;
  3. közös keretrendszert dolgozzanak ki a magas kockázatú területekről érkező utasok esetében alkalmazandó intézkedésekre;
  4. a nyilvánosságot egyértelműen és időben tájékoztassák a korlátozásokról.




Színkódok – a lámpás besorolás

  • Zöld szín: azok a területek, ahol az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 25-nél kevesebb, és az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya kevesebb, mint 3%;
  • Narancssárga szín: azok a területek, ahol az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 50-nél kevesebb, de az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya legalább 3%.
  • Piros szín: azok a területek, ahol az utóbbi 14 napban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 50-nél több és az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek aránya legalább 3%.
  • Szürke szín: ha nem áll rendelkezésre elegendő információ a javasolt kritériumok értékeléséhez VAGY az adott területen elvégzett Covid19-tesztek száma 100 000 főre vetítve kevesebb, mint 250.

Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok ne tagadják meg a más tagállamokból érkező személyek beutazását.

Ha mégis így döntenek – saját eljárás alapján –, akkor megkövetelhetik a piros és szürke területekről érkezőktől a karantént vagy a Covid-teszt elvégzését.

Azt is szorgalmazza Brüsszel, hogy a tagállamok minden héten részletes tájékoztatást adjanak a bevezetni és megszüntetni kívánt korlátozásokról. Ez azt jelenti, hogy a hatályba lépés előtt egy héttel értesítést kell küldeniük a változásról.





Ez a javaslat Németországra nézve is mindenképpen örvendetes, hiszen Németország idáig szinte mindig egyik napról a másikra jelentette be, ha “rizikó-területbe” tett egy országot vagy területet, szerencsés esetben a média tájékoztatott róla.

Ausztria igyekezett mindig előre figyelmeztetni a polgárait.

Németország

Németország jelenlegi rizikó-területei a Robert Koch Institute weboldalán tekinthető meg.  A németországi legújabb döntésekről pedig már korábban itt írtunk.

Az új szabályok szerint a kötelező karantén 14 napos a rizikó-területről érkezőknek, melyet egy negatív teszttel, az érkezéstől számított legkorábbi 5. napon lehet befejezni. Ez a szabályozás a tervek szerint október 1-től lép érvénybe. Innentől kezdve a tervek szerint megszűnhet a kötelező és ingyenes tesztelés, de erről nem született még döntés.

FORRÁS és részletes leírás: www.hvg.hu

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.