Brüsszel felszólítja Magyarországot a határzár azonnali feloldására

Ha diszkriminálja az uniós állampolgárokat a kormány rendelete, azt azonnal vissza kell vonni, üzente az Európai Bizottság.

Levélben szólította fel az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a határkorlátozásokat, ha azok diszkriminálják az uniós állampolgárokat.

Didier Reynerds, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos Twitter-oldalán azt írta:

Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet küldtünk a magyar kormánynak, melyben felhívjuk a figyelmüket a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit.”

Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni”, írta Reynerds. Szerinte hamarosan magyar minisztertársaikkal (feltehetően Pintér Sándor belügyminiszterrel és Varga Judit igazságügyi miniszterrel – a szerk.) is beszélni fognak, hogy további információkat kérjenek tőlük.
A V4-ek egy teszttel is jöhetnek Magyarországra

Szijjártó Péter viszont hétfőn este bejelentette, hogy a Visegrádi Négyek országainak állampolgárai engedményt kapnak. A lengyelek, a szlovákok és a csehek öt napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra, ha már foglaltak szeptemberre szállást.

Ironikus módon a lépés nemcsak a többi uniós tagállam állampolgárait diszkriminálja, hanem a magyarokat is. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak ugyanis 14 napra karanténba kell vonulniuk, amit csak két negatív PCR-teszt válthat ki, azokat azonban csak Magyarországon lehet elvégezni.

Bajban Magyarország turizmusa

Már eddig is volt példa arra, hogy utazási irodák mentek csődbe a járvány miatt. A Robinson Tours május 9-én jelentett csődöt, május végén pedig leállt a görög utakra specializálódott Aeolus Utazási Iroda is.
Bizalomvesztés

A Magyar Beutaztatók Szövetségéhez például húsz iroda tartozik. Lázár Judit, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondta:

A külföldi partnereiket eddig arról győzködték, hogy Magyarország biztonságos, jöjjenek nyugodtan, itt nem lesznek fertőzöttek. „Terveztek, értékesítettek, és most hirtelen, egyik napról a másikra azt mondjuk nekik, hogy mégsem jöhetnek”

Gulyás Gergely pénteki bejelentése óta sorra mondják le a külföldi partnerek a magyarországi utakat. Köszönik, de ilyen bizonytalanságba nem tudják ide küldeni a turistákat.

A szakmában dolgozók korábban még abban bíztak, hogy mire a karácsonyi vásárok nyitnak, rendeződik a helyzet. Lázár Judit szerint erre csekély az esély, a külföldi utazási irodák ugyanis nem bíznak meg Magyarországban.

Ha augusztus 28-án kiderült, hogy szeptember 1-jétől nem lehet belépni az országba, akkor félő, hogy ez máskor is megismétlődik.

A nyár is gyenge volt a turizmusban

Ami a nyarat illeti, a beutaztatás „nagyon gyenge volt” az elnök szerint. „Minimális foglalás volt augusztusban, akkor is inkább a hajósok jöttek.”

Ők sem annyian, mint korábban. Míg a járvány kitörése előtt naponta 10 folyami hajó hozott turistákat budapesti városnézésre, addig idén nyáron hetente ennek a fele kötött ki. Turistából is kevesebb volt a fedélzeten. Főleg európaiak, németek érkeztek, amerikaiakról, illetve ázsiaiakról szó sem lehetett.

Ahogyan arról korábban a hvg.hu is beszámolt, Budapest, az ország legfontosabb turisztikai régiója nem kapott valódi segítséget a járványhelyzetben.

A KSH adatai szerint a fővárosban gyakorlatilag le is nullázódott a turizmus.
A budapesti szállodák megint bezárnak

Úgy számolom, hogy jövő tavaszig nem sok változás lesz” – összegzi Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Noha a szektorban már tavasszal is voltak leépítések, az elnök szerint a szállodáknak most komolyan át kell gondolniuk, hogy hány munkatársat tudnak kifizetni jövő tavaszig. Biztos, hogy lesznek elbocsátások.

A beutaztatók szövetsége is úgy kalkulál, hogy az irodák minimális létszámmal fognak működni, és a szakképzett munkaerő elvándorol.

Elképzelhető, hogy jó páran elmennek külföldre dolgozni, vagy más szektorokba.

„Több diplomás, nyelveket beszélő emberekről van szó, akik lehet, hogy a bizonytalanság miatt pályát módosítanak” – magyarázza Flesch Tamás, aki elárulja, meglepte a kormány döntése a határzárról. A szakmában számítottak rá, hogy lesznek korlátozások, de nem gondolták, hogy ilyen mértékűek.

Valószínűleg ugyanaz fog történni, ami március végén, április elején. Ha zárva vannak a határok, a budapesti szállodáknak semmi esélyük nincsen, technikailag be kell zárni.

Ez azt jelenti, hogy noha vendég a hotelekben nem lesz, a személyzet egy részének ott kell lennie, hogy karbantartsa, takarítsa a szállodát. Az elnök szerint mindössze egy-két szálloda marad majd nyitva Budapesten, a többi be fog zárni.

Közben a magyar utazási irodák megállapodást kötöttek a Neumann Labs céggel, hogy az utazásról visszatérők számára alkalmanként 12.500 forintért végeznek koronavírus-tesztet.

Az erről szóló hír szintén az IBUSZ Utazási Irodák Kft. oldalán jelent meg.

FORRÁS: www.hvg.hu www.hvg.hu

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára
A német szövetségi kormány tervei szerint a külföldi szakmunkásoknak a jövőben könnyebb dolguk ...

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott
Megbízható és szerető apának tartották, aztán a 34 éves baden-badeni útépítő meggyilkolja fia ...

Enyhén csökkent az infláció Németországban – Kelet-Európában viszont nagyon magas

Enyhén csökkent az infláció Németországban - Kelet-Európában viszont nagyon magas
A fogyasztói árak emelkedése Németországban az első jelentések szerint novemberben lelassult. A német ...

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...

Novembertől drágább az állatorvos Németországban

Novembertől drágább az állatorvos Németországban
2022. november 22-től emelkedtek az árak az állatorvosoknál Németországban. Új díjszabás (GOT) lépett ...

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés
A vida szakszervezet ma – 2022. november 28-án, hétfőn – 00:00 órától 24:00 ...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...