Csütörtöktől lép érvénybe az új koronarendelet Baden-Württembergben – hétvégétől jöhet a szigorítás

Baden-Württembergben karácsonyi vásár szigorításokkal új rendelet csütörtöktől

Baden-Württemberg a mai napon új korona rendeletről döntött, mely csütörtökön lép érvénybe és véglegesíti az idei karácsonyi vásár szabályait. Mivel a hétvégén várható, hogy érvénybe lép a “Warnstufe” fokozat, ezért a karácsonyi vásárnál is PCR-tesztet fognak kérni az oltatlanoknál.
Baden-Württemberg tartomány október közepén életbe léptette a 3 lépcsőfokos lezárás és szigortás korona rendeletét. Ezek a következőek:

  • Alapfokozat / Basisstufe – jelenleg ez van érvényben
  • 2. fokozat / Warnstufe – ez hétvégétől léphet érvénybe a vártak szerint, ekkor az antigén gyorstesztet felváltják a PCR-tesztek
  • 3. fokozat / Alarmstufe – itt lép érvénybe a 2G szabály, amikor már nem fogadják el egyik tesztet sem

Ezeknek a részleteiről, hogy mikor melyik lép érvényben itt lehet részletesebben olvasni.

Frissítés

November 3-tól “Warnstufe”

Baden-Württemberg november 3-tól lépteti érvénybe a “Warnstufe“-t, a 2. veszélyességi fokozatot, ami azt jelenti, hogy a beltéri helyiségekben, mint pl. éttermekben, fürdőkben, múzeumokban, mozikban, rendezvényeken 17 éves kortól a PCR-teszt lesz kötelező az antigén-gyorsteszt helyett. Tehát marad a 3G. A teszt költségeit mindenki maga állja.

Kivételek az üzletek, fodrászok, kozmetika, körmös, hotelek, ahol a sima antigén gyorsteszt is elég. Hotelekben heti 3 alkalommal kell az oltatlanoknak tesztelniük.

Az éjszakai szórakozóhelyekre már csak a 2G szabállyal lehet bemenni, vagyis teszttel nem.

Az üzletek és éttermek tulajdonosai ugyanakkor dönthetnek a 2G mellett.

Kontaktszigorítás: Oltatlanok privát rendezvényeket (születésnap, esküvő) a saját háztartásukon kívűl max. 5 emberrel tarthatnak és az oltottak, gyógyultak nem számítanak bele.

Kivételek a PCR-teszt alól: 17 éven aluliak és akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, ide tartoznak az állapotos és szoptató nők.

Részletek az SWR oldalán olvashatóak.

Karácsonyi vásár

A koronarendelet október 28-i változtatásával, amely csütörtöktől lép érvénybe, a karácsonyi vásárokat is szabályozták.

E szerint a helyszínen az ételek és italok eladása és fogyasztása engedélyezett lesz, ugyanígy az élő zene is. Mindenkinek kötelező lesz a maszk viselete.

Az olyan standoknál, ahol nem azonnali fogyasztásra szánják az árut ill. élelmiszert, nem szükséges semmilyen igazolás, ez áll az új rendeletben.
Karszalag a karácsonyi vásáron

A karácsonyi vásárért a szervező felelős, a szabályok betartásáról neki kell gondoskodnia. Ennek érdekében a szervezőnek egy higiéniai koncepciót kell készítenie és rögzítenie kell a látogatók elérhetőségeit.

A karácsonyi vásárba való belépést például karszalaggal lehet ellenőrizni, ha a látogatók korábban igazolták az oltást, a gyógyulást vagy a tesztet. Minden standnál a szolgáltató köteles ezt ellenőrizni.

Az új rendelet szerint a beoltott munkavállalóknak nem kell már maszkot hordaniuk, amennyiben ennek igazolását a munkaadójuknak bemutatták és az ezt elfogadta.

Nincs adatszolgáltatási kötelezettség a munkáltató felé

De ez nem kötelező. Az alkalmazottak szabadon megadhatják munkáltatójuknak ezeket az információkat az oltással vagy gyógyulással kapcsolatban. A munkáltatónak nincs törvényes joga az ilyen információkhoz, és továbbra sem kérheti azt.

Cserébe a beoltott munkavállalóknak nincs joguk elhagyni a maszkviselést, ez a döntés a munkáltatóé.

A vendéglátóiparban vagy rendezvényeken dolgozók számára csütörtöktől már nem kötelező a maszk, amennyiben a 2G szabály érvényesül. Az állami szociális minisztérium ennek megfelelően módosította a koronaszabályozást.
Lámpás felvonulások és a Halloween további korlátozások nélkül

Az adventi időszakhoz hozzátartoznak a gyerekek által kedvelt Szent Márton-felvonulások is.

A stuttgarti szociális minisztérium szóvivője szerint, ha a szülők a szabadban sétálnak gyermekeikkel az ilyen lámpás felvonulások során, az nem probléma, és a forralt bor fogyasztása sem.

A maszk viselése ott válik kötelezővé, ahol nem lehet a kötelező 1,5 m távolságot betartani.

A “Warnstufe” fokozat elérésénél már csak maszkban lehet énekelni. Arról viszont nincs konkrét útmutatás, hogy milyen szabályok vonatkoznának a házról-házra járásnál Halloweenkor. “Nem tudunk minden élethelyzetre szabályokat felállítani” – mondta a minisztérium szóvivője. „Olyan ez, mintha a bejárati ajtón vennénk át egy csomagot” – mondták.

Az Advent idején nőhet a nyomás az oltatlanokon

A következő napokban Baden-Württembergben várható, hogy elérik a “Warnstufe” fokozatot, amely akkor lép életbe, ha a tartományban több mint 250 covid-beteg van a kórházak intenzív osztályain.

A Szociális Minisztérium adatai szerint jelenleg 234-en vannak.

A “Warnstufe” fokozat kihirdetése esetén korlátozások lépnek életbe az oltatlanokkal szemben – beleértve a kapcsolattartási korlátozásokat is, vagyis a saját háztartáson kívűl további 5 személlyel találkozhatnak az oltatlanok.

A legtöbb helyre az antigén gyorsteszt helyett PCR-teszt kell, így a karácsonyi vásárokon is, melyet mindenkinek magának kell finanszíroznia.

A korlátozások nem vonatkoznak a 18 év alatti gyermekekre, valamint a koronavírus ellen egészségügyi okokból nem beoltható személyekre.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.