Kinderbónusz Ausztriában – kevesebbet kapnak a külföldön élő gyerekek után

Korona Kinderbonusz Ausztriában, nem mindenkinek jár egyformán

Az ausztriai Kinderbónusz, mely szeptemberben kerül kifizetésre minden gyerek után, hasonlóképpen lett meghatározva, mint a Familienbeihilfe (családi pótlék). Lehetséges, hogy ellentétes az EU jogszabályaival.

Júniusban jelentették be Ausztriában, hogy a családok megsegítésére 2020-ban extra Kinderbónuszt fizetnek ki, melynek összege 360 Euro.





Ezt szeptemberben automatikusan fizetik ki a Familienbeihilfe-vel együtt. Viszont a kifizetett összeg attól függ, hogy milyen életszínvonalon van az az ország, ahol a gyermek él.

Tehát azok, akik Ausztriában dolgoznak, de a gyermekük nem ott él, hanem pl. Kelet-Európában, ahol alacsonyabb a megélhetési költség, ők kevesebb pénzt fognak kapni.

Ez különösen érzékenyen érinti a román és szlovák 24 órás ápolókat, akikre Ausztriának nagy szüksége van és a korona vírus nehéz időszakában is segítőkészek voltak. A romániai kb. 177 Euro-t fog megkapni. A Szlovákiában élő gyermek után kb. 230 Euro-t kap a szülő. Ezzel szemben, amelyik gyerek pl. Írországban él, utána 60 Euro-val több pénzt kapnak a szülők, mint az Ausztriában élők.





Több politikus is kritizálja Ausztriában ezt a megkülönböztető bánásmódot és korrigálást kér, amihez valószínűleg már túl késő. Így aki amúgy is keveset keres, azok kapnak most ismét kevesebb pénzt.

Az sem kizárt, hogy az Európai Bíróság (EuGH) ezt felfüggeszti. Itt ugyanis már folyamatban van egy eljárás Ausztria ellen, amiért szintén megkülönböztető bánásmód alapján utalják a Familienbeihilfe-t.





Amennyiben az Európai Bíróság igazságtalannak ítéli meg az ügyet, Ausztriának bírságot kell fizetnie és ki kell fizetniük a károsult családokat. Szakértők szerint viszont amennyiben ez valóban megtörténne, senki nem kapná meg automatikusan a jóvátételt, hanem azt külön meg kellene igényelni. Ez egy komplikált és bürokratikus eljárás lenne a károsult családosoknak.

FORRÁS: www.derstandard.at www.parlament.gv.at

FOTO: Andreas Gebert


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.