Koronavírus-teszt, PCR-vizsgálat – túl bürokratikus Magyarországon?

Az interneten egyre többet olvasni különböző helyeken arról, milyen lépcsőfokai vannak egy teszt elvégzésének Magyarországon, ill., hogy ezáltal miképp mentesülhetünk a 14 napos karantén alól. Egyelőre úgy tűnik, kissé bonyolult lehet és időigényes. Saját tapasztalatokat kérünk a hozzászólásban a cikk alján megosztani.

Az egyik ilyen írás a Facebookról:

 1. Kérni kell két időpontot egy mintavételi helytől.
 2. Hazaérkezünk, kapunk egy papírt, hogy a rendőrség elrendeli a karantént. Ezen van egy iktatószám, amire hivatkozni kell a népegészségügyi osztályra benyújtott kérelemben. A kérelem benyújtása 3.000 Ft eljárási illeték alá esik. Vagyis Google a mi barátunk segítségével kikeresitek a megyei Kormányhivatal oldalán a bankszámla számot és elutalod az összeget.
 3. Kapsz egy határozatot, hogy elmehetsz a mintavételre. Tesztelnek, fizetsz 36.000 Ft/db
 4. Meglesz a 2 negatív teszted, akkor újabb kérelem, újabb 3.000 Ft és kérheted a karantén alóli mentesítést. Ameddig nincs határozat a mentesítésről nem hagyható el a karantén.
 5. Otthon maradsz hatósági karanténban 2 hétig és nem kell az 1-4 pont. Tedd hozzá, hogy ezek az összegek per fő értendők.
A tesztelésről

A Synlab.hu oldal leírása alapján érdemes eleve két időpontot foglalnunk, vagy a helyszínen új időpontot kérnünk egy következő mintavételre. Fontos, hogy a két teszt között minimum 48 óra különbségnek kell lennie, valamint, hogy a két alkalom között eltelt időintervallumban mindenképpen maradjunk a hatóság által kijelölt házi karanténban!

A PCR-vizsgálathoz orrból és garatból történő mintavételre van szükség, amely akkor mutatja a legpontosabb eredményt, ha az elvégzése előtt betartjuk az ehhez szükséges szabályokat:

 • A mintavételre érkezzünk éhgyomorral, vagyis az azt megelőző 4-5 órában:
 • Ne együnk!
 • Ne igyunk semmit (vizet sem)!
 • Ne dohányozzunk!
 • Ne mossunk fogat!
 • Ne öblítsünk szájat (vízzel sem)!
 • Ne használjunk semmilyen szájfrissítőt – cukorkát, rágógumit!

A fenti szabályok be nem tartása miatt a mintába a reakciót gátló anyag kerülhet, amitől értékelhetetlen lesz a végeredmény az invaliditás miatt.

A teszteket mindenki saját maga kell, hogy finanszírozza, melyen felül 3000 forint eljárási illetéket kell megfizetni a karantén alóli mentesítési eljárásért.

Két negatív PCR-teszt eredményével kérelmezhetjük a karantén feloldását.

Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a mintavétel eredményét küldjük el a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya felé.

Amennyiben a teszt pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor a hatósági házi karantén nem felfüggeszthető és az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek.

Méltányossági kérelem

A Momentum Németország Facebook oldala a következőkről tájékoztatja a Németországban élő magyarokat:

“A Momentum Mozgalom szeretné felhívni a figyelmeteket, hogy a Magyarországra beutazni kívánó személyek méltányossági kérelmet nyújthatnak be. A police.hu-ra felkerült egy új űrlap, amelynek pontos kitöltésével és a szükséges okmányok feltöltésével a határvédelmi szervek engedélyezik a beutazást.

A police.hu-n keressétek az „Új ügy indítását“, majd ezután lépjetek az „ Államhatáron történő beutazáshoz méltányossági kérelem“ ablakra.

Ezután válasszátok a COVID-02 ablakot és ott lépésről lépésre töltsétek ki a kért adatokat. Szükség esetén töltsétek fel az igazolásokat, majd küldjétek el a hatósági szerveknek egy kattintással.” 
Budai Magánorvosi Centrum, akár otthoni tesztelés

Facebook oldalán ezt az írást találhatjuk, ami akár segítség is lehet.

“PCR koronavírusteszt hétköznaponként 24 000 Ft-os, kedvezményes áron a Budai Magánorvosi Centrumban!

Külföldről való hazatérés után a hatósági karantén kettő, 48 óra különbséggel végzett negatív PCR teszttel kiváltható! Csináltasson koronavírus-tesztet a Budai Magánorvosi Centrumban – akár kényelmesen, az otthonában is!

A PCR vizsgálat ára 30 000 Ft helyett hétköznaponként 24 000 Ft!

Előre egyeztetett időpontban a Johannita Segítő Szolgálat segítségével házhoz is megyünk, a kiszállás díja 16 400 Ft-tól 27 000 Ft-ig terjed Budapesten belül, vidéki helyszín esetén egyedi egyeztetés szükséges.

☎️: 06-1-445-0700
☎️: 06-1-794-3980
Mobil: 06-70-647-7811
E-mail: info@budaimaganrendelo.hu
weboldal: https://budaimaganrendelo.hu/
A Portfolio.hu írt egy részletes cikket a karanténból való kiszabadulás lépéseiről

A jelenlegi (és várhatóan fennmaradó) új szabály értelmében a Magyarországra való belépést követően kapunk egy piros cédulát és ezzel egyből a szálláshelyünkre megyünk.

A házi karantént elrendelő határozat, a felmentés, illetve a karantén elhagyására vonatkozó engedély kiadására a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya illetékes, ezért a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályát szükséges felkeresnie a kérelemmel. 

Itt jön a képbe a Google.

A karantén iránti mentességet általános illeték megfizetése mellett (3000 forint) lehet kezdeményezni a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályánál. A hivatal határozattal dönt.

A kérelmet az Ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani az illetékes járás/kerületi hivatalok felé. A kérelmet elektronikusan az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel az érintettek (Kormányhivatali ügyek – Népegészségügyi feladatok – Karantén alóli felmentés), melyet a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz vagy járási hivatalhoz kell megküldeni. 

De emellett e-mailben és kézbesítőn keresztül is el lehet juttatni a kérelmet a hatósághoz. A kézbesítő lehet bármely családtag, megbízott barát, olyan személy, aki nem áll karanténkötelezettség alatt, és a kérelem benyújtásában személyesen segítséget tud nyújtani.

A mentességhez tehát kell két negatív PCR-teszt, az NNK oldalán találhatjuk meg listába szedve azokat a helyeket, ahol végeznek ilyen koronavírus-tesztelést.

Ezek között szerepelnek állami intézmények, valamint magánegészégügyi szolgáltatók is.

Az egyes szolgáltatók oldalán érdemes tájékozódni a bejelentkezés menetéről, és az árakról (jellemzően 30 ezer forint körül van egy PCR-teszt ára).

Lehetőség van kiszállásos tesztelésre is, ennek is érdemes utánajárni.

Ami azonban igazán félelmetes, ha belegondolunk, hogy vajon a hatóságok hogyan birkóznak majd meg a hatalmas igény áradattal. Németországban is komoly problémát jelentettek a hasonló eljárások elegendő személyzet hiányában.

Normális esetben egy teszt 24-48 óra alatt készül el, míg a mostani turbulens időszakban akár több napot is várni kellett rá.

Vajon ez Magyarországon hogyan fog alakulni?

Koronavírus információval kapcsolatban a hivatalos oldalon lehet érdeklődni https://koronavirus.gov.hu/

Kapcsolat:

 +36 80 277 455  +36 80 277 456  

Külföldről: +36 1 550 1825

 

FORRÁS: www.portfolio.hu

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.