Magyarország: 10 nap lesz a karantén ideje szeptember 21-től

Tizennégy helyett tíz nap lesz hétfőtől, szeptember 21-től, a kötelező karantén időtartama – ezzel a címmel jelent meg videó a Magyarország Kormánya Youtube-csatornán és a Facebook oldalán is.

A felvételen Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszél, hogy az eddigi tapasztalatok és a nemzetközi gyakorlat alapján, mint pl. Ausztriában vagy Svájcban, úgy látják, hogy tíz nap elegendő a koronavírusos tünetek felismerésére, hiszen a lappangási idő öt-hat nap.

A karantén idejének lerövidítéséről Németországban szó esett, de végül maradt a 14 nap.

Müller Cecilia továbbá elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 386 főt ápolnak koronavírusos betegséggel a kórházakban, ezek közül 30 ember van lélegeztető gépen.





Szeptember 21-től új szabályok is lépnek érvénybe Magyarországon. Pl. maszkot kell hordani a színházakban, mozikban és bevásárlóközpontokban is. A sál pedig már nem helyettesíti az orvosi maszk viselését.

Fontos, hogy az száj-orr legyen eltakarva, mivel a vírus továbbra is cseppfertőzéssel terjed.

A koronavírus tesztek nem lehetnek drágábbak, mint 19.500 Ft.

A vendéglátó és szórakozóhelyek nyitvatartási ideje is szabályozásra kerül., vagyis 23:00 órától ezek zárva fognak tartani.

Októbertől pedig csak testhőmérséklet mérésével léphetnek a gyerekek az óvodába és iskolába.

Végezetül ajánlja az influenza elleni védőoltást, ez október második felében áll rendelkezésre ingyenesen a háziorvosoknál.





További hír, hogy a magyar kormány automatikusan meghosszabbítja a gyermeket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottaknak nyújtott hitelmoratóriumot január 1-jétől további hat hónapig.

Tehát semmit nem kell tenniük, nekik csak akkor kell felkeresniük a bankjukat, ha a moratórium ellenére fizetni szeretnének.

FORRÁS: www.index.hu


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.