Magyarországon is jön az oltási igazolvány és a megkülönböztető bánásmód

oltási igazolvány Magyarországon is lesz

Nem túl szimpatikus bejelentést tett ma Gulyás Gergely az idei utolsó kormányinfoján arról, hogy mi várható Magyarországon.

Bejelentette, hogy karácsony estére 1 napra felfüggesztik az éjszakai kijárási tilalmat, valamint, hogy a Nagy-Britanniából érkező járatokat Magyarország is felfüggesztette a vírus-mutáció miatt.




Az oltásról

A “sajtótájékoztatón” a hvg.hu azt kérdezte::

“Elképzelhetőnek tart-e a kormány olyan szabályozást, amely az alapján tesz különbséget az emberek között, hogy be vannak-e már oltva. Előírhatják-e esetleg a mozik, a színházak vagy a fesztiválszervezők, hogy hozzájuk csak már beoltott vendégek mehetnek?”

A válasz:

“Egészen biztos, hogy lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt”

– jelentette ki Gulyás, aki szerint az oltási könyv az útlevél és a személyi igazolvány mellett fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban.

Megjegyezte: Majdnem biztos, hogy légitársaságok is előírnak majd ilyen szabályokat.





Az RTL Klub is hasonló témában kérdezte a minisztert, ők arra voltak kíváncsiak, készül-e a kormány kötelezővé tenni az egészségügyi dolgozók számára az oltást, amire ezt a választ kapták:

„Önkéntes és ingyenes oltásban gondolkodunk, elképzelhetetlennek tartom, hogy valakit erőszakkal oltsunk be, az egészségügyben dolgozóknak többszörösen ajánlott a részvétel az oltóprogramban, még akár ehhez konzekvenciákat is lehet fűzni, de senkit erőszakkal beoltani Magyarországon nem fogunk, és szerintem nem is lehet”.




Ausztriában jön az E-Impfpass

Ausztria már idejében fölkészült és tesztelte is az elektromos oltási igazolványát, melybe mindenkinek be lesz jegyezve mostantól minden oltása, valamint egy központi adatbázisban is.

Salzburg nemrég bejelentette, hogy a jövőben csak olyan személyzetet terveznek fölvenni az egészségügy, iskolák, óvodák és az idősotthonok területén, akik be vannak oltva koronavírus védőoltással. A jelenlegi dolgozók számára ezt nem írják elő, az túl nagy beavatkozás lenne a személyes életbe, mondta Christian Stöckl.




Nagy-Britannia

Egyedi QR-kódot kaphatnak a mobiltelefonjukra azok a britek, akik megkapták a védőoltást, hogy ezzel vehessenek csak részt focimérkőzéseken, színházi előadásokon és más eseményeken – jelezte a brit kormány a Daily Mail szerint, hozzátéve, a tervek még korai szakaszban járnak.

A nagy létszámú események jelenleg magas kockázatot hordoznak – indokolják a britek. Matt Hancock egészségügyi miniszter szerint az oltást nem szeretnék kötelezővé tenni (egyes híradások szerint ugyanakkor ezt nem zárta ki), nem utolsó sorban azért, mert szerinte az emberek egyszerűen akarni fogják, hogy megkapják.

Azóta egyébként Nadhim Zahawi, Nagy-Britannia oltatásért felelős minisztere is nyilatkozott:

„Szerintem valószínűleg sor kerül majd arra, hogy az éttermek, a bárok és a mozik, illetve más létesítmények, például sportközpontok is használni fogják ezt a rendszert, ahogy az appot is használták”

– mondta Zahawi a BBC-nek.




Koncertre oltásigazolással

A jegyforgalmazást végző TicketmasterBillboard szerint azt tervezi, hogy a koncertek előtt ellenőrzi, hogy a résztvevők rendelkeznek-e a koronavírus elleni oltással. Ehhez szintén mobiltelefonos megoldást vezetnének be, ugyanakkor az oltásigazolás mellett a 24-72 órán belül elvégzett, negatív eredményű koronavírus-tesztet is elfogadnák.

Fesztiválra oltásigazolással

Amennyiben a koronavírus elleni vakcina széles körben elterjedt lesz Hollandiában, a fesztiválok és koncerthelyszínek meg kell, hogy különböztessék azokat, akiket már beoltottak a koronavírussal szemben azoktól, akiket még nem. Ezt Berend Schans, a Holland Koncerthelyszínek és Fesztiválok Szövetségének igazgatója nyilatkozta, hozzátéve: lehetőséget lát arra, hogy visszautasítsák az oltással nem rendelkező emberek belépését a fesztiválokra, és ezt javasolja is a szövetségük.

Az amszterdami RAI és a rotterdami Ahoy konferenciaközpont is negatív tesztet vagy oltásigazolást kérne a résztvevőktől, írta a Portfolio.hu




Németországban is a “hátsó ajtón” jön majd az oltáskötelezettség

Ilyen kirekesztő szabályokat állami intézmények nem hozhatnak, csak privátok. Így lehetséges, hogy pl. a vonatokon nem lesz ilyen megszorítás, de előfordulhat, hogy külön kocsikba ültetik majd a nem beoltottakat, írja a német dw.com.

Állami iskolákban, óvodákban sem tehetik kötelezővé, de a privátokban lehet előírás. Vagy akár egy étterem is előírhatja a házirendjébe, hogy csak oltással rendelkezők mehetnek be.

Az könnyen elképzelhető, hogy az egészségügyi dolgozóknak Németországban is kötelezővé teszik, valamint, hogy egyes munkahelyek a munkavállalóiknak, szintén privát cégeknél.




Az ausztrál légitársaság előre szólt

Ausztrália légitársasága előre jelezte, hogy ők bevezetik az oltási kötelezettséget az utasaik számára. A Qantas ausztrál légitársaság vezetője, Alan Joyce a Nine News műsornak adott interjújában elmondta, hogy “nemzetközi utazóktól megköveteljük majd az oltást, mielőtt a fedélzetre lépnek Erről korábban itt irtunk.

A WHO egységes oltási igazolást szeretne

Mint arról már korábban írtunk, egy svájci lap számol be arról, hogy a WHO nem szeretné, ha minden ország külön-külön dolgozna egy új oltási igazoláson, hanem egységességet szeretne és ezt is javasolja.

Észtországban a WHO már tesztelte ezt a programját, amit “Smart Yellow Card”-nak hívnak.

Észtországban már az év elején bevezették az elektromos oltási igazolványt, amiben azt is bejegyezték, ha valaki már fertőzött volt a koronavírussal, tehát elvileg már immúnisnak számít.

WHO ez utóbbit nem ajánlja, mert nem tartja megbízhatónak, ahogyan hosszú távon a teszteléseket sem.

WHO a Smart Yellow Card bevezetését ajánlja, melyet utazáskor mindig magunknál hordanánk, akár papír formában, akár digitálisan vagy kártya formájában.

Videó a mai kormányinforól


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.