Magyarországon március 7-től feloldanak szinte minden járványügyi lezárást

Magyarországon megszűnnek a járványügyi intézkedések

Magyarországon a járvány ötödik hulláma a végéhez közelít, ezért szinte minden korlátozásnak vége – jelentette be Gulyás Gergely ma a Kormányinfón.
Mivel a koronavírus-járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért hétfőtől (március 7.) Magyarország feloldja a járványügyi korlátozások többségét – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Megszűnik a maszkviselési kötelezettség

A maszkviselési kötelezettség március 7-től már csak a szociális és egészségügyi dolgozóknak, idősotthonokban és szociális intézményekben marad kötelező, az iskolákban sem lesz már az.

Oltáskötelezettség csak az egészségügyben

Nem lesz kötelező az oltás sehol, kivéve az egészségügyet, így a tanárok munkavégzéséhez szükséges oltási kötelezettségét is felfüggesztik, visszatérhetnek azok a pedagógusok is dolgozni, akik nem oltatták be magukat.

A mukaadókat október végén hatalmazta fel a kormány arra, hogy a dolgozóiknak előírhassák a kötelező koronavírus-oltást, hogy ezzel is segítse az átoltottság mértékét.

Az egészségügyben már korábban kötelező volt a vakcina felvétele.
Nem kell az oltási igazolás

A védettségi igazolványra, vagyis oltási igazolásra a mindennapi életben nem lesz szükség. Erre eddig a legtöbb fürdőkben volt szükség, rendezvényeken, koncerteken, felnőtt képzéseken és diszkókban.

Pontos részleteket erről és minden kérdéses részletről a rendelet megjelenése után lehet majd tudni.

Az intézkedések a miniszter tájékoztatása szerint addig tartanak, amíg esetleg a járvány újabb hulláma megérkezik, bár a jelenlegi előrejelzések szerint a következő hullámban a betegség tünetei enyhébbek lehetnek, ahogy ezt már az omikron variáns esetében is tapasztalni lehetett.

A kormány továbbra is fenntartja az egészségügyi vészhelyzetet, ezt részben azzal indokolták, hogy a hatodik hullám veszélye fennáll, valamint a kormány cselekvőképességének fenntartása miatt.

Magyarországon november 20. óta volt kötelező maszkot viselni zárt térben, mint pl. üzletekben, mozikban, postán, sportrendezvényeken.

A bölcsődékben, az óvodákban és iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatták meg a maszkviselés szabályait.

Videó a sajtótájékoztatóról
Franciaország március 14-től nyit

Franciaországban március 14-én, a tömegközlekedési járműveket kivéve, mindenhol megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett kötelező maszkviselést, és a kormány felfüggeszti az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét is – jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök a TF1 kereskedelemi televízió híradójában.

A védettségi igazolás (oltási dokumentum vagy negatív teszt) bemutatása azonban érvényben marad az egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban és az idősotthonokban, ahogy a koronavírus elleni oltás továbbra is kötelező az egészségügyi dolgozóknak, írja a Portfolio.

Ausztria március 5-től nyit

Karl Nehammer (ÖVP) osztrák kancellár bejelentette, hogy március 5-én minden járványügyi intézkedést feloldanak Ausztriában, kivéve a kórházakban és idősotthonokban. Ezután megszűnik az oltási igazolvány használata és az éjszakai szórakozóhelyek, rendezvények is korlátozás nélkül látogathatóak. Addig fokozatos nyitás lesz.

Az általános kötelező oltásról március 8-án ad egy szakmai bizottság tanácsot, hogy milyen formában maradjon meg, ill. hogy megmaradjon-e.

Németország március 20-tól nyit

A német kormány és a tartományi vezetők megállapodtak abban, hogy a korlátozásokat három szakaszban oldják fel a következő hetekben. A legtöbb korlátozást várhatóan tavasszal, 2022. március 20-ig feloldják, de az FFP2 maszk-kötelezettség várhatóan marad. Egyes tartományok azonban hozhatnak egyéni szabályokat.

A nyitási lépések ellenére Olaf Scholz kancellár az őszi-téli járványügyi veszélyek miatt ragaszkodik az általános oltási kötelezettség bevezetéséhez és biztos abban, hogy a politika támogatni fogja őt ebben. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy továbbra is az oltás a megoldás a járvány leküzdésére.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.