Május 9-től Magyarország rizikó-terület Németországban magasan fertőzött terület helyett

beutazás Németországba

Magyarország pár hónapja a magasan fertőzött területi besorolást (Hochinzidenzgebiet) kapta az Robert Koch Institut-tól. Ez azt jelentette, hogy már beutazás előtt rendelkezni kellett egy negatív teszttel és a határnál fel kellett tudni mutatni. Május 9-től Magyarország ismét a rizikó-területek besorolást kapja meg az RKI-tól, ezáltal a beutazás Németországba könnyebb lesz.
A fertőzöttségi számok javulása miatt a német közegészségügyi intézet, az RKI, május 7-én döntött úgy, hogy vasárnaptól, május 9-től Magyarországot ismét rizikóterületté nyilvánítja.

Magyarország korábban a magasan fertőzött területek közé tartozott, vagyis Hochinzidenzgebiet volt. Az új besorolással május 9-től Magyarországról Németországba beutazva már nincs szükség negatív tesztet felmutatni a határon, kivéve a légi közlekedést. 

Magyarország mellett Lengyelország és Montenegró került vissza a rizikóterület besorolásba.
Május 9-től a rizikó-terület besorolás alól mentesül Málta, Albánia, Nagy-Britannia teljes területe, Finnország, Norvégia és Portugália bizonyos területei.

A légi közlekedésnél a nem rizikó-területeknél is fennmarad az a szabályozás, miszerint a beutazás előtt negatív tesztet kell felmutatni mindenkinek. Ezt március 3-tól érvényes.

Szabályok a rizikó-területről beérkezőkre:

  • 10 napos karanténkötelezettség
  • Online regisztráció a www.einreiseanmeldung.de oldalon, melyet kérésre a határon be kell tudni mutatni
  • Beutazást követően 48 órán belül egy koronateszt elvégzése (PCR vagy antigén gyorsteszt)
  • A karantént legkorábban az 5. nap elteltével egy önkéntes második negatív koronavírus teszttel lehet megszakítani

Részletekről a kormány hivatalos oldalán lehet olvasni.
További részletek magyar nyelven az alábbi pdf dokumentumban olvashatók, illetve tartományonként változó szabályok lehetnek, a kivételekre vonatkozóan is.

A saját tartományunk egészségügyi hivatalára kérdés esetén itt lehet rákeresni, ha beírjuk az irányítószámot vagy a város nevét.

Új szabály a beoltottakra és a gyógyultakra

Május 8-tól az új rendelet szerint a teszt- és karanténkötelezettség a rizikóterületekről és a magasan fertőzött területekről megszűnik azoknak, akik:

  • a koronavírus fertőzésen átestek min. 28 napja de nem régebb óta, mint 6 hónapja, (igazolás egy PCR teszttel)
  • be vannak oltva a második oltással és 14 nap telt el azóta.

A beoltottaknál csak az EU által is elfogadott vakcinákkal való oltás elfogadott, vagyis az orosz és kínai vakcinák még nem.

Magyarország kétoldalú egyezményeket köt az országokkal, hogy a nem EU-s vakcinákat is elfogadják, de Németországgal még nem kötött.

Forrás  Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.