Március 4-től Németország szerte enyhítés a járványügyi korlátozásokban

Március 4-től Németország szerte enyhítenek a járványügyi korlátozásokban

Németországban március 4-től kezdődött országosan a második nyitási lépés a járványügyi korlátozásokban. Ez azt jelenti, hogy a gasztronómiában és a hotelekben is 3G szabály lépett érvénybe, vagyis az oltatlanok ismét igénybe vehetik ezeket a helyeket egy negatív antigén gyorsteszttel.
Március 20-ig ezek a szabályok lesznek érvényben

Az éttermek és a hotelek 3G szabálya mellett a diszkók és a klubok újra kinyithatnak, de csak 2G plus szabály szerint, vagyis azok juthatnak be, akik oltottak vagy gyógyultak és rendelkeznek egy negatív gyorsteszttel, vagy a harmadik oltást megkapták.

Ugyanez vonatkozik a nagyobb rendezvényekre is: újra lehetségesek lesznek, de 2G vagy a 2G plus szabállyal. Ezen kívül a férőhelyek max. 60%-a használható zárt térben, és max. 6.000 néző vehet részt. A szabadtéri rendezvények esetében a maximális kihasználtság 75%, a résztvevők száma pedig max. 25 000 fő lehet.

A kormány és a tartományi vezetők közös döntése ellenére az egyes tartományok szabályai között vannak különbségek. A 3G országszerte érvényes a hotelekben. A be nem oltott turistákat Schleswig-Holstein szállodáiban naponta, a szomszédos Mecklenburg-Vorpommern-ben azonban csak háromnaponta kell tesztelni.

Baden-Württemberg és Thüringen már korábban bevezették az országos március 4-i enyhítéseket, a többi tartománynak péntektől lépett életbe.Maszk-kötelezettség az iskolákban

Már most vannak olyan tartományok, melyek márciusban feloldják a tanítás ideje alatt a maszk-kötelezettséget. Mecklenburg-Vorpommern (márc. 7), Sachsen-Anhalt (márc. 7), Hessen (március 7), Niedersachsen (március vége), Rheinland-Pfalz fokozatosan oldja fel, végül március 21-én a tanítás ideje alatt is.

A tesztelést az iskolákban pl. Niedersachsen májustól akarja beszüntetni. Hétfőtől heti 3 alkalomra csökkenti, de húsvét után ismét napi szinten akarnak tesztelni.

Bajorország

Bajorországban március 7-től az iskolákban a tornaórákon nem lesz maszk-kötelezettség. Söder bejelentette, hogy már dolgoznak rajta, hogy az iskola többi területén is feloldják a gyerekeknek a maszk-kötelezettséget.

Bajorországban az éttermek és a hotelek maguk dönthetik el, hogy maradnak a 2G plus szabály mellett, ekkor pl. nincs szükség maszkra, vagy a 3G szabályt választják maszk-kötelezettséggel és ebben az esetben hangos zene és táncolási lehetőség nélkül.

A 3G szabály pl. még a további helyeken van érvényben: múzeumokban, fitnessztermekben, továbbképzéseken, a kozmetikusnál, fodrásznál, a tömegközlekedésben és a munkahelyeken is.

2G szabály van érvényben jelenleg a sport-és kulturális rendezvényeken, színház, mozi, kongresszusokon, nagyobb kiállításokon, fürdőkben, állatkertekben, a legtöbb szabadidős helyeken, játéktermekben.

Azoknak az iskolásoknak, diákoknak, akik oltatlanok, de napi szinten tesztelnek, bejuthatnak mindenhova.
Mi lesz március 20-a után?

Március 20-a után Németországban szinte minden járványügyi korlátozást feloldanak, csak az alapintézkedések maradnak meg. Vagyis a 2G, 3G szabályok megszűnnek és a home-office kötelezettségnek is vége lesz.

Az alapintézkedések közé tartozik pl. a maszk-kötelezettség zárt térben így a tömegközlekedésben is, és a távolságtartás. Bizonyos helyeken meg akarják tartani a lehetőséget a tesztkötelezettségre is.

A részletekről március 17-én döntenek a kormány és a tartományi miniszterek megbeszélésén.

Ausztria

Ausztriában március 5-én oldottak föl szinte minden járványügyi intézkedést, kivéve Bécsben, ahol az éttermekben marad a 2G szabály, az üzletekben pedig a maszkviselési-kötelezettség. Ausztriában a tömegközlekedésben és az élelmiszer üzletekben marad kötelező az FFP2 maszk viselése.

Az éjszakai szórakozóhelyeket megrohamozták a hétvégén, több helyen a rendőröknek kellett közbelépni, volt aki eszméletét vesztette. Az emberek már jóval a nyitás előtt a helyszínen gyülekeztek és nagy tömeg torlódott fel, írja a Derstandard. Maszk-kötelezettség itt már nincs.

Magyarországon hétfőtől oldanak fel szinte minden járványügyi lezárást. A kórházakban és a szociális intézményekben több szabály is megmarad úgy Ausztriában, mint Magyarországon.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.