Március 4-től Németország szerte enyhítés a járványügyi korlátozásokban

Március 4-től Németország szerte enyhítenek a járványügyi korlátozásokban

Németországban március 4-től kezdődött országosan a második nyitási lépés a járványügyi korlátozásokban. Ez azt jelenti, hogy a gasztronómiában és a hotelekben is 3G szabály lépett érvénybe, vagyis az oltatlanok ismét igénybe vehetik ezeket a helyeket egy negatív antigén gyorsteszttel.
Március 20-ig ezek a szabályok lesznek érvényben

Az éttermek és a hotelek 3G szabálya mellett a diszkók és a klubok újra kinyithatnak, de csak 2G plus szabály szerint, vagyis azok juthatnak be, akik oltottak vagy gyógyultak és rendelkeznek egy negatív gyorsteszttel, vagy a harmadik oltást megkapták.

Ugyanez vonatkozik a nagyobb rendezvényekre is: újra lehetségesek lesznek, de 2G vagy a 2G plus szabállyal. Ezen kívül a férőhelyek max. 60%-a használható zárt térben, és max. 6.000 néző vehet részt. A szabadtéri rendezvények esetében a maximális kihasználtság 75%, a résztvevők száma pedig max. 25 000 fő lehet.

A kormány és a tartományi vezetők közös döntése ellenére az egyes tartományok szabályai között vannak különbségek. A 3G országszerte érvényes a hotelekben. A be nem oltott turistákat Schleswig-Holstein szállodáiban naponta, a szomszédos Mecklenburg-Vorpommern-ben azonban csak háromnaponta kell tesztelni.

Baden-Württemberg és Thüringen már korábban bevezették az országos március 4-i enyhítéseket, a többi tartománynak péntektől lépett életbe.Maszk-kötelezettség az iskolákban

Már most vannak olyan tartományok, melyek márciusban feloldják a tanítás ideje alatt a maszk-kötelezettséget. Mecklenburg-Vorpommern (márc. 7), Sachsen-Anhalt (márc. 7), Hessen (március 7), Niedersachsen (március vége), Rheinland-Pfalz fokozatosan oldja fel, végül március 21-én a tanítás ideje alatt is.

A tesztelést az iskolákban pl. Niedersachsen májustól akarja beszüntetni. Hétfőtől heti 3 alkalomra csökkenti, de húsvét után ismét napi szinten akarnak tesztelni.

Bajorország

Bajorországban március 7-től az iskolákban a tornaórákon nem lesz maszk-kötelezettség. Söder bejelentette, hogy már dolgoznak rajta, hogy az iskola többi területén is feloldják a gyerekeknek a maszk-kötelezettséget.

Bajorországban az éttermek és a hotelek maguk dönthetik el, hogy maradnak a 2G plus szabály mellett, ekkor pl. nincs szükség maszkra, vagy a 3G szabályt választják maszk-kötelezettséggel és ebben az esetben hangos zene és táncolási lehetőség nélkül.

A 3G szabály pl. még a további helyeken van érvényben: múzeumokban, fitnessztermekben, továbbképzéseken, a kozmetikusnál, fodrásznál, a tömegközlekedésben és a munkahelyeken is.

2G szabály van érvényben jelenleg a sport-és kulturális rendezvényeken, színház, mozi, kongresszusokon, nagyobb kiállításokon, fürdőkben, állatkertekben, a legtöbb szabadidős helyeken, játéktermekben.

Azoknak az iskolásoknak, diákoknak, akik oltatlanok, de napi szinten tesztelnek, bejuthatnak mindenhova.
Mi lesz március 20-a után?

Március 20-a után Németországban szinte minden járványügyi korlátozást feloldanak, csak az alapintézkedések maradnak meg. Vagyis a 2G, 3G szabályok megszűnnek és a home-office kötelezettségnek is vége lesz.

Az alapintézkedések közé tartozik pl. a maszk-kötelezettség zárt térben így a tömegközlekedésben is, és a távolságtartás. Bizonyos helyeken meg akarják tartani a lehetőséget a tesztkötelezettségre is.

A részletekről március 17-én döntenek a kormány és a tartományi miniszterek megbeszélésén.

Ausztria

Ausztriában március 5-én oldottak föl szinte minden járványügyi intézkedést, kivéve Bécsben, ahol az éttermekben marad a 2G szabály, az üzletekben pedig a maszkviselési-kötelezettség. Ausztriában a tömegközlekedésben és az élelmiszer üzletekben marad kötelező az FFP2 maszk viselése.

Az éjszakai szórakozóhelyeket megrohamozták a hétvégén, több helyen a rendőröknek kellett közbelépni, volt aki eszméletét vesztette. Az emberek már jóval a nyitás előtt a helyszínen gyülekeztek és nagy tömeg torlódott fel, írja a Derstandard. Maszk-kötelezettség itt már nincs.

Magyarországon hétfőtől oldanak fel szinte minden járványügyi lezárást. A kórházakban és a szociális intézményekben több szabály is megmarad úgy Ausztriában, mint Magyarországon.

Forrás1 Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Magyar ízek Németországban – termékek beszerzése – blog

Magyar ízek Németországban - termékek beszerzése - blog
Magyarországon ahhoz voltam szokva, hogy a kis autómmal havonta egyszer nagy bevásárlást tartunk ...
Elolvasom

A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban I.

A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban I.
2020.03.25 A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban Otthon maradhatok? Akkor ...
Elolvasom

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli
Az Európai Bíróság meghatározó ítéletet hozott. Ezek szerint Németországban a munkanélküli uniós országok ...
Elolvasom

A 15 legfotogénebb kisváros Németországban

A 15 legfotogénebb kisváros Németországban
A német kisvárosok unalmasak lennének? Vannak köztük világhírűek, amik többet kínálnak, mint szűk ...
Elolvasom

A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot

A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot
A német családi pótlék egy jogosultság – a feltételeket lásd itt -, amely ...
Elolvasom

Mikor mehetünk nyugdíjba Németországban és mire számíthatunk?

Mikor mehetünk nyugdíjba Németországban és mire számíthatunk?
Kedves Olvasó! Először is szeretnék bemutatkozni, Herczeg Tímea vagyok és pénzügyi tanácsadóként dolgozom Konyár-Vonnák ...
Elolvasom

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad
Miután az alapnyugdíj 2021. január 1-jén életbe lépett Németországban, sok nyugdíjas várja a ...
Elolvasom

Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Munkaajánlatok szállással Németországban - 1. rész Munkakeresés Németországban
Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek: Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső Németországban vagy ...
Elolvasom

Adókategóriák Németországban – érthetően

Adókategóriák Németországban - érthetően
Tudj meg mindent a III-as adóosztályról, ahol a legkevesebb adót vonják a fizetésedből. ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.