Mától megszűnik a karanténkötelezettség Németországban a rizikóterületről érkezőknek – Baden Württemberg nyit

megszűnik a karanténkötelezettség Németországban a rizikóterületről érkezőknek is

A mai naptól egyszerűbb az utazás Európában, a nem beoltottaknak is. Mától lép érvénybe az új rendelet, miszerint feloldják a karanténkötelezettséget a rizikóterületről érkezőknek is. Baden-Württemberg szombattól tervez nyitásokat.




A Németországba beutazókra mától egységes beutazási szabályok érvényesek. Megszűnik a karantén-és tesztkötelezettség azoknak, akik be vannak oltva, vagy gyógyultak, hacsak nem egy vírusvariánssal fertőző területről érkezik.

Németország az orosz és kínai vakcinát nem fogadja el, de az is kérdéses, hogy a magyar védettségi igazolványt elfogadják-e. Előfordulhat, hogy csak annak a hivatalos fordítását fogadják el, azt is csak abban az esetben, ha a második oltás után 14 nap telt el, írja a németországi-magyarok online portál. A gyógyulást PCR-teszttel is lehet igazolni, az akkor érvényes, ha nem régebbi, mint 6 hónap, de min. 28 napnál régebbi. Az új szabályokról korábban itt írtunk.

A nem beoltottakra sem érvényes mától a 10 napos karanténkötelezettség akkor sem, ha rizikóterületről utazik be valaki Németországba. Egy negatív antigén gyorsteszt szükséges, ami nem régebbi 48 óránál, vagy egy PCR teszt, ami nem régebbi 72 óránál.

A teszteredményt a digitális beutazás regisztrációs honlapra is fel lehet tölteni, a www.einreiseanmeldung.de oldalon, írja a német Welt.de.




Az új szabályozás a nyári utazásokat akarja Európa szerte megkönnyíteni, ha pl. a már beoltott szülők együtt utaznak a nem beoltott gyerekekkel. A légi közlekedésnél minden esetben szükség van negatív tesztre, akkor is, ha nem rizikóterületről tér vissza valaki. Ezt viszont még a felszállás előtt kell bemutatni.

A magasan fertőzött területekről (Hochinzidenzgebiete) érkezőknél továbbra is megmarad a karanténkötelezettség, amelyet legkorábban az 5. napon lehet megszakítani egy negatív teszttel.

A vírusvariánssal fertőzött területekre (Virusvarianten-gebiet) továbbra is érvényes a 14 napos karantén, amit nem lehet teszttel sem feloldani.

Magyarország május 9-től rizikóterület besorolásban van. Hogy melyik ország, ill. terület milyen besorolásban van, azt az RKI oldalán lehet megnézni. Egy adott városhoz tartozó egészségügyi hivatal elérését is az RKI oldalán lehet megtalálni, ha beadjuk a város nevét, vagy irányítószámát.




A karanténkötelezettség alól kivételek még az ingázók, a családlátogatók, és a kevesebb, mint 24 órás tartózkodásúak is. Bajorország és Ausztria között mától megnyílik a kishatárforgalom is, karantén nélkül lehet kisebb kirándulást tenni Ausztriába, bevásárolni, vagy rokonokat meglátogatni, írja a Deutschlandfunk.

Németországon belül is több tartomány nyit

Baden-Württemberg szombattól tervezi, hogy nyit ott, ahol a 7 napos járványügyi érték a 100-as alatt van, enyhít a gasztronómia, turizmus és a szabadidős tevékenységek területén. Részletek itt. 

Az éttermek 6:00-21:00-ig lesznek nyitva, a külső és belső részei egyaránt, tesztkötelezettséggel.

Bajorország a héten nyitott, további nyitás május 21-től várható. Északon szintén szombattól várhatóak a nyitások.

2420
Beoltatod megad? 2021. május 10.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.