Merkel: Az oltás marad, ősszel az időseket kell ismét oltani

Marad az oltás Németországban

Június 10-én adott sajtótájékoztatót Merkel a tartományi ülés után. Merkel és Markus Söder is elmondta, hogy a mostani nyárra reménnyel tekinthetünk, hiszen az adatok jól alakulnak. Ugyanakkor Merkel figyelmeztet a Delta variánsra és az időseknek újabb oltást akar.
A tartományi találkozón a járványügyi helyzeten kívül a klímavédelem és a digitalizálás volt a téma. Minden személy adatait egy helyen akarják tárolni, amelynek a jogi hátterét már megteremtették. (Registermodernisierung – “once only”). Németországban az adóazonosító számmal (Steuer-Identifikationsnummer – Bürgernummer) tudja majd a jövőben mindenki minden hatóságnál igazolni magát.

Ugyanakkor a jövőben a személyi igazolvány a mobiltelefonon kell, hogy elérhető legyen. Az Egyesült Államokban is dolgoznak már ezen, de Európának saját rendszere lesz, mondta Merkel.

Örvendetes, hogy a járványügyi számok Németország szerte jelentősen csökkentek.

Angela Merkel kancellár azonban figyelmeztetett a koronavírus delta variánsának a veszélyére, és egyúttal bejelentette: Ősztől az idősebb emberek megkapják az első után-oltásukat.

Ami aggaszt minket, az úgynevezett Delta-variáns, amely ismét nagyon erőteljesen terjed Nagy-Britanniában.”

– mondta a miniszterelnöki konferencia (MPK) Berlinben folytatott megbeszélést követően.
A delta variáns jelenleg Németországban csak a fertőzések 2,5%-át teszi ki, tehát nem jelentős, de Merkel szerint ennek elterjedése nem lesz megakadályozható. Emiatt az Indiából és a Nagy-Britanniából beutazást erősen korlátozták.

Az oltások maradnak

Merkel világosan elmondta, hogy az oltás még sokáig velünk marad. Ősszel az idősebb korosztályt ismét be kell oltani.

Markus Söder elmondta, hogy az oltási központok nem zárnak be szeptember végével, mert az oltások jövőre is folytatódnak frissítés formájában vagy az újabb vírus mutánsok miatt. Söder szerint előfordulhat, hogy lesz egy 4. hullám is.

Augusztusban lesz a következő tartományi megbeszélés, ekkor beszélnek majd a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények megrendezéséről. Ilyen találkozók a jövőben havonta lesznek.
Videó a sajtótájékoztatóról

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.