Münchenben meghalt egy férfi: összekeverte a medvehagymát egy mérgező növénnyel

Medvehagyma

Egy férfi medvehagymát akart szedni egy szószhoz, de sajnos az erősen mérgező őszi kikericset szedte le helyette. A 48 éves bajor férfi belehalt a mérgezésbe. Csak néhány kanállal evett  belőle, és már annyi is elég volt.
Egy férfi Freisingból medvehagyma helyett őszi kikericset szedett és evett, amibe bele is halt.

Április végén saját szedésű medvehagymából akart szószt készíteni. Mikor elkészítette és elkezdett enni belőle, rosszul lett, közölte a rendőrség kedden. Kórházba szállították, ahol már nem tudták megmenteni az életét.

Csak néhány kanállal evett a szószból, mert túl kesernyésnek találta, mondta a rendőrségi szóvivő, de ennyi sajnos elég volt ahhoz, hogy megölje.

A Müncheni Műszaki Egyetem mérgezőközpontjának szakvéleménye megerősítette, hogy a férfi egy erősen mérgező őszi kikericsből evett.
A medvehagyma gyakran ugyanazon a helyen nő, mint az őszi kikerics, ezért könnyű összekeverni a levelüket.

– mondta Florian Eyer, a klinika toxikológiai vezetője.

Ilyen drasztikus esetek, melyek a halálhoz vezetnek, ritkák. Ennek ellenére a mérgezéses esetek gyakoriabbá váltak, mivel az emberek a járvány ideje alatt többet mennek a természetbe, de nincs meg a megfelelő tudásuk a mérgező növényekről.

A rendőrség figyelmeztet, hogy senki ne egyen saját szedésű növényeket, ill. azokat alaposan vizsgáljuk meg.
Óvatosan a mérgező hasonmás növényekkel!

1. A medvehagyma (Bärlauch)

medvehagyma (Allium ursinum) nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Őszi kikerics evésébe halt bele a német férfi

2. Gyöngyvirág – mérgező (Maiglöckchen)

gyöngyvirág (Convallaria majalis)  Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos, elsősorban tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Még meszes talajon is tenyészik, ha árnyékba telepítik, és a föld nem szárad ki hamar. Kedvelt lágyszárúévelő virág és gyógynövény, sokfelé kertekben ültetik. A talajban tarackszerű, vékony, elágazó rizómái futnak. Ebből fejlődik a hajtás, aminek a csúcsi részén hártyás allevelek és 2 hosszú nyelű, élénkzöld lomblevél fejlődik. A levelek lemeze 10–20 cm hosszú, elliptikus, hegyes csúcsú.

Drogja a lomblevele (Convallariae folium), amit a gyógyszeripar dolgoz fel.

Rendkívül mérgező növény: szívglikozidjai (convallatoxin) és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak. Közepes mennyiségben fogyasztása halálhoz vezet.
Külsőleg ízületi bántalmak ellen használják, más anyagai szívgyógyszerek.

A virágzási ideje május-június között van.

3. Őszi kikerics – mérgező (Herbstzeitlose)

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a kikericsfélék (Colchicaceae) családjába tartozó, nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben termő, augusztus-szeptemberben virító évelő növény. Erősen mérgező.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.