Német virológus és Davos Agenda: Az omikronnal véget érhet a járvány

Az Omikronnal véget érhet a járvány

Az omikron hullám dinamikus, de ártalmatlan. Spanyolország, Nagy-Britannia, Dánia és Svájc már most is influenzaszerűen akarják kezelni a vírust. Most Németország és az Egyesült Államok két vezető virológusa is azt jelzi, hogy szerencsés fordulóponthoz érkezhetünk: a járvány valószínűleg a végéhez közeledik.
A fertőzések száma nagyon magas, magasabb mint eddig bármikor.

Az Egészségügyi Világszervezet 18,74 millió újonnan fertőzött emberről számolt be világszerte múlt héten, kétszer annyiról, mint az év végén, és négyszer annyiról, mint advent heteiben.

A koronavírus Omikron variánsával a számok robbanásszerűen megnőttek egyszerre sok országban. Ugyanakkor a kórházi esetek száma még a leginkább sújtott országokban is mérsékelt maradt. Olyan mérsékelt, hogy egyik ország a másik után jelenti be kilépését a katasztrófa helyzetből.

Spanyolország enyhít

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy mostantól influenzához hasonlóan kezeli a koronát, mint egy visszatérő, normális betegséget.

A brit kormány az influenza stratégiáját követi, akárcsak Dánia. Svájcban Alain Berset egészségügyi miniszter azt is bejelentette, hogy az Omikronra, különösen a beoltott emberek esetében, csak úgy kell tekinteni, mint egy megfázásra vagy influenzára, amely télen is előfordulhat.
Több ország virológusai kijelentették, hogy éppen a világjárványból való kilábalásának vagyunk szemtanúi.

Ez azt jelenti, hogy a vírus véglegesen megérkezett, de már nem fordul elő olyen hatalmas hullámokban és olyan gyakran. Az USA és Németország két legjelentősebb virológusa is az optimisták mellett áll.

Anthony Fauci az Egyesült Államokban és Christian Drosten Németországban két éven át különösen óvatos tanácsadóként szerepelt a nyilvánosság előtt. Mindketten sok kritikát kaptak emiatt, de a figyelmeztetéseik általában helytállóak voltak.

De most Drosten és Fauci is először ad igazi reményt. Az éves influenzahullámokhoz hasonlóan a világnak meg kell tanulnia együtt élni a koronavírussal. A kórokozót nem lehet kiirtani.

“Az Omikron szinte mindenkit megtalál.” – mondta Fauci.

A beoltottak is megfertőződnek, de többségük gond nélkül túléli. Fauci szerint a jövőben a vírussal kell normális életet élnünk, akárcsak az influenzával.

“Ha megnézzük a fertőző betegségek történetét, csak egy fertőző betegséget sikerült felszámolnunk, ez pedig a himlő.”– mondta Fauci a davosi Világgazdasági Fórum virtuális kerekasztalán.
A lakosság megőrzi az immunitását

A német Christian Drosten is lát esélyt az enyhébb omikron variánsban, és reményt ad a világjárvány előtti élet visszatérésére. Míg az Alpha és a Delta még mindig a vírus “fitnesz-ugrásai” voltak, lehetővé téve számukra, hogy jobban alkalmazkodjanak az emberhez, az Omikron egy “immunmenekülési” változat.

Ez egy reakció a népességben folyamatosan fejlődő nyájimmunitására” – mondta Drosten.

Faucihoz hasonlóan Drosten is azt mondja, hogy előbb-utóbb mindenkinek meg kell fertőződnie a Sars-CoV-2-vel. A felnőttek lakossági immunitása egyértelmű irányba fejlődik.

Németországban a nyájmmunitás kialakulása épp folyamatban van, amit meg is fog tartani. Ezzel hamarosan a járvány végéhez fogunk elérni.

Más virológusok, például Hendrik Streeck bonni kutató vagy Klaus Stöhr szintén optimisták és hasonlóan gondolják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa, Soumya Swaminathan üdvözli, amikor a kormányok már arra készülnek, hogy a koronajárvány a végső és utolsó szakaszába ér.

“Arra számítunk, hogy a világon hatalmas számú ember fertőződik meg Omikronnal, és keresztimmunizálásra kerül sor más változatokkal szemben. Ez biztató. 2022-ben sok millió fog jobb védettséggel rendelkezni az egész világon, az oltás és sajnos a fertőzések miatt is.”
A világjárvány ezen alapvető újraértékelésének két közvetlen következménye van a politikára nézve.

Egyrészt a szóba került kötelező védőoltás napról napra kevésbé valószínű, mert zajlik a természetes nyájimmunizálás, és ezzel párhuzamosan a kollektív egészségügyi veszély is rohamosan csökken.

Drosten mindenesetre úgy gondolja:

„Hosszú távon nem tudjuk fenntartani a teljes lakosság immunvédelmét néhány havonta megismételt oltással.”

A kockázat kiszámíthatóvá válik

Másrészt a kormányok véget vethetnek az állandó szükségállapot politikájának. A betegség kockázata ma már kiszámítható, és már nem legitimálja a messzemenő tiltó politikát.

Még a január 24-i miniszterelnöki konferencián is vita tárgya a magas fertőzési szám ellenére az intézkedések enyhítése, mintsem szigorítása.

Még az eddig különösen szigorú bajor miniszterelnök, Markus Söder is „tágabb megközelítést” szeretne alkalmazni a koronapolitikában a jövőben.

„Az óvatosság önmagában már nem elég” – mondja Söder.

Azon a véleményen van, hogy országos tárgyalásokat kell folytatni a fociban, hogy a nézőket visszaengedjék a stadionokba. Bajorországban a kulturális rendezvényeken minden második helyet újra el kell foglalni.

Arra a kérdésre, hogy “élhetünk-e még valaha úgy, mint a járvány előtt“, Christian Drosten bátorítóan azt válaszolta:

“Igen, teljesen. Ebben teljesen biztos vagyok, és lehetséges, hogy hamarosan.

A Davos Agenda

A Világgazdasági Fórumról szóló beszámoló oldalán egy interjút lehet olvasni Dr. Fauci-val. Itt elmondja, hogy a világjárvány vége nevezhető “Endemicity“-nek.

Leírják, hogy Omikron nem az utolsó vírusvariáns lesz, a kérdés csak az, hogy mikor és hol jelenik meg a következő, és hogy mennyire lesz veszélyes. Fel kell készülni a legrosszabbra is.

De most már jobb helyzetben vagyunk, mint 2 évvel ezelőtt, hiszen az emberiség több, mint 50%-a megkapta mindkét oltást. Újra kell gondolnunk a stratégiánkat. Kreatívnak kell lennünk és most, hogy az Omikron megjelent, újra kell gondolnunk milyen megoldásokat találjunk ki, amelyek a legkevésbé ártanak az utazásnak és a gazdaságnak.

Dr. Fauci csapata és a szakértők azon dolgoznak, hogy mi kerüljön be a 2022. őszén megjelenő vakcinába. 2-3 milliárd vakcina elkészítésére készülünk 6 hónapra, és 2023. arról fog szólni, hogyan vehetjük rá a társadalmat, hogy az emberek fel akarják venni az oltást. De 2022-ben az a cél, hogy a vakcina elérhető legyen bárki számára, aki akarja.

Kombinált oltást próbálunk készíteni, dolgozunk az influenza elleni védőoltáson, dolgozunk az RS oltáson, és a célunk, hogy évente egyszer kaphassunk emlékeztető oltást, hogy ne legyen olyan probléma, hogy az emberek télen nem akarnak két-három oltást kapni, hanem kapnak egy adagot, ahol korona, influenza- és RSV-erősítőt kapnak.

Az Omikron elleni oltás várhatóan márciusra elérhető lesz.

Dr. Fauci beszélt a “new normal“, vagyis az új életről a járvány után is. Szerinte nagyon nehéz meghatározni, hogy ez milyen lesz, amíg nincs vége a jelenlegi járványnak. De úgy gondolja, hogy nem lesz szükségünk mindig a maszkra, és valószínű, hogy a betegség velünk marad, de remélhetőleg egy olyan alacsony szinten, ami már nem lesz kihatással a normális szociális, gazdasági és egyéb kapcsolatainkra. Reméli, hogy javul az egészségügyi rendszer és úgy gondolja, hogy az emberiség nem fogja elfelejteni ezt a járványt.

TÖBB FRISS HÍRÉRT IRATKOZZ FEL A YOUTUBE CSATORNÁRA!

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.