Németország csak a rizikócsoportba tartozó 12 éven felüli gyerekeknek ajánlja az oltást

oltás, gyerekek, Németország, nem ajánlott csak a rizikócsoportba tartozóknak

Németország orvosai kíváncsian várták, hogy a német oltási bizottság milyen ajánlást tesz a 12 és 17 éves korúaknak a koronavírus elleni oltására. Az ajánlást csütörtökön megtették a már előre jelzett módon: nem minden gyereknek ajánlják. Németországban június 7-től lehet már a 12 éven felülieket is a Pfizer / Biontech vakcinával beoltani, ugyan ezen a napon oldották fel az oltási priorizálást is, ami azt jelenti, hogy bárki kérhet oltást, aki szeretne.
Az Állandó Védőoltási Bizottság (STIKO) csütörtökön adta ki az ajánlását a koronavédő oltásokra a 12 és 17 éves közötti gyermekeknél, de nem tanácsolja az oltást minden gyermeknek.

A SITKO csak a rizikócsoportba tatozó gyerekeknek ajánlja a Pfizer / Biontech vakcinát, melyet nemrég az EU jóváhagyott a 12 év fölötti gyerekek számára, és már több ország is elkezdte oltani őket. Az orvosi konzultáció minden esetben ajánlott.

387
Beoltatnád a gyermekedet? 2021. május 24.

Több betegséget is megjelölt a STIKO az oltáshoz

A STIKO aktuális tanácsa szerint azon 12-17 éveseket ajánlatos beoltani, akik az alábbi betegségben szenvednek: elhízás, immunszuppresszió, szívhibák, krónikus tüdőbetegségek, cukorbetegség, valamint a 21-es trisomában.

Ezenkívül a STIKO azt is javasolja, hogy azokat a 12 éven felüli gyermekeket oltassák be, akik olyan személyek közelében élnek ill. vannak kapcsolatban, akik valamilyen okból nem oltathatják be magukat, de a rizikócsoportba tartoznak. Csak úgy mint a felnőtteknél, a gyerekeknek is 2 oltásra van szükségük 3 hét különbséggel.

>>> Dönthet a gyerek egyedül is az oltásról?
Alacsony a súlyos lefolyású megbetegedés kockázata a gyerekeknél

A STIKO elnöke Thomas Mertens a döntéssel kapcsolatban a tagesschau24-en elmondta, hogy az előnyöket és a lehetséges kockázatokat egyidejűleg mérlegelték. A vizsgálat eredménye egyértelmű, vagyis az oltás hatékony a gyermekeknél is, ez nem kérdés.

A probléma azonban az, hogy a tanulmányhoz csupán 1.130 gyereket oltottak be és figyeltek meg 2 hónapon keresztül a vizsgálat során. Mertens szerint ez nem teszi lehetővé a ritkább mellékhatások megbízható megállapítását.

>>> Június 7-től lehet a 12 éven felülieket is beoltani Németországban

Ha az adatok a jövőben úgy alakulnak, hogy ezt a kockázatot kellő bizonyossággal ki lehet zárni, a STIKO újra felülvizsgálja, és szükség esetén megváltoztatja az ajánlását.

Mertens ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a súlyos kimenetelű koronavírusos megbetegedések nagyon ritkák ebben a korosztályban, habár előfordulnak.

Összességében azonban a gyermekek kevésbé veszélyeztetettek. Ez abban is megmutatkozik, hogy a teljes németországi járvány során 2 haláleset volt ebben a korcsoportban, olyanok, akik már korábban súlyos betegségekben szenvedtek.
A háziorvosok és a gyermekorvosok üdvözlik a döntést

A Német Háziorvosok Szövetsége és a Gyermekorvosok Szakmai Szövetsége (BVKJ) üdvözölte a STIKO döntését:

Jól tudunk ezzel az ajánlással dolgozni, mert jól meghatározott csoportról van szó, és teret enged az egyéni döntéseknek is. Ugyanakkor a STIKO ezzel egy olyan jelet is küldött, hogy az oltásról szóló döntés továbbra is az orvostudomány kezében van, valamint az orvosok és a betegek döntése, nem a politikusoké. Az ajánlás egy jó alapot ad számunkra gyermekorvosoknak, hogy felelősségteljesen tudjunk az önkéntes oltásra jelentkezőknél dönteni. Tekintettel a szűkös vakcina ellátásra és a hiányos vizsgálati adatokra azonban érthetetlen, hogy a politikusok miért bocsátották ilyen korán nyilvánosságra ezt a vitát.

– mondta Thomas Fischbach, a BVKJ elnöke.

>>> Június 7-től oldották fel Németországban az oltási prioritást, bárki beoltathatja magát

Az EU május végén hagyta jóvá a 12 éven felüli gyerekek oltását

Az EU-ban az EMA május végén hagyta jóvá a Pfizer / Biontech vakcinával való oltást a 12 éven felüli gyermekek számára.

A német STIKO viszont már többször is jelezte, hogy a hiányzó adatok miatt egyelőre nem ad ki általános ajánlást erre a korosztályra.

A német egészségügyi miniszter Jens Spahn korábban bejelentette, hogy a 12 éven felüli gyerekek oltását a STIKO ajánlása nélkül is szorgalmazza és az oltási kampány részévé teszi. De kihangsúlyozta, hogy ez minden esetben a szülők, a gyerekek és az orvosok egyéni döntése lesz

Forrás Foto:Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.