Németország: januártól 250 Euróra emelik a családi pótlékot

2023 januártól Németországban megemelik a családi pótlékot 250 Euróra

Németországban a családok 2023-tól az eredetileg tervezett magasabb családi pótlékra számíthatnak. A lámpás koalíció az első gyermek után 237 Euró helyett 250 Euróban állapodott meg, vagyis 31 Euróval több lesz, mint eddig.




A német kormány a korábban tervezettnél jóval nagyobb mértékben kívánja anyagilag támogatni a családokat.

Az SPD, a Zöldek és az FDP pártok (“Ampel” koalíció) politikusai szerdán megállapodtak abban, hogy 2023. január 1-jétől 250 Euróra emelik családi pótlék összegét, közölte Markus Herbrand, az FDP pénzügypolitikai szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

A korábbi terv szerint a megnövekedett energiaárak miatt az első három gyermek után csak 237 Euróra akarták emelni a támogatást jövő évtől.

Egy új megállapodás szerint azonban a családi pótlék összegét még magasabbra növelik.

Az első két gyermek után havonta 31 Euróval többet kaphatunk, mint eddig. A harmadik gyermek esetében 25 Eurós emelés várható, a negyedik gyermek és az összes többi gyermek után járó 250 Eurós díj változatlan marad.

Jelenleg az első és a második gyermek után járó “Kindergeld” összege havi 219 Euró. A harmadik gyermek után jelenleg 225 Eurót fizetnek, a negyedik gyermektől kezdve már 250 Eurót kapunk.




A dpa hírügynökség szerint az ellenzéki pártok a CDU/CSU is egyetértett ebben. A Bundestag várhatóan már csütörtökön megszavazza az új magasabb összeget.

Rolf Mützenich, az SPD frakcióvezetője elmondta, hogy különösen a kis- és közepes jövedelmű családok számára jelent ez fontos segítséget.

Christoph Meyer, az FDP parlamenti frakciójának alelnöke elmondta:

Ez eddig a legnagyobb mértékű Kindergeld emelés a Német Szövetségi Köztársaság történetében.

Németországban a tervek szerint a családi pótlékot 2025-től egy gyermekalapellátás (Kindergrundsicherung) váltja majd fel, amely különböző családi ellátásokat foglal magába.

Ez alapján minden gyermek számára egy bizonyos összeg állna rendelkezésre, jövedelemtől függetlenül. Az alacsony jövedelemmel rendelkező családok további támogatást kapnának. Konkrét összegek nem ismeretesek.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.