Németország: június 7-től indul a 12 éven felüliek oltása

Jön az oltás a gyerekeknek Németországban június 7-től

Németországban június 7-től indulhat a 12 éven felüli gyermekek és serdülők oltása. Az EU engedélye hozzá a Pfizer vakcinával valószínűleg még a héten meglesz. A digitális oltási és tesztelési alkalmazás júniusban várható.
Ma tartott a kancellária és a tartományok vezetői ülésezést az oltások ütemezésével kapcsolatban és elfogadták a német egészségügyi miniszter korábbi javaslatát.

E szerint Németországban 12 éves kortól már lehet oltani, ha az EMA is jóváhagyja a Biontech / Pfizer vakcina gyerekeknek való használatát. Nyár végéig minden 12 év feletti számára rendelkezésre kell, hogy álljon az oltás lehetősége. A német kormány feltételezései szerint 60% mutat majd oltási hajlandóságot.

A serdülők oltását rendelőkben, vagy az oltási központokban lehet elvégezni – mondta Merkel. A konkrét eljárást a tartományokra bízzák.

Merkel továbbá hangsúlyozta, hogy a biztonságos iskolai működés kérdése “független” attól, hogy a tanulókat beoltották-e.
Külön kampányt a gyerekek oltására nem indítanak, mivel egyelőre nem is áll megfelelő mennyiségű oltás rendelkezésre.

387
Beoltatnád a gyermekedet? 2021. május 24.

A STIKO (Német Oltási Bizottság) az EMA döntését várja

Az EMA várhatóan holnap, pénteken dönt a Biontech / Pfizer gyártó koronavakcinájának jóváhagyásáról 12 éves kortól. Az EMA-határozat után az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) hamarosan foglalkozik a kérdéssel – mondta Merkel.

A német Biontech gyártó és amerikai partnere, a Pfizer külön kérelmezte az oltóanyag jóváhagyásának kiterjesztését 12-15 éves korosztályra.

Eddig a terméket az EU-ban csak 16 éves és idősebb emberek számára hagyták jóvá. Az USA-ban és Kanadában az oltás már alkalmazható gyermekeknél. A gyártó szerint tanulmányok kimutatták, hogy a készítmény még gyermekeknél is nagyon hatékony és jól tolerálható. Az EU-ban eddig jóváhagyott négy vakcina közül még egyet sem engedélyeztek gyermekek számára.

Ezenkívül a tartományok és a kormány megvitatta az egyes oltóanyaggyártók szállítási ütemezését. Nagyjából úgy fognak érkezni, ahogyan eddig megállapodtak – mondta Merkel. Csak a Johnson & Johnson gyártóval kapcsolatban vannak bizonytalanságok. A Biontech / Pfizer és a Moderna viszont nagyon megbízhatóan teljesített – mondta Merkel.
Június végén jön a digitális oltási igazolvány

Végül a csoport megegyezett a jövőbeli digitális oltási igazolványról is. Jens Spahn egészségügyi miniszter azt ígérte, hogy június végén vagy július elején lesz elérhető – mondta a Merkel.

Az EU jogi szabályozása után a digitális oltási és tesztelési igazolvány külön telefonos alkalmazásként (app) tölthető majd le és célja, hogy egész Európában egységesen lehessen majd felhasználni. E mellett megmarad a papír formátumú igazolás is.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.