Németország: szakemberhiány van, főleg az építőiparban

Szakemberhiány Németországban

A németországi kézműipari egyesület szakember hiánnyal küzd. Ennek elsősorban gazdasági következményei vannak a vállalatok számára, megrendelésektől esnek el. A kevés tanuló a szakmában a jövőben tovább súlyosbítja a helyzetet.

Számos németországi vállalkozás alig talál alkalmazottakat, még a koronavírus idején is. Jelenleg 65.000 fő hiány van a szakmában, ezt mutatja a Német Gazdasági Intézet (IW) tanulmánya. A megrendelőknek emiatt sokszor hosszabb várakozási idővel kell számolniuk és vállalatok ezért elesnek a a megbízásoktól.

Mesterbizonyítvánnyal rendelkező szakembereket még nehezebb találni, ők a legkeresettebbek. “A szakmunkásokra óriási szükség van”, mondta Hans Peter Wollseifer, a Német Kézműipari Szövetség elnöke (ZDH).

A legnagyobb hiány többek között az építőiparban van.

Az épületelektronikában (Bauelektrik) 2020-ban minden 100 betöltetlen állásra csak 24 megfelelő képzettségű munkanélküli volt. Ugyanilyen drámai a szakmunkások hiánya a vízvezeték, a fűtés és a légkondicionálás (Sanitär-, Heizungs- és Klimatechnik) területén.

A húsipari termékek értékesítését végző szakemberekből is hiány van. A tanulmány szerint a képzett szakemberekből különösen kevés van még az orvosi, ortopédiai és rehabilitációs technológiák, valamint az mély-és magasépítés (Hoch-und Tiefbau) területén.

A koronavírus járvány a különböző kézműves iparágakban különbözőképpen jelent meg. A fodrászok és optikusok súlyos bevételveszteségeket szenvedtek el, ezért az irántuk való kereslet csökkent a járvány ideje alatt. A teszt-kötelezettség miatt az ő helyzetük a közeljövőben sem fog javulni, hiába nyithattak meg, sok ügyfél nem akar teszteltetni.

Ezzel szemben az építőiparban számos vállalat viszonylag hamar talpra állt a válság ideje alatt, így ezeken a területeken a munkaerő iránti kereslet 2020 decemberében meghaladta a járvány előtti szintet.

Gondot okoz még, hogy a kézművesipari szakmák a fiatalok körében egyre kevésbé népszerűek.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.