Németországban június 7-től bárki beoltathatja magát

Oltás mindenkinek Németországban

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette, hogy június 7-től feloldja Németország az oltások priorizálását. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve bárki kaphat koronavírus vakcinát. 
Németország kormánya tervei szerint 3 hét múlva mindenki beoltathatja magát a koronavírus ellen. A priorizálást június 7-től feloldják, ezt közölte a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn.

>>>Bajorország május 21-én nyit

Ugyanakkor további türelmet kér. A priorizálás vége nem jelenti azt, hogy azonnal bárki napokon belül beoltathatja magát. Az oltások egész nyáron tartani fognak. Jelenleg Németországban vakcina hiány van.

>>> Aktuális rövidhírek

A munkahelyi- és privát orvosok is olthatnak

A már lefixált időpontok megmaradnak, mondta Spahn. Június 7től pedig a munkahelyi- és privát orvosok is olthatnak, priorizálás nélkül.

Spahn optimista, hogy a tervezett időpontot tartani tudják.

Három hetet adunk a tervezésre és a vakcina-szállítmányok is megbízhatóak, különösen a Pfizer/Biontech. Ebben a 3 hétben még 15 millió első és második oltást tudunk beadni a rizikó-csoportoknak, így júniusban már megtehetjük a következő lépést.

– mondta Spahn.
A jelenlegi állás szerint Németországban több, mint 40 millió korona-vakcinát adtak be. Május végéig a lakosok 40%-a be lesz oltva az első oltással, 9,3 millióan pedig már megkapták a második oltásukat.

>>> Ősszel jöhet a harmadik oltás?

Csak a következő héten további 15 millió oltásra kerül sor. Idáig járványügyi és morális okokból tartotta magát Németország a priorizáláshoz és csak a rizikó-csoportokba tartozókat oltotta be.

Egyes tartományok már feloldották

Egyes tartományok már az orvosi praxisokban feloldották a priorizálást.

Így már Baden-Württembergben hétfőtől bárki beoltathatja magát, ha van elérhető vakcina és időpont a háziorvosnál. Az oltási központokban továbbra is marad a csak rizikó-csoportok beoltása.

Bajorországban a hét folyamán kezdik meg a háziorvosok az oltást mindenki számára. Hessen júniustól akarja mindenki számára lehetővé tenni az időpont foglalást.
Videó a sajtótájékoztatóról

464
Milyen vakcinát kérnél, ha lenne választási lehetőséged? - 2021. május 15
2420
Beoltatod megad? 2021. május 10.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.