Németországban szeptember 30-ig hosszabbítják meg a járványügyi vészhelyzetet

Bundestag járványügyi vészhelyzet meghosszabbítása

Az általános járványügyi vészhelyzet, amelytől számos járványügyi intézkedés függ, valószínűleg belátható időn belül nem ér véget. Egyelőre annyit tudni, hogy szeptember 30-ig lesz meghosszabbítva Németországban.
A Bundestag még ebben a hónapban szeptember 30-ig hosszabbítja meg a koronajárvány miatt bevezetett járványügyi vészhelyzetet, és ezt addig fönn is akarják tartani, amíg a járvány nem szűnik meg.

A kormányszóvivő szerint az pedig még nem világos, hogy szeptember 30-a után meghosszabbítják-e a vészhelyzetet, erről a Bundestag legközelebb szeptember 7-én dönt majd.

A vészhelyzet és a “vészfék” két különböző jogi eszköz a koronajárvány elleni küzdelemben.

A Bundestag által először 2020. márciusában bevezetett “nemzeti szintű járványügyi vészhelyzet” lehetővé teszi a német egészségügyi minisztérium és más kormányzati szervek számára, hogy olyan intézkedéseket hozzanak rendeletbe, amire egyébként nem lenne lehetőség. Ez június 30-án járna le, ha nem hosszabbítanák meg.
Jelenleg körülbelül 20 rendelet függ közvetlenül az elrendelt vészhelyzettől, ilyen pl. a tesztajánlatokról szóló rendeletek, ill. a szülők támogatása a járvány ideje alatt, amikor az óvodák és iskolák zárva tartanak.

A vészhelyzet tervezett meghosszabbításának egyik oka, hogy ezeket a rendeleteket, szabályozásokat továbbra is fenntarthassák, ill. bármikor aktiválhassák.Az “országos vészfék” – Notbremse, nem lesz meghosszabbítva

Az először idén áprilisban bevezetett úgynevezett “országos vészfék” (Notbremse) viszont június 30-án hivatalosan lejár.

Ez azt írja elő, hogy a kormány egységes koronavédelmi intézkedéseket hajthat végre a magasan fertőzött németországi területeken, vagyis a 100-as érték fölött lévő régiókban.

Ilyen magas fertőzöttségi értékek már nincsenek sehol Németországban, ezért a vészfék rendeletet június után nem hosszabbítják meg.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.