10 oltás utáni halálesetet vizsgálnak Németországban

Németországban 10 oltás utáni halálesetet vizsgálnak

Németországban többen is meghaltak nem sokkal a koronavírus-oltás beadása után. A Paul-Ehrlich-Institut (a német kormány oltás-és bio-orvoslás intézete) most vizsgálja az elhalálozások okát, de a szakértők arra számítanak, hogy az oltással nincsenek összefüggésben.

A Paul-Ehrlich-Institut jelenleg 10 halálesetet vizsgál Németországban, amelyek röviddel a koronavírus elleni oltás után következtek be. Egy összefüggést azonban a szakemberek nem tartanak valószínűnek.
“Ezekben az esetekben súlyosan beteg emberek haltak meg 4 nappal az immunizálás után.”

– így nyilatkozott a hesseni Paul-Ehrlich-Institut.

“Az adatok alapján abból indulunk ki, hogy a páciensek a már meglévő betegségeikbe haltak bele, ami időben véletlenül egybeesett az oltással.”

– mondta Brigitte Keller-Stanislawski, illetékes osztályvezető.

Az egyes esetekről részleteket a személyes adatok védelme érdekében nem árulhatnak el, de súlyosan beteg emberekről volt szó.

Eddig Németországban, több, mint 800.000 embert oltottak be az első oltással.

A német Robert-Koch-Institut vezetője, Lothar Wieler már az EU-engedélyezés előtt is utalt arra, hogy a statisztikai valószínűség miatt az idős emberek a beoltással egyidejűleg is halhatnak meg, mivel először a legidősebb emberekkel kezdik az oltást és az idős koruk miatt amúgy is nagyobb az esély az elhalálozásra.

A Paul-Ehrlich-Institut a jövőben heti rendszerességgel akarja vizsgálni az oltás jelentett mellékhatásait.

Vasárnapig 325 esetnél 913 mellékhatást jeleztek, ezekből 51 volt komolyabb.
Ritkák az oltás mellékhatásai

A leggyakoribb mellékhatás, amiről jelentettek az intézetnek, az a fejfájás, fájdalom a szúrás helyén, fáradtság és végtagfájdalom volt. Ezek a mellékhatások átmenetiek és csak kissé erősebbek, mint egy influenza oltásnál, mondta az intézet elnöke, Klaus Cichutek.

A súlyos mellékhatások nagyon ritkák és összefüggést idáig nem találtak.

“A rizikó nagyon nagyon alacsony.”

Allergiásoknál sem látnak veszélyt, de ők az oltás után jobb, ha 15 percig még megfigyelés alatt maradnak.

Az intézet elnöke azt is elmondta, hogy jelenleg nincsenek arra utaló jelek, hogy az oltás ne lenne hatásos az új korona vírus mutáns ellen.
Norvégiából több halottat jelentettek

A koronavírus elleni vakcinák veszélyesek lehetnek a nagyon idős, beteg emberek számára, erre figyelmeztet a norvég egészségügyi hatóság.

Ez az első ilyen jelzés egy európai országból azóta, hogy megkezdték az oltásokat Európában.

A norvég szakemberek arról számoltak be, hogy az idősek közül 23-an haltak meg az országban nem sokkal azután, hogy megkapták az első COVID-oltást. Mindannyian elmúltak már 80 évesek, és idősotthonokban éltek.

13 ember boncolása után azt állapították meg, hogy az oltás mellékhatása szerepet játszhatott az amúgy is legyengült idősek halálában.

„Azoknál, akik a legtörékenyebb állapotban vannak, az oltóanyag viszonylag enyhe mellékhatása is komoly következményekkel járhat. Megfontolandó, hogy nekik érdemes-e beadni a vakcinát”

– nyilatkozta a norvég közegészségügyi intézet.

A norvég gyógyszerügynökség szerint mindez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb, egészséges embereknek óvakodniuk kellene a koronavírus-vakcina beadatásától.

“Az orvosoknak alaposan meg kell fontolniuk, hogy kiket oltanak be. A nagyon törékeny helyzetben lévők és a nagyon idősek csak egyéni felmérés után kaphatnak oltást.”

– mondta Steinar Madsen, az ügynökség orvos-igazgatója.

www.ntv.de www.euronews.com


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.