10,4%-os infláció októberben Németországban – további emelkedés várható

Tovább emelkedik az infláció Németországban

A szakértők októberre 10,0%-os inflációs növekedést vártak. A Német Statisztikai Hivatal első becslése azonban azt mutatja: Az infláció még magasabb. Sőt, új rekordszintet ért el.
Németországban októberben meglepően erőteljesen felgyorsult az infláció. A fogyasztói árak átlagosan 10,4%-kal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, közölte a Német Statisztikai Hivatal előzetes adatok alapján.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok csak 10,1%-os inflációra számítottak, miután szeptemberben 10,0%-ot ért el, ami 1951 óta a legmagasabb szint.

A magas inflációs ráták csökkentik a fogyasztók vásárlóerejét, akik 1 Euróért kevesebbet engedhetnek meg maguknak. Ez visszafoghatja a gazdaság fontos pillérét jelentő magánfogyasztást.

Az Ukrajna elleni orosz háború következtében különösen az energia drágult: átlagosan 43,0%-kal került többe, mint egy évvel korábban. A földgázellátás és a távfűtés áfájának 19-ről 7%-ra történő csökkentése valószínűleg visszafogottan hatott az árakra.

Az élelmiszerek 20,3%-kal kerültek többe.
Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a nagykereskedelmi gázárak közelmúltbeli csökkenése csak némi késéssel jut el a polgárokhoz és a vállalkozásokhoz.

A német kormány egy 200 milliárd Eurós segélycsomaggal támogatja a fogyasztókat és a vállalkozásokat a meredeken emelkedő energiaárak miatt. Ebből fogják finanszírozni a gáz- és villamosenergia-árféket is.

A tervezett energiaár-fék részletei azonban még mindig nyitva állnak.

A német kormány eddig egy egyszeri kifizetésről döntött: A decemberi gázszámlákat magára vállalja a kormány.

A vállalatok további áremeléseket terveznek

A fogyasztóknak a következő hónapokban további áremelkedésekre kell felkészülniük. Októberben szinte minden második vállalat azt tervezte, hogy a közeljövőben emeli az árait.

Az inflációs hullám még nem tört meg. A magas energiaköltségeket még nem teljesen hárították át a fogyasztókra. Az élelmiszerkereskedők továbbra is szinte mindenhol áremeléseket terveznek.

– mondta Timo Wollmershäuser, az IFO konjunktúráért felelős vezetője.

A Bundesbank szerint az inflációs ráta az országban a következő hónapokban is kétszámjegyű maradhat.

A megélhetési költségek erőteljes emelkedése ellenére a német gazdaság 0,3%-kal nőtt a harmadik negyedévben.

A legtöbb szakértő azonban téli recessziót jósol, azért is, mert a magas árak visszafoghatják a fogyasztók vásárlóerejét, és a járvány ideje alatti megtakarítások valószínűleg egyre inkább felemésztődnek.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.