12 milliárd maszkra van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk a normális életbe

Jena városa (Türingia) 14 nappal ezelőtt vezette be a védőmaszk kötelező viselését és 10 napja nincs új fertőzött. Szászországban hétfőtől lesz kötelező a viselése a tömegközlekedésben és az üzletekben. Egy egységes, egész Németországra vonatkozó szabály egyelőre a maszkok hiánya miatt nem lehetséges, németországi gyártásra van szükség.  

Hogy egymást megvédjük a koronavírus fertőzéstől, Németországban belátható időn belül kötelező lehet a védőmaszk viselése a tömegközlekedésben és üzletekben. Egyelőre maszkhiány miatt nem vezették még be. A gazdaságügyi miniszter Peter Altmaier szerint 12 milliárd maszkra volna szükség évente.

Altmaier CDU politikus azt mondja, hogy ezeket Németországban kell majd legyártani.

A cél az, hogy a nyár második felében több millió sebészi- és védő maszkot gyártsanak le Németországban, mondta Altmaier. Habár nem lehet a gyártókat kötelezni, hogy “mit gyártsanak és mennyit“, hangsúlyozta ki a miniszter, “de fellendítjük ezek ipari gyártását befektetési támogatásokkal és vásárlási garanciával”.

Alsó-Szászország miniszterelnöke Stephan Weil azt nyilatkozta, hogy a védőmaszkok hamarosan az általános életünkhöz fognak tartozni. Egy ilyen szabályt azonban csak akkor hozhatunk meg, ha elegendő maszk áll rendelkezésre.

Egyes tartományok, városok, élen járnak

Hétfőtől Szászországban lesz kötelező bevásárlásnál és a tömegközlekedésben, hasonló szabályozások érvényesek már egyes városokban, mint pl. Jena-ban (Türingia), ahol a munkahelyen is kötelező a viselése. Hétfőtől pedig Hanau és Wolfsburg követi.

Mecklenburg-Vorpommern-ben április 27-től a közlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése. Országszerte pedig “erősen ajánlják” legalább a saját készítésű maszkok viselését nyilvános helyeken. A bajor miniszterelnök szerint mindenképpen ez az irány követendő. A szigorítások enyhítése szorosan összefügg a maszkok viselésével a szociális, nyilvános és üzleti életben. 

A társadalom megosztottan vélekedik

Egy közvéleménykutatás szerint az emberek 46%-a a kötelező maszkviselés mellett van, ellene 40%, 14% pedig bizonytalan volt.

Az un. “community-maszkok“, melyeket házilag készítenek, csak részleges védelmet nyújtanak a viselőjének, de elkerülhető vele, hogy másokat tovább fertőzzünk. Ha ezeket mindenki viselné a nyilvános helyeken, akkor ezzel jelentősen csökkenne a vírus terjedésének a veszélye. Maszkokat jelenleg elsősorban online ill. gyógyszertárakban lehet vásárolni, online pedig számos útmutató van arról, hogyan készítsünk otthon maszkot.

 

FORRÁS: www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.