20 ezer fős demonstráció Németországban és máshol is Európában

Tüntetés Németországban Kasselben

Kasselben (Hessen) a “Querdenken” mozgalom 20.000 embert mozgatott meg, de az emberek nem csak Németországban tüntettek a korona-intézkedések ellen. Horvátországban is ezrek mentek az utcára és Svédországban is.

A németországi Kassel városban a rendőrség szerint 20.000 ember tüntetett szombaton a lezárások ellen, a német lap szerint sokan voltak közülük agresszív vírustagadók.

A demonstráció nem kapott engedélyt a növekvő járványügyi számok miatt, ennek ellenére több ezren gyülekeztek és a legtöbben védőmaszk nélkül.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, segítséget kaptak Nordrhein-Westfalen, Thüringen és Rheinland-Pfalz tartományokból.

Ellen-demonstrálókkal is voltak összetűzések, a német újság szerint a demonstrálók az újságírókra is rátámadtak és szidták őket. A rendőrség gumibotot, gázsprayt és vízágyút is bevetett, néhány embert elfogtak.

A gyülekezés a “Freie Bürger Kassel – Grundrechte und Demokratie” elnevezéssel indult és 17.500 résztvevőt jelentettek be.

A város pénteken csak bizonyos helyen max. 5.000 fős demonstrációt engedélyezett és a járványügyi szabályok betartásával, de amikor kiderült, hogy milyen nagyszámú résztvevő várható, akkor betiltotta. Németország sok részéről érkeztek tüntetők.

Az indokok között szerepelt az is, hogy várható volt, hogy sokan vesznek részt a “Quredenken” mozgalomból, amiről már lehet tudni, hogy az előírt járványügyi szabályokat nem szokták betartani.

Utólag került napvilágra, hogy a városban egy bevásárlóközpontot is elfoglaltak a tüntetők és késő este ott mulatoztak és alkoholizáltak, de a rendőrség nem lépett közbe. Olyan cikkeket is olvasni, ahol azt írják, hogy a rendőrséget meglepte a nagy tömeg.

Múlt hétvégén Drezdában volt hasonló jellegű nagyobb tüntetés.

Felvételek a szombati Kassel-i demonstrációról

A tömeg ezt kiabálta: “Frieden, Freiheit, keine Diktatur”, vagyis békét, szabadságot és le a diktatúrával.

Miközben Kassel-ben Németország eddigi legnagyobb anti-korona tüntetése volt, más európai országban is hasonló megmozdulások voltak.

Amsterdam

Hollandiában a rendőrség vízágyúval oszlatta fel a nem engedélyezett demonstrációt, amiben kb. 1.000 ember vett részt. Hollandiában az elmúlt időszakban rendszeresek voltak az ilyen tüntetések, melyek részben az erőszakba torkolltak. A járványügyi számok az utóbbi időben ott is megnövekedtek.

Demonstráció Hollandiában

Svájc

Svájcban is ezrek mentek tüntetni a lezárások ellen. 3-5.000 embert számoltak Liestal városban Basel régióban, főleg védőmaszk nélkül.

A résztvevők olyan táblákat mutattak föl, mint pl. “Ne hagyjátok megfélemlíteni magatokat”. A tüntetést a “Stiller Protest” mozgalom szervezte.

A svájci kormány pénteken vonta vissza azon ígéretét, hogy jövő héttől nyitások várhatóak. A svájci egészségügyi miniszter Alain Berset a harmadik hullámtól való félelemmel indokolta a lépést.

Békés menet Svájcban

Nagy-Britannia

Nagy-Britannia enyhítéseket ígért a január óta érvényben lévő lezárások után és az oltásokkal is jóval előrébb tartanak, mint Németország, ettől függetlenül ott is több ezer demonstráló volt a hétvégén, a német újság szerint a rendőröket is megdobálták. A rendőrök 33 embert vettek őrizetbe a járványügyi szabályok be nem tartása miatt.

Demonstráció Londonban

Svédország

Még Svédországban is több száz résztvevős demonstrációkat kellett a rendőrségnek feloszlatnia Stockholmban, Göteborgban és Malmöben, mivel elérték a megengedett résztvevők számát a jelenlegi gyülekezési szabály szerint.

Svédország pedig egy külön úton jár, hiszen ott a nyilvános életben alig vezettek be korlátozásokat, az emberek felelősségére bízták az ajánlások betartását.

Olyan szigorítások vannak például életben, hogy nyilvános helyen max. 8 fő találkozhat. A svéd kormány januárban hozta meg a járványügyi törvényét, amely szerint szigorúbb szabályokat is bevezethetnek.

Demonstráció Svédországban

Horvátország

Horvátországban ezrek tüntettek Zágrábban, Eszékben, Splitben, Dubrovnikban és Sibenikben, legtöbben védőmaszk nélkül.

Demonstráció Zágrábban

Horvátországban az éttermek teraszai nyitva vannak, a maszk hordása a legtöbb helyen kötelező. A járványügyi számok ott is megint növekednek.
Románia

Romániában, Bukarestben és további 5 másik városban mentek ezrek az utcára tüntetni védőmaszk nélkül.

Bukarestben és Kolozsváron, ahogy a német lap írja, a jobboldali AUR párt képviselői is részt vettek a demonstrációban és vallási szimbólumokat is megjelentettek. Több keresztény-ortodox hívő elégedetlen, amiért az istentiszteleteket korlátozzák.

Demonstráció Bukarestben VIDEO

További tüntetések voltak még Temesváron, Brassóban, Konstancában, és Galacban.

A rendőrség itt minden tüntetőt pénzbírsággal fenyegetett meg, aki megszegte a járványügyi szabályokat.
Budapest

És habár a német újság nem említi Budapestet, de néhány ember a hétvégén itt is tiltakozott szombaton békés felvonulással a lezárások ellen. Nagyobb tüntetés március 15-én volt.

Március 15-i anti-korona tüntetés Budapesten

Bécsben is voltak demonstrációk, mint minden hétvégén, de erről sem számolt be a német lap.

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.