Már csak 20%-on jön a gáz Németországba az Északi Áramlat 1-en – a Gazprom csökkentette a mennyiséget

Csökkent a gázáramlás Németországba Oroszországból

Nem sokkal azután, hogy az Északi Áramlat 1 balti-tengeri vezeték újra üzembe állt, az orosz állami Gazprom szerdától ismét csökkenti a németországi szállításokat. Összesen 33 millió köbméter gáz áramlik Németországba Oroszországból.
Az orosz Gazprom vállalat csökkenti az Északi Áramlat 1 balti-tengeri vezetéken keresztül történő szállítást Németországba. Szerda reggel 6 órától csak 20%, azaz 33 millió köbméter gáz áramlik majd át a legfontosabb Németországba tartó vezetéken, közölte a társaság. Az ok egy további turbina javítása.

A német kormány értetlenül reagált a bejelentett szállítási mennyiségek további csökkentésére.

Információink szerint nincs technikai oka a szállítások csökkentésének” – mondta gazdasági minisztérium szóvivője. Hasonlóan nyilatkozott a Bundesnetzagentur (Szövetségi Hálózati Ügynökség) is.

A bejelentést tudomásul vettük” – mondta a hatóság szóvivője. A Szövetségi Hálózati Ügynökség fokozottan figyelemmel kíséri a helyzetet a gazdasági minisztériummal és a gázválság-csapattal szorosan együttműködve. “Információink szerint nincs technikai oka a szállítás csökkentésének” – mondta.

Vlagyimir Putyin, a Kreml vezetője a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy július 26-a körül további csökkentésre kerülhet sor az Északi Áramlat 1-en keresztüli gázszállításban. Az orosz energiavállalat által használt turbinákra hivatkozott.

A gázcsap elzárása akkor történhet meg, ha egy Kanadában javított turbina nem áll újra időben rendelkezésre. Július 26. körül ezért újabb turbinát kell küldeni javításra.
Németország legfontosabb gázszállítási csatornája a 10 napos rutinszerű karbantartási munkálatok után először július 21-én indult újra. A Gazprom már júniusban a maximális kapacitás 40%-ra csökkentette a vezetéken keresztüli szállításokat, és utalt arra, hogy a turbinát Kanadába küldik javításra. A német kormány ezt ürügynek tekinti.

Oroszország Ukrajna elleni támadása után a nyugat szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Moszkva viszont teljesen vagy részben leállította az európai országok gázellátását.

A következő hónapok szállítási mennyisége valószínűleg nagy hatással lesz például a német gazdaságra, de a lakossági fogyasztókra is, mivel valószínűleg hatással lesz a gázárakra. Döntő lesz abban is, hogy Németország meddig tudja feltölteni gáztárolóit a hideg évszak előtt, és nem lesz-e hiány

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.