200 millió azonnali segélyt nyújt a német kormány a károsultaknak

Árviz után Németországban segély a kormánytól és a tartományoktól

Az áradások okozta pusztítás helyrehozatala még sokáig fog tartani. Segítség képpen a német parlament több milliós Euró azonnali támogatás csomagról döntött, amihez a tartományok is hozzájárulnak. Új katasztrófavédelmi rendszer kidolgozása is szükséges.




Kevesebb, mint egy héttel a nyugat-németországi pusztító heves esőzés után a német kormány úgy döntött, hogy azonnali segélyt nyújt az árvíz által sújtott területeknek.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter jelentette be a döntés után, hogy 200 millió Euróval támogatják a károsult régiókat.

A tartományok pedig ugyanennyi összeggel járulnak hozzá, így összesen 400 millió Euró áll majd rendelkezésre. Scholz ugyanakkor elmondta, hogy a német kormány kész további pénzt is rendelkezésre bocsátani, amint szükséges.

 

A felépítés éveket vesz majd igénybe, mondta Scholz. Az ehhez szükséges segély összegéről akkor döntenek, ha már pontosan látni a károk mértékét. Elmondta, hogy az utolsó árvíz katasztrófánál 6 milliárd Eurós kár keletkezett. A kormány ezúttal is rendelkezésre bocsátja ennek felét. A helyreállítást és újjáépítést már most azonnal meg kell kezdeni.




A tartományok is hozzájárulnak az anyagi segítséghez

A tartományok a pénzt az önkormányzatokon keresztül fizetik ki a rászorulóknak. Scholz elmondta, hogy a tartományokkal egyeztetni fognak, hogy a jövőben hogyan lehet megvédeni az országot a hasonló természeti katasztrófáktól, extrém időjárási viszonyoktól.

Seehofer német belügyminiszter szerint július végén már látható lesz a kár mértéke. Ezek után a tartományi vezetőknek össze kell ülniük.

A német kormány tárgyalásokat javasol a tartományokkal egy védelmi rendszer kiépítéséről katasztrófa helyzetekben. Nordrhein-Westfalen és Rheinland-Pfalz tartományban, valamint Bajorországban és Szászországban több mint 170 ember halt meg a mostani árvízben, és továbbra is sok az eltűnt.

Nordrhein-Westfalen már 200 millió, Bajorország pedig 50 millió Euró azonnali segélyt határozott meg.

Rheinland-Pfalz tartományban a károsultak max. 3.500 Eurós azonnali segélyben részesülhetnek.




Azok a károsultak, akiknek a lakhelyük, háztartási holmijuk, ruhájuk kárt szenvedett az árvíz során, azonnali és bürokrácia mentes segélyt kapnak” – mondta Malu Dreyer tartományi miniszterelnöknő.

Háztartásonként 1.500 Eurót fizetnek, plusz 500 Eurót minden további személyért. Háztartásonként max. 3.500 Eurót fizethetnek ki. Vagyonellenőrzés az adományoknál nem lesz.

Mai sajtótájékoztató az azonnali segély bejelentéséről

Forrás Foto: Claudia Paganetti facebook – Ahr városa


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.