2021-től végleg megszűnik a sárga táppénzes papír – mit kell tennünk, ha lebetegszünk?

Ha betegek leszünk mint munkavállaló, le kell adnunk egy papírt a munkaadónak. Ez hamarosan meg fog változni és egyszerűbb lesz. A sárga papír ugyanis megszűnik! A kormány a digitális megoldás mellett döntött.

“Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung” – Krankmeldung – Betegszabadság, ill. táppénzes papír

A kormány 2021. januárjától megszünteti a sárga táppénzes papírt, amelyet az orvos ad ki a betegnek és a beteg 3 napon belül köteles a munkaadójának leadni. A cél: kevesebb bürokrácia.

A “sárga papír” (gelber Schein) több részből áll, melyből egyet a munkaadónknak kell leadni. A távoli jövőben viszont minden sokkal egyszerűbb lesz minden szereplőnek.

A Techniker Krankenkasse (TK) már alkalmazza a digitális verziót, teszt képpen. Ez a jövőben minden betegbiztosítónak kötelező lesz, ami azt jelenti, hogy a betegbiztosítók (a legnagyobb Németországban az AOK) fogják majd a munkáltatót értesíteni elektromos úton arról, hogy a munkavállaló mikortól meddig jelent beteget, illetve a munkáltató lekérheti a betegbiztosítótól.

Nem csak ezen a területen tervezik a digitalizálást. Az adóbevallásoknál és pl. a hotelbejelentkezésnél is digitális jelentkezési lapot fognak bevezetni. Ezekkel az intézkedéssekkel rengeteg pénzt lehet megspórolni.

Így dolgozik már az új digitális táppénzes papírral az egyik betegbiztosító, a TK

Mit kell tudni, ha betegnek jelentjük magunkat Németországban jelenleg?

 • A munkáltatót azonnal értesíteni kell, ha beteget akarunk aznap jelenteni telefonon vagy e-mailen keresztül. Az “azonnal” szó ebben az esetben azt jelenti, jogi értelembe véve, hogy a munkaidő kezdete előtt. Vagyis, ha valakinek a műszakja reggel 6 órakor kezdődik, akkor 6 előtt kell szólnia a munkaadójának, hogy aznap beteget jelent és azt is közölnie kell vele, hogy kb. mennyi ideig lesz beteg.  Az erre vonatkozó jogszabály egészen pontosan kitér erre: Entgeltfortzahlungsgesetz § 5
 • Ugyanebben a jogszabályban van előírva, hogy a munkavállalónak a “gelber Schein”-t, vagy hivatalosan nevezve az “Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung”-ot (AU) 3 napon belül el kell, hogy küldje a munkaadójának, hétvégét is beleértve. Jogilag tehát a beteget-jelentéstől számított 4. napon a munkáltató asztalán kell, hogy legyen a táppénzes papír. Ezért érdemes rögtön az első ill. a második napon az orvoshoz fordulni, hogy aztán postán fel tudjuk adni a munkaadónknak az igazolást és az időben megérkezzen. Ritkább esetekben előfordulhat, hogy a munkaszerződésben más szerepel, a biztonság kedvéért ezt mindig érdemes a személyzetis kollégával tisztázni (Personalabteilung). A táppénzes papír 4 részből áll, a munkaadónak szólón nem szerepel a betegségünk oka.
 • Követelheti egy munkaadó, hogy a táppénzes papírt az első napon adjuk le? Igen, amennyiben a munkaszerződésben ez rögzítve van.
 • A 3 napos leadási határidőbe a hétvége és az ünnepnap is beletartozik. De ha valakinek a 3 nap pont hétvégén telik le, akkor hétfőn is leadhatja a Krankmeldung-ot, vagyis a táppénzes papírt.
 • A betegségünket e-mailen keresztül is jelenthetjük a munkaadónknak, de a telefonálás az ajánlott, hogy biztosan időben eljusson az információ a megfelelő emberhez.
 • A táppénzes papírt személyesen a legbiztosabb leadni, de postán is elküldhetjük vagy bescannelve e-mailben, vagy faxon keresztül.
 • Ha e-mailben jelentünk beteget, az alábbi szöveget használhatjuk fel:

Guten Morgen Herr / Frau Musterchef, – Jó reggelt fonok neve úr

ich bin leider heute krank und kann daher nicht zur Arbeit kommen. – Sajnos ma beteg vagyok és nem tudok munkába állni.

Ich werde umgehend einen Arzt aufsuchen und Ihnen anschließend mitteilen, wie lange ich krankgeschrieben bin sowie die Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung zukommen lassen.  – Mielőbb felkeresek egy orvost és tájékoztatom Önt, hogy milyen hosszú ideig leszek betegszabadságon, az erről szóló igazolást is küldöm Önnek.

mit freundlichen Grüßen, – üdv

Michael Mustermacher” – Saját név, aláírás

 • A munkaadónak nem tartozunk beszámolni arról, hogy mi a bajunk. Erre csak kivételes esetekben van szükség, ha például olyan fertőző betegségben szenvedünk, ami más kollégákat is érinthet, és a vezetőségnek ez ügyben intézkedéseket kell hoznia. Amennyiben a munkaadó kétségbe vonja a munkavállaló valós betegségét, munkaadó bevonhatja az un. Medizinischen Dienst der Krankenversicherung (MDK), hogy kivizsgálják a beteget.
 • Egy táppénzes papír mindig csak egy bizonyos időre van kiállítva, általában max. 2 hetes időtartamra, amit viszont meg lehet hosszabbítani (Folgebescheinigung). A meghosszabbításnál ismét el kell menni az orvoshoz és ki kell íratnunk magunkat, a munkaadónkat pedig ismét értesíteni, hogy mennyi időre írt ki az orvos. Egy folyamatosság ebben az esetben nagyon fontos, nem csak a munkaadó miatt, hanem a táppénz folyósítása miatt is.
 • Betegszabadság ellenére is szabad dolgozni. Nincs olyan szabályzat, ami előírja, hogy beteget jelentve nem lehet dolgozni, hiszen az orvos csak saccol, amikor megírja a betegségünk végének az idejét. Ha valaki hamarabb felgyógyul és jobban érzi magát, mint az a papíron szerepel, mehet dolgozni. Fertőző betegségeknél viszont ez nem ajánlott.
 • El szabad hagyni a lakást betegség ideje alatt is. Hiszen egy séta a friss levegőn legtöbbször segít. Itt a szabályzat azt mondja ki, hogy “ami a gyógyulást elősegíti”, azt a tevékenységet lehet folytatni. Ebbe viszont egy esti sörözés a haverokkal nem tartozik bele.
 • Nyaralás közben is jelenthetünk beteget. Viszont ilyenkor is azonnal értesíteni kell a munkaadót és egy olyan orvosi igazolást kérni, amiben konkrétan az áll, hogy munkaképtelenek vagyunk (Attest). Munkaképtelen az, aki a napi 3 órát sem tudja ledolgozni. Csak ha ezt be tudjuk bizonyítani, menthetjük meg a szabadság-napjainkat.
 • Röviden és tömören: Legyünk korrektek a betegszabadság jelentésénél. Tartsuk be azt, hogy rögtön az első napon informáljuk a munkaadónkat, hogy időben leadjuk az orvosi igazolást és ha ezt meg kell hosszabbítani, arról időben tájékoztatjuk a munkaadónkat, valamint, ne folytassunk olyan tevékenységet, amely a felépülésünket akadályoztatná. Ezeket követve semmilyen problémától ez ügyben nem kell tartanunk.
 • Fontos tudnivaló! 6 hétig lehetünk simán betegnek jelentve, akár dolgozunk vagy munkanélküliek vagyunk. Utána automatikusan átvesz minket a betegbiztosítónk és innentől kezdve már nem lesznek egyszerűek a dolgok. Kevesebb pénzt kapunk és mielőbb érdemes felvenni a betegbiztosítónkkal a kapcsolatot.

Ez a Krankmeldung, gelber Schein vagy Arbietsunfähigkeitsbescheinigung a munkaadó példányaAz un. Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung-ot, (AU) vagyis a munkaképtelensöget igazoló papirt 2021. jan-ig kell már csak használnunk, azután megszünik.

Amit az orvos ad, az Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (AU) – magyarul, a munkaképtelenségi igazolás már csak 2021-ig lesz forgalomba, utána megszűnik.

Hány részből áll az igazolás?

 1. oldal (sárga) – für die Krankenkasse (das Original) – a betegbiztosítónak (az eredeti)
 2. oldal (sárga) – Durchschlag für den Arbeitgeber  – a munkaadó kapja (ő csak a felső részét látja – DIN A6 quer – a betegség kódja nélkül)
 3. oldal (sárga) – Ausfertigung für den Versicherten – a biztosított részére
 4. Seite (fehér) – Durchschlag für den ausstellenden Arzt oder Zahnarzt (für die Krankenakte) – az orvos kapja, az orvosi aktába

Tetszett a cikk?

 • Regisztrálj és szólj hozzá
 • Kövess minket a Facebookon 
 • Oszd meg
 • Regisztrálj és adj fel az oldalon apróhirdetést
 • Regisztrálj és kezdj el blogot írni németországi tapasztalataidról
 • Regisztrálj és az oldalon Te is bejegyzéseket adhatsz hozzá a Programok és a Látnivalók menüpont alatt

 

FORRÁS: praktischarzt.de

Ntv

 

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára
A német szövetségi kormány tervei szerint a külföldi szakmunkásoknak a jövőben könnyebb dolguk ...

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott
Megbízható és szerető apának tartották, aztán a 34 éves baden-badeni útépítő meggyilkolja fia ...

Enyhén csökkent az infláció Németországban – Kelet-Európában viszont nagyon magas

Enyhén csökkent az infláció Németországban - Kelet-Európában viszont nagyon magas
A fogyasztói árak emelkedése Németországban az első jelentések szerint novemberben lelassult. A német ...

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...

Novembertől drágább az állatorvos Németországban

Novembertől drágább az állatorvos Németországban
2022. november 22-től emelkedtek az árak az állatorvosoknál Németországban. Új díjszabás (GOT) lépett ...

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés
A vida szakszervezet ma – 2022. november 28-án, hétfőn – 00:00 órától 24:00 ...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...