47 gyereket és fiatalkorút fogadott be Németország görög menekült táborokból

Élőszőr óriási politikai vita volt róla, majd jött a koronavírus, ami megfékezte, hogy a görögországi menekült táborokban áldatlan állapotok között élő gyerekeket kimentsék.
Most végre megérkezett az első csoport Hannoverbe. De mi lesz a többi 1.600 gyerekkel?
Szombat délelőtt érkezett Athenból Hannoverbe a repülőgép, 47 menekült gyerekkel és fiatalkorúval a fedélzetén, akik elképzelhetetlen körülmények között éltek a görögországi menekült táborokban.
Samos, Chios és Lesbos görög szigetekről érkeztek. A táborokban még több száz gyerek és fiatal él, ehhez képest a 47 kimenekített szám elég alacsony.
Az Égei-Tenger környéki szigeteken jelenleg 39.000 menekült él táborokban. Ebből kb. 36% kiskorú. Az 1.600 kíséret nélküli kiskorúak főleg fiuk. A rossz higiéniai állapotok miatt, orvosok szerint csak idő kérdése, hogy ott is mikor ütheti fel a fejét a koronavírus.
Bild vergrößern
Bild vergrößern
Németország azt tervezi, hogy összesen 350-500 kísérő nélküli kiskorút menekít ki a görög menekült táborokból. Elsősorban 14 év alattiakat, beteg gyerekeket és lányokat.
A most szombaton érkezők között 42 gyerek volt, 5 fiatalkorú és csak 4 lány.
A német kormány elvárja, hogy a többi EU-államok is, akik korábban már beleegyeztek a felvételükbe, de a koronavírus miatt ezt elhalasztották, vállalják ebbéli kötelezettségüket.

Az EU szerint összesen 1.600 kísérő nélküli gyermekről van szó. Németország mellett még 9 másik EU-s ország jelezte, hogy kész segíteni: Svájc, Luxemburg, Belgium, Bulgária, Franciaország, Horvátország, Finnország, Irország, Portugália és Litvánia.

Eddig ezek közül csak Luxemburgba szállítottak 12 kiskorút.

Görögország szerint ez a folyamat hosszabb ideig is eltarthat, hiszen számos organizáción keresztül kell döntéseket hozni, mely gyerekek melyik országba mehetnek. Meg kell indokolni, melyik gyerek miért éppen abba az országba megy, ahova megy. Ezentúl a gyerekeket pszichológiailag is fel kell készíteni és egészségügyileg is, mondta a migrációs-ügyi minisztérium.

Először 14 nap karantén

Ahogy a a gyerekek és fiatalkorúak megérkeztek Hannoverbe és két buszba szálltak, Osnabrück-be szállították őket. Itt először 14 napos karanténba kerülnek. A legtöbben Alső-Szászországban maradnak, 20 gyereknek vannak rokonai szerte Németországban, akik befogadják őket, de más tartomány is felajánlotta, hogy átvesz gyerekeket.

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.