7 ápolót bocsátott el egy német intézet, mert nem akartak oltást

Ápolók Németországban oltáskötelezettség?

Sachsen-Anhalt-ban egy gondozó intézet Dessau-ban 7 ápolónak felmondott, mert nem akarták beoltatni magukat a koronavírus védőoltással. Az intézet a jövőben csak beoltott embereket akar alkalmazni.

“3 napos ultimátumot kaptunk 12:00 órakor, röviddel 12:00 óra után megkaptuk a felmondásunkat.”

– mondta az egyik elbocsátott dolgozó az MDR német lapnak.

Hat kollégájával együtt veszítették el munkájukat egy Dessauban lévő gondozóintézetben, mert nem akarták beoltatni magukat a koronavírus ellen.

A német lapnak névtelenül adtak interjút, de kihangsúlyozták, hogy nem oltásellenesek.

“Be fogom oltatni magam a koronavírus ellen, csupán egy kis gondolkodási időre volt szükségem”

– mondta az egyik elbocsátott.

Egy másik volt alkalmazott azt mondta, hogy ő is be fogja magát oltatni, de ő akarja eldönteni, hogy mikor jön el ennek az ideje.

Az oltáskötelezettség csak a kanyaróra vonatkozik, ennek ellenére felmondtak nekik, volt akinek azonnali hatállyal (fristlos), volt akinek rendes felmondással (fristgerecht).

Rene Willmer, a gondozóintézet vezetője nem érti, miért haboztak az oltással a volt dolgozók.  A maradék 24 kolléga és ő is már beoltatta magát, mivel március 1-től már nem akarnak olyan dolgozót, aki nincs beoltva.

“Úgy gondolom, hogy aki a gondozásban dolgozik, annak tudnia kellene, hogy végül úgyis be kell, hogy oltassa magát.”

– mondta a vezető a MDR-nek.
Vita a kötelező oltásról

Néhányan az elbocsátottak közül gondolkoznak azon, hogy bíróságra vigyék az ügyet. A munkaügyi jogászok egyértelműen úgy vélekednek, hogy az így elbocsátottaknak egy peres eljárásban sikerük lehet.

Ezt mondta Johannes A. Menke, munkajogi ügyvéd is Halle-ből:

“A munkaadók nem követelhetik ezt meg. Amit egy felszólításban írnak, és finoman utalnak rá, hogy – el akarjuk kerülni a felmondást, ezért kérjük, hogy oltassák be magukat – ezzel gyakorolhatnak nyomást az alkalmazottra, de a bíróságon egy ilyen felmondás aligha állná meg a helyét.”

Az ügyvéd szerint azt sem lehet megtenni, hogy a nem beoltott dolgozókat nem tudják már tovább alkalmazni, hiszen rendelkezésre áll a gyorsteszt és idáig is ezzel működött a dolog.

“Mivel Németországban nincs oltáskötelezettség a koronavírus ellen, ezért nem fenyegethet a munkaadó felmondással.”

A németországi Facebook oldalakon év elején már terjengett egy gondozóintézet figyelmeztető levele, amit aztán a német sajtó is lehozott.
A tartományban nem tervezik az oltás kötelezővé tételét

Sachsen-Anhalt egészségügyi minisztere Petra Grimm-Benne elmondta, hogy elegendően jelentkeztek idáig az oltásra. Egy oltáskötelezettség csak akkor jöhetne szóba, ha valóban nem lenne oltási hajlandóság az ápolók között. De szerencsére ebben a tartományban 75%-os az oltási hajlandóság.

A munkajogi ügyvéd azt ajánlja, hogy akit felmondással fenyeget a munkaadója, vagy fel is mondanak neki, mert nem oltatja be magát a koronavírus ellen, annak 3 héten belül jogi lépéseket kell tennie, máskülönben automatikusan hatályossá válik a felmondás.

Az elbocsátott dolgozók nem akarnak visszamenni volt munkahelyükre, mivel számtalan más munkaajánlatuk van már.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.