7,4%-os infláció Németországban áprilisban – segélycsomagról döntött a kormány a héten

Magas az infláció Németországban

Áprilisban is meglepően magas volt az infláció Németországban a magas energiaárak és az ukrán háború miatt, amilyet 1981 ősze óta nem tapasztaltak. A kormány segélycsomagról döntött a héten.
A 7,4%-os növekedés 1981 ősz óta most a legmagasabb. A németországi inflációs ráta áprilisban tovább növekedett, márciusban 7,3%-os volt, februárban 5,1%-os. Ezt a Német Statisztikai Hivatal jelentette be csütörtökön.

Az ukrán háború kezdete óta különösen az energiaárak emelkedtek meg észrevehetően, és vannak jelentős hatással az inflációra. Németországban 1981 őszén volt hasonló helyzet, amikor az ásványolajárak szintén hirtelen emelkedtek az Irak és Irán közötti első Öböl-háború eredményeként.

Az ukrán elleni orosz támadás február végén hajtotta fel az olaj- és gázárakat, amelyek hónapok óta emelkednek az élelmiszerárakkal együtt. Sok vállalat emelni akar az árain, mivel őket is érinti a drágulás.

A szakértők aggódnak, hogy az áremelkedés hosszabb ideig tarthat, mint az eredetileg feltételezett. A magasabb inflációs ráták pedig csökkentik a fogyasztók vásárlóerejét.
Egy példa Nordrhein-Westfalen tartományból

Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára átlagosan 9,5%-kal növekedett 2021. áprilisához képest.

Például:

  • az élelmiszerolajok ára 27,7%-kal növekedett
  • a kenyér és gabonatermékeknél 10,6%-os az emelkedés,
  • a lakás, a víz, az elektromosság, a gáz és az egyéb üzemanyagok területén a tartományi hivatal 2021. áprilisához képest 9,5%-os áremelkedést állapított meg,
  • az üzemanyag ára 37,4%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest,
  • A paprika átlagosan 15,8%-kal,
  • a sertéshús 13,9%-kal lett drágább.

Ezzel szemben áprilisban, például a könnyú fűtőolajat átlagosan 18,4%-kal, a dízelüzemanyagot pedig 9,8%-kal olcsóbban kínálták, mint az előző hónapban, márciusban.

Mi várható?

A német kormány idén átlagosan 6,1%-os inflációt vár – ami 1981 óta a legmagasabb szint. Összehasonlításképpen: 2021-ben az arány 3,1% volt, 2020-ban csak 0,5%.
Segélycsomagról döntött a kormány

A tervezettek szerint döntött a héten a német parlament egy segélycsomagról. 3 hónapig (juniustól augusztusig) csökkenti az üzemanyagok energiaadóit, júniustól szintén 3 hónapra bevezeti a 9 Eurós havi jegyet a tömegközlekedésben, mely Németország szerte használható lesz a tervek szerint, a munkavállalók a munkaadóktól a fizetésükön keresztül egyszeri bruttó 300 Eurós támogatást kapnak az energiaárak tamogatása képpen, nyáron pedig a Kindergeld-et minden gyermek után automatikusan kiegészítik egyszeri 100 Euróval. A szociális segélyből élők is kapnak egy egyszeri 100 Eurós támogatást.

Forrás1 Forrás2  Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.