9 Eurós bérlet júniustól a tömegközlekedésben Németországban: mit kell tudni róla?

Júniustól kapható a 9 Eurós havi bérlet Németországban, tudnivalók

A Bundesrat is jóváhagyta, jön a 9 Eurós havi jegy Németországban a tömegközlekedésben június 1-től. Erről döntött a német parlament egy segélycsomag keretében. A jegyeket már május 23-tól meg lehet vásárolni.




Segélycsomagról döntött a parlament,  melynek ez az egyik része, és akár az egész segélycsomag, ez is a Németországban élő polgárokat kívánja támogatni a megemelkedett üzemanyag-és energiaárak miatt.

Május 23-tól lesz kapható és június 1-től érvényes 3 hónapon keresztül a kedvezményes jegy. A 9 Eurós havi jegy 1 hónapig lesz érvényes, nem hosszabbodik meg automatikusan és csak hónap elejétől lehet megvásárolni, ami ugyanazon hónap végéig érvényes.

A Deutsche Bahn szerint a 3 hónapra előre együtt is meg lehet majd vásárolni a havi jegyeket pl. a DB Navigator applikáción keresztül.

Mely időszakra lesz érvényes a 9 Eurós jegy?

A jegyet a 3 nyári hónapra, júniusra, júliusra és augusztusra lehet megvásárolni. Az ára havonta 9 Euró lesz és mindenkinek szól.

Milyen közlekedési eszközökön lehet használni?

A 9 Eurós jegyet vásárlók Németország szerte használhatják a helyi és regionális tömegközlekedésben, akár a közlekedési társaságok és tartományi határokon át is. Ha tehát Berlinben megvásároljuk, használhatjuk Münchenben vagy Hamburgban is. Országszerte ezek mind menetrend szerinti buszok, villamosok, metrók, regionális vonatok, regionális gyorsvonatok és még kompok is, például Hamburgban vagy Berlinben. A jegy azonban kifejezetten nem érvényes a távolsági forgalomra. A távolsági forgalomba tartoznak az ICE, IC és EC vonatok, valamint a Flix-vonatokra és buszokra sem lesz érvényes.

Hogyan vásárolhatom majd meg?

Minden hagyományos jegyárusító helyeken, automatákban, online is megvásárolható majd.




Mi van akkor, ha már van bérletem?

Aki már rendelkezik havi- vagy éves bérlettel, annak is jár a 9 Eurós jegy. A közlekedési társaságok ígéretet tettek arra, hogy ezeket az előfizetéseket a következő hónapokban automatikusan alacsony tarifára váltják, vagy a különbözetet kompenzálják.

Előfordulhat egy esetleges túlterheltség a vonatokon?

Igen, különösen a turisták által közkedvelt helyeken. A legnagyobb vasúti szakszervezet (EVG) is kaotikus állapotokra figyelmeztet, már pünkösdkor, ami június 5-én, vasárnap lesz. Előfordulhatnak túlzsúfolt vonatok, sőt, túlzsúfolt vonatok kiürítésére és pályaudvarok lezárására is számítani lehet. A rendszer túlterheltségére és akár leállására is számít, mivel nem biztos, hogy elegendő jármű áll majd rendelkezésre.




Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.