A Biontech és Pfizer menti meg a világot a járványtól?

20202021-re a Biontech és a Pfizer már több országgal is aláírta az oltóanyag szállítási megállapodásait. Ha az oltást jóváhagyják, az gazdasági fordulópontot jelenthet.

A mainzi székhelyű Biontech gyógyszeripari vállalat amerikai partnerével, a Pfizerrel több országgal és az EU-val is szállítási megállapodást kötött összesen 570 millió koronavírus oltásról, 2020-21-re.

Ezenkívül további 600 millió adag vásárlására van lehetőség – jelentette be a Biontech. Minden oltáshoz két adag vakcinára van szükség 3 héten belül.





Az információk szerint minden megállapodás a klinikai sikertől és a jóváhagyástól függ.

A vállalat korábban biztató időközi eredményeket mutatott fel a oltás hatékonyságáról, és bejelentette, hogy már a jövő héten jóváhagyást kér az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatalától (FDA).

Az EU mellett szállítási megállapodásokat kötöttek többek között már az USA-val, Kanadával és Japánnal. Az angol BBC írása alapján Nagy-Britannia az év végéig 10 millió oltás-adagot kap és további 30 milliót már megrendeltek.

A Biontech vezérigazgatója és társalapítója, a török Ugur Sahin egy fordulópontról beszélt, mind cégük, mind pedig a tudomány terén elért innováció szempontjából, tekintettel a november 9-én bemutatott oltóanyag 90% hatékonyságának időközi eredményére.

Ezek az adatok egy lehetséges megoldást jelenthetnek és egy lépéssel előrébb lehetünk a jelenlegi világméretű járvány leküzdésében.

A szállítási előrejelzések alapján a Biontech becslése szerint az idén világszerte akár 50 millió oltóanyag-adagot szállíthatnak ki, jövőre pedig akár 1,3 milliárd adagot is legyárthatnak.





A hesseni Marburgban található gyártóüzem fontos szerepet játszik a termelésben. Az üzem átvétele a svájci Novartis gyógyszeripari óriástól a Biontech szerint októberben befejeződött.

Az amerikai börzén a Biontech-részvények ma tovább erősödtek. Már a bejelentés utáni napon a amerikai börzén nagy változások történtek.

A Biontech 2008-ban alakult. Két évvel ezelőtt a mainzi székhelyű vállalat együttműködési megállapodást írt alá a Pfizerrel, amelyet ez év márciusában kibővítettek a koronavírus járvány oltóanyag felkutatása miatt.

A Biontech a kutatáshoz 375 millió Euro összegű támogatást kapott a német kormánytól.

A 3. fázisban elvégzett tesztelésen 6 országban (USA, Németország, Brazília, Argentína, Dél-Afrika és Törökország) 43.500 ember vett részt.





Ennek fele kapott az oltásból, a másik fele placebót. Csak kevesen mutattak megbetegedést azok közül, akik az oltásból kaptak. Az oltóanyag eddig nem mutatott súlyos mellékhatásokat.

Normális esetben egy oltás kifejlesztéséhez 10 évre vagy többre van szükség. A német kormány azzal számol, hogy legkorábban 2021 első negyedévében elérhető lesz az oltás.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy az első generációs oltóanyaghoz fűzött elvárások túl nagyok lehetnek.

Mivel először az oltás nem lesz mindenkinek elegendő, ezért ahogy azt Angela Merkel november 8-án elmondta, Németországban először az ápolók, orvosok és a rizikó-csoporthoz tartozók kapják meg.

A német tudósok pedig ajánlásokat tettek. Az oltás ingyenes lesz és nem kötelező.

FORRÁS: www.ntv.de www.ndr.de www.merkur.de

Bild von Tumisu auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.