A héten kezdődnek az iskolák Németországban – kötelező maszkviselést ajánlott az oktatási miniszter

Északon kezdődik az iskola a legkorábban

Hétfőn, augusztus 3-án, kezdődött az új tanév Mecklenburg-Vorpommern-ben és Schleswig-Holstein egyes szigetein. Csütörtökön Hamburgban kezdődik az iskola, egy héttel később Berlinben, Brandenburgban, Nordrhein-Westfalen-ben és Schleswig-Holstein többi részén is.

Az oktatási miniszter Anja Karliczek (CDU) kötelező maszkviseletet ajánlott az iskolaépületekben, de a végleges döntést a szabályokról az egyes tartományok hozzák meg.

Ha a tartományok a távolságtartási szabályokról az iskolákban helyhiány miatt le is mondanak, a rendes tanítás csak akkor működhet, ha a többi higiéniai szabályokat, mint pl. a maszk viselését vagy a távolságtartást betartatják a gyerekekkel az udvarokon és folyosókon.” – mondta Anja Karliczek.

Általánosságban az a tapasztalat, hogy a társadalom egyre lazábban kezeli a koronavírus miatt előírt szabályokat, ez aggodalomra ad okot az iskolakezdéskor.




Egyes tartományok már bejelentették a kötelező maszkviseletet

Berlin, Bajorország, Baden-Württemberg már bejelentették, hogy az iskolaépületen belül kötelező lesz a maszk viselése, mely a tanítási óra idejére nem vonatkozik. Hessen és Szászországban az egyes iskolák dönthetnek a szabályokról. Nordrhein-Westfalen-ben hétfőn döntöttek arról, hogy kötelező lesz a maszk viselése az órák alatt is, kivéve az általános iskolákban 5. osztály alatt (Grundschule), ahol az órák alatt nem lesz kötelező. Ez augusztus végéig lesz érvényben, utána újból megvizsgálják a fertőzöttségi szintet a tartományban.

A zöldek frakcióvezetője Katrin Göring-Eckardt kritizálja, hogy az iskolák nincsenek felkészülve egy esetleges digitális oktatásra, ha esetleg ismét be kell zárniuk. A tanítók számára oktatási lehetőséget és digitális eszközöket kell biztosítani, a tanulóknak ingyenes kölcsönözhető számítógépet a távoktatáshoz. Az államnak az otthoni oktatás esetére egy szülő-tanító hotline-t kellene létrehoznia egy digitális coach vezetésével, segítésével.




Bajorországnak konkrét terve van

Bajorország a legfelkészültebb az összes tartomány közül és ez példaértékű. Az alábbi fokozatokat dolgozták ki és felkészültek minden eshetőségre:

1 fokozat: Normális tanítás, a maszkot a tanulónak addig kell viselnie, amíg a helyére nem ér, tanítási óra alatt leveheti. 2. fokozat: Ha a fertőzöttségi számok enyhén emelkednek egy régióban, akkor a tanulóknak az órán is viselniük kell a maszkot. 3. fokozat: Több, mint 35 fertőzött esetén a tanítást kisebb csoportokban kell végezni, váltakoztatva a digitális távoktatással. 4. fokozat: Több, mint 50 fertőzött esetén megszüntethetik az oktatást, bezárhatják az iskolát, legrosszabb esetben minden iskola bezárhat az egész tartományban.

Bajorországban szeptember 8-án kezdődik az új tanév.




Részben távoktatás is lehetséges

Mivel kb. 400 tanár a 13.000-ből rizikó csoportba tartozik, ezért ők a homeoffice-t választották. Így lesz, ahol részben távoktatással lesz kiegészítve a normális tanítás, közölte az oktatási minisztérium.

De minden általános iskolai tanulónak (Grundschüler) biztosítva lesz a napi 4 óra tanítási idő az iskolában. A többi iskolásoknak pedig min. 5 óra lesz.

A kép az egyes tartományok iskolakezdési dátumát és a maszkkötelezettséget jelzi, ahol kék színű. A sárgával jelölt tartományokban nincs maszk kötelezettség előírva. 

 

FORRÁS: www.tagesschau.de www.zeit.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.