A járványügyi lezárások feloldását követeli a német Pénztári Orvosok Szövetségének elnöke

Németországban nyitást követel Freedom Day oktoberben az egészségpénztár szövetség elnöke

A német Pénztári Orvosok Szövetségének (KBV) elnöke Andreas Gassen szerint itt lenne az ideje, hogy minden járványügyi lezárást feloldjanak Németországban Nagy-Brittannia példájára.
Elég idő volt az oltásra

Andreas Gassen október végétől feloldana minden járványügyi lezárást. Szerinte egy ilyen lépés nem terhelné túl az egészségügyi rendszert. Mindenkinek van még elég ideje oltásra október végéig:

Én arra fogadok, hogy ebben az esetben is elérnénk a 70%-os vagy még magasabb áltoltottsági arányt, hiszen az emberek tovább oltakoznának, de így könyedebben vennék.

Nagy-Britannia a példakép

Nagy-Britanniában Boris Johnson miniszterelnök július közepén nagyrészt véget vetett a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseknek.

Gassen szemszögéből a szigeten végzett számítás meghozta gyümölcsét. Gassen szerint Nagy -Britannia egészségügyi rendszere nem dőlt össze, ami biztató. Különösen azért, mert a német egészségügyi rendszer sokkal hatékonyabb, mint a brit. Dániában is ezt az utat járják, ott sem látható egészségügyi vészhelyzet, Svédországban szeptember végére tervezik a teljes feloldást.

A “Freedom Day” vagyis a “szabadság napját” szeretné bejelenteni, ami nélkül a járványügyi intézkedések akár a végtelenségig is eltarthatnak, nyilatkozta. Véleménye szerint előbb utóbb úgyis mindenki megfertőződik a vírussal, és aki nincs beoltva, azt nem kell tovább védeni. Legyen mindenkinek a saját döntése, hogy vállalja-e az akár súlyosabb lebetegedést, vagy sem.

Lauterbach véleményéről nem sokat tart, szerinte Németország pontosan tudja, hogy mire képes az egészségügye, nem tesztelésről lenne szó. A kormány ígérete az volt, hogy ha már mindenki hozzájuthat az oltáshoz, feloldják a lezárásokat, erre is hivatkozott az orvos.

Szerinte mindenkinek magának kellene eldöntenie, akar-e maszkot hordani vagy sem, ugyancsak pl. a vendéglátósoknak is maguknak kellene eldönteniük, hogy akarnak-e szabályokat bevezetni a vendégeknek, vagy sem, és nem az államnak.

Gassen elmondta, hogy a 2G szabályozás szerinte teljesen elfogadhatatlan, a német lakosság 1,5 év járványügyi lezárás után jobbat érdemel.
Lauterbach élesen bírálja Gassen ötletét

Karl Lauterbach szerint teljesen helytelen megközelítés lenne október végén megszüntetni minden intézkedést a járvány megfékezésére. Twitteren is kifejezte nemtetszését, miszerint ezáltal túl nagy járványhullám jönne.

Nem lehet csak kipróbálni, hogy az egészségügyi rendszerünk mit tud kiállni.

Az SPD politikusa szerint 85%-os átoltottságnál lehet a korlátozásokat feloldani, addig szerinte a 2G szabályt kell bevezetni. Gassen szerint azonban ilyen magas átoltottság szinte sehol nincs, ezért nem tartja reális célkitűzésnek.
Annak érdekében, hogy minél többen oltassák be magukat, Lauterbach most már egy állami oltási bónuszt is el tud képzelni, amelyet sokáig elutasított.

Az FDP már régóta a Freedom Day-t támogatta

Az FDP párt már korábban is azt követelte, hogy a választások után az új parlament első ülésén tárgyaljon arról, hogy októberben oldják fel a korlátozásokat. De a párt elnöke úgy látja, hogy a CSU továbbra is az oltási kampányt eröltetné.
Helge Braun ellenzi az ötletet

Helge Braun, a kancellária vezetője a “szabadság napja” ellen szólalt fel – mint korábban Spahn német egészségügyi miniszter is.

Nagyon valószínű, hogy újabb koronahullám lesz, és ebben az országban 20 millió embernek még mindig nincs védőoltása.

– mondta Braun

Braun inkább azt támogatja, hogy csak akkor ígérjék a korlátozások feloldását, ha az oltottak aránya jelentősen megnőtt, különösen az idősebbek körében.
De azt is világossá tette, hogy egy országos 2G -szabályt nem tartana jónak. Szerinte a regionális 2G szabály bevezetés elég, ill. csak ott, ahol az egészségügyi rendszer túlterhelésésnek veszélye fennáll.
A 2G szabály bevezetésénél csak az oltottak és gyógyultak juthatnak be bizonyos helyekre. Ez Baden-Württembergben léphet már télen érvénybe, a szabály azonban erősen vitatott.

Egy felmérés szerint a németek nagy része támogatja a 2G bevezetését, erről ír a német média.

Spahn egészségügyi miniszternek is vannak tervei

Jens Spahn német egészségügyi miniszter dícsérte az e heti oltási kampány hetet, habár jelentek meg olyan cikkek is a médiában, amelyek szerint kudarc volt.

A “Hier wird geimpft” akcióhét vasárnap ér véget. Ezalatt az idő alatt országszerte 1.500 oltási akciókat szerveztek önkéntesek és különböző szervezetek, hogy minél több embert sikerüljön beoltani. Spahn elmondta, hogy 500 000 embernek sikerült a fontos első oltást beadni.

Ennek ellenére Spahn aggodalmát fejezte ki az oltatlan emberek nagy csoportja miatt az idősebb lakosság körében:

A 24 millió 60 év feletti ember közül csaknem 4 millió még mindig oltatlan, vagyis ebben a kockázati csoportban majdnem minden hatodik. Ha ennek a csoportnak a nagy része néhány héten belül megfertőződne a rendkívül fertőző Delta -variánssal, az intenzív osztályaink nagyon le lennének terhelve.

– figyelmeztetett Spahn.

A védőoltások arányának növelése érdekében a miniszter az adókedvezményt szeretne azoknak a cégeknek, amelyek kedvezményes kampányokkal akarják az alkalmazottakat vagy az ügyfeleket oltásra csábítani. “Olaf Scholzzal együtt szeretnék javaslatot tenni erre” – mondta Spahn. Az állami bónuszt ugyanakkor elvetette.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.