A kelet-európai mezőgazdasági munkások mégis beutazhatnak Németországba – Seehofer megegyezett

Fordulat: A kormány mégis úgy döntött, hogy megengedi a Kelet-Európából érkező betakarítókat, szüretelőket, mezőgazdasági munkásokat Németországba beutazni, de feltételekkel. Áprilisban és májusban is 40.000 szezonális munkás jöhet Németországba dolgozni, hogy megakadályozzák a terménykiesést.

Jó egy hete döntött úgy meglepő módon a belügyminiszer, Horst Seehofer (CSU), hogy megtiltja a szezonális munkások beutazását Németországba. Miután a termelők és a Mezőgazdasági Minisztérium (Julia Klöckner) is tiltakoztak ellene, Seehofer megállapodást kötött a Mezőgazdasági Minisztériummal, hogy szigorú feltételek között beutazhatnak a főleg Kelet-Európából érkező gazdasági munkások.

Csütörtökön közölte Julia Klöckner (CDU) Berlinben, hogy áprilisban és májusban is 40.000 szezonális munkás érkezhet Németországba. A dolgozók kizárólag repülővel utazhatnak, nem lesznek több órás buszutak, mondta Klöckner.

Az adott repülőtereken egészségügyi vizsgálat vár az érkezőkre, ezután a termelők viszik ki őket a gazdaságokhoz. Ezt a helyet az újonnan érkezők aztán két hétig nem hagyhatják el és más munkát nem is végezhetnek, “Tulajdonképpen karanténban lesznek munkalehetőséggel egybekötve” – mondta a miniszternő.

Már nagy szükség volt egy hasonló szabályozás meghozására. Általában április és október között 300.000 külföldi szezonális munkás dolgozik a német földeken. Azt a munkát végzik el, amiért csak kevés német lelkesedik: palántázás, termőföld gondozása, gyümölcsök és zöldségek betakarítása.

Most elsőként a spárga és az eper betakarítása van soron. A legtöbb szezonális munkás Kelet-Európából jön, a legtöbbjük főleg Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából.

 

Zavarok a szállítmányozásban

A Mezőgazdasági Minisztérium és a termelők létrehoztak egy olyan kezdeményezést, melynek az az elnevezése, hogy a “Das Land hilft“, vagyis “Az ország segít”, ahol önkéntesek jelentkezhetnek a munkákra. Több, mint 40.000 ember jelentkezett idáig. De a gazdálkodók elnöke Joachim Rukwied újból és újból hangoztatta, hogy csak a kisegítők munkája nem lesz elegendő, a már betanított és gyakorlott munkaerőre sürgősen szükség van. Ők már évek óta járnak a gazdaságokba, a termelőknek nem kell őket már betanítani, nem úgy, mint a kisegítőket.

Már a beutazási tiltás előtt 20.000 szezonális munkás jött Németországba. “De ez messze nem elég“- mondta. Május végéig 100.000 további szezonális munkásra van szükségünk.

A 40.000 külföldi munkavállaló mellett áprilisban és májusban is további 10.000 munkaerőt akarnak a miniszterek mozgósítani a “a különböző belföldi potenciális társadalmi csoportokból” (munkanélküliek, diákok, menekültek, kurzarbeiter-ek).

Az EU-bizottság a hét elején kifejezetten követelte, hogy a betakarítók és szezonális munkások számára legyenek nyílt határok, és ezzel szembeállította magát Seehoferrel. Mivel már zavar van az élelmiszeripari szállítmányozási láncban Európán belül, ezért a hazai élelmiszer ellátásnak jelenleg különösen nagy jelentősége van.

Munkaajánlatokat több jobportál is kínál, regionálisan változó, itt egy példa, KLIKK IDE.

 

FORRÁS: www.faznet.hu


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.