A Knorr a Zigeunersauce-t átnevezi Paprikasauce Ungarische Art-ra Németországban

Németországban a Knorr átnevezi a csípős un. Zigeunersauce (cigányszósz) grillszószt. Az anyacég Unilever ezzel egy rasszizmussal kapcsolatos vitát akar megelőzni, illetve, hogy ne legyen a szósznak egy negatív hangzata.

Pár hét múlva már úgy fogják a polcokon ezt a szószt megtalálni, hogy ‘Paprikasauce Ungarische Art’ (vagyis paprikaszósz magyarosan)” – közölte az Unilever.

Mivel a ‘Zigeunersauce‘ elnevezést negatívan is lehet értelmezni, ezért döntött így a cég, hogy ezt a termékünket átnevezzük.”





A “Zigeuner” szó egy régi gyűjtőszava különböző népcsoportoknak, akik Indiából főleg Kelet-és Dél-Európában terjedtek el.

A Németországi Sinti és Roma Központi Tanácsa szerint ez a szó egy idegen megnevezés, mely tele van előítélettel és azoknak, akik ehhez a népcsoporthoz tartoznak, diszkrimináló.

“Zigeunersauce” több, mint 100 éve a konyha része

A konyhai leírásokban a szó “Zigeunersauce” már több, mint 100 éve használatban van. A klasszikus konyhai leírásban Escoffier már 1903-ban használta. Fűszerezett, csípős szószt jelentett, ami manapság paradicsomos szószból állítanak elő, gyakran paprikával, hagymával, ecettel és fűszerekkel ízesítve.

Tradicionálisan a felhasználó a szószt a magyar konyha ízeivel azonosítja és a csípőssel. A sinti és romák szerint az ő konyhájukban ilyen nincs.

Az új neve “Paprikaszósz magyarosan” lesz

A Knorr ezzel számtalan panaszra reagált

A Németországi Sinti és Roma Központi Tanácsa üdvözölte a döntést: “Jó, hogy a Knorr nyilvánvalóan több panaszra is reagált ezzel a döntéssel”. – mondta Romani Rose, elnök.





Egyben aggodalmát fejezte ki, hogy Európában és Németországban is növekszik a cigányellenesség.

“Amikor focistadionokban a “cigány” és “zsidó” szó gyakran sértegetésnek szánt szónak számít, egy ilyen ügy másodrangú számunkra.”

A Knorr 2013-ban az átnevezést még elutasította, akkor a terv még az volt, hogy “Sinti und Roma” lesz a szósz neve.

Az általános vita a rasszizmusról az utóbbi időben felerősödött az amerikai fekete George Floyd halála miatt.

Időközben több vicces és kevésbé vicces fotó is kering már az interneten ezzel kapcsolatban.

FORRÁS: www.focus.de





Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.