A német belügyminiszter 10.000 Euró alatt tartaná a készpénzforgalmat

A német belügyminiszter tizezer Euró alatt tartaná a készpénzforgalmat

Faeser német belügyminiszter új pénzmosás elleni intézkedést akar hozni és 10 000 Eurós felső határt javasolt a készpénzes kifizetésekre. Ez csökkentené annak lehetőségét, hogy a bűnözők a vagyonukat elrejtsék.
Nancy Faeser német belügyminiszter a készpénzkifizetések 10 000 Euróban történő korlátozásával szeretné szigorítani a pénzmosás elleni küzdelmet.

Ez csökkentené annak veszélyét, hogy a bűnözők elrejtsék vagyonukat. A 30 000 Eurós készpénzes ékszer- vagy óravásárlás hamarosan a múltté lesz. Én egy 10 000 Eurós általános készpénzplafon bevezetését támogatom.

– mondta.

A cél a bűnözőzésből szerzett pénzek visszaszorítása, a tulajdonosi struktúrák átláthatóáságának növelése.

Bajorország elutasítja a készpénzkorlátozást

Bajorország pénzügyminisztere, Albert Füracker aránytalannak ítélte a készpénzhasználat általános korlátozását.

A digitális fizetésre kényszerítés nem vezet automatikusan kevesebb bűnözéshez, ezt mutatja a kiberbűnözés is, amely kétség esetén teljesen nélkülözni tudja a készpénzt

– mondta Münchenben Faeser követelésére reagálva első reakcióként.
Október végén a német kormány már kezdeményezte egy olyan törvény megalkotását, amely a jövőben megtiltaná az ingatlanok készpénzzel történő fizetését. A Bundestagnak és a Bundesratnak azonban még foglalkoznia kell vele.

Németországban sok ember számára a készpénzfizetés 10 000 Eurós korlátja nem jelentene korlátozást, mivel a magasabb összegű készpénzfizetések ritkák.

Egyes területeken azonban, például a használt autók vásárlása esetében a miniszter tervei a jelenlegi gyakorlat megváltoztatását tehetik szükségessé.

Készpénzkorlátozásra vonatkozó uniós javaslatok

Az Európai Bizottság 2021-ben tervet terjesztett elő a pénzmosás elleni küzdelemre. Ez magában foglalta a készpénzfizetések uniós szintű korlátozását és a kriptovalutákra vonatkozó korlátozásokat, valamint egy új felügyeleti hatóság létrehozását.

A pénzmosás problémája Európában óriási. Az Európai Számvevőszék becslései szerint az Európán belüli gyanús tranzakciók összege több százmilliárd Euróra rúg.

A kényszer prostitúció, emberkereskedelem, fegyverkereskedelem, kábítószer-kereskedelem vagy zsarolás révén szerzett pénz például a normális gazdasági körforgásba kerül.
Olaszország felfüggesztené a készpénzfizetés felső határát

Az új olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni néhány hete bejelentette, hogy ismét felfüggesztené a készpénzfizetés felső határát.
Ezzel teljesítené egyik választási ígéretét – mondta a jobboldali kormányfő. Meloni koalíciós partnere, a Lega korábban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely szerint Olaszországban a jelenlegi 2 000 Euróról 10 000 Euróra emelnék a limitet. Eredetileg úgy volt, hogy a határ 2023-ban 1 000 Euróra csökken.

EU ki-és beutazásnál jelenteni kell a 10 000 Eurós vagy több készpénzt

A 10 000 Eurót vagy annál nagyobb összegű készpénzzel rendelkező utazóknak nyilatkozattételi kötelezettségük van, ha átlépik ki-vagy befele az EU-határt. Ennek célja a pénz illegális mozgása elleni küzdelem a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben.

2021. június 3-tól új szabályok vonatkoznak az EU-ba irányuló és onnan kifelé irányuló készpénzmozgások ellenőrzésére.

E szabályok értelmében az EU területére belépő vagy onnan kilépő, 10 000 Eurót elérő vagy meghaladó összegű készpénzt (vagy ennek megfelelő összeget más valutában vagy más könnyen átváltható eszközökben, például harmadik félre kiállított csekkekben) szállító utazóknak be kell jelenteniük ezt az összeget a vámhatóságoknak.
A rendelet értelmében a vámhatóságok felhatalmazást kapnak a természetes személyek, poggyászuk és szállítóeszközeik ellenőrzésére, valamint a be nem jelentett készpénz elkobzására.

A vámhatóságok jogosultak intézkedni még a 10 000 Eurónál kisebb összegek esetében is, ha vannak arra utaló jelek, hogy a készpénz bűncselekményhez kapcsolódik.

2021 augusztusától nem gyártanak 500 Eurós bankjegyet

Az Európai Központi Bank (EKB) az eurózóna monetáris hatósága, és így felelős az 500 Eurós bankjegy megszűnéséért. Az eltörléssel a terrorizmus finanszírozását, a kábítószer-kereskedelmet és a pénzmosást kívánja visszaszorítani.

Ráadásul az 500 Eurós bankjegy amúgy is alig van jelen a mindennapi életben. Az Euróövezetben 2018 végén jó 500 millió bankjegy volt forgalomban. Ez kevesebb mint egy bankjegyet jelent uniós polgáronként.
Összehasonlításképpen: ugyanebben az időben az 50 Eurós bankjegyből körülbelül hússzor több, tízmilliárd darabot bocsátottak ki. Sok üzlet nem fogadja el az 500-ast fizetőeszközként Németországban.

A fogyasztók számára az 500 Eurós bankjegy eltörlése egyelőre nem jár következményekkel. “Az 500 eurós bankjegy mindig megőrzi értékét, és korlátlan ideig beváltható a nemzeti bankokban” – tájékoztat az EKB. Az 500-as tehát továbbra is érvényes fizetési és csereeszköz marad.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.