A német belügyminiszter bejelentette, jön a határellenőrzés

Határellenőrzés Németországban

A német belügyminiszter Horst Seehofer a mai napon adott sajtótájékoztatót, melyben elmondta, hogy a német kormány már pénteken dönteni akar a beutazások szigorítását illetően.

Korábban szó volt róla, hogy közös európai döntést kell hozni, erre azonban most Németország nem vár. Az EU egyébként sem támogat semmilyen határlezárást.





A határok ellenőrzését azokkal az országokkal szemben akarják alkalmazni, ahol az új vírusmutáns elterjedt.

Ez elsősorban a repülőkkel érkezőkre vonatkozik, de a szúrópróba szerű ellenőrzést az utakon és a vonatokon is megnövelik.

Nem az utazás betiltásáról van szó, mondta Seehofer, hanem olyan új szabályokról, amikkel az új vírusmutáns Németországba való behozatalát megakadályozhatják.

Az utakon lévő ellenőrzéssel különösen a turisztikai utazásokat és a bevásárlási turizmust akarják megakadályozni.





Kivételek lesznek a szállítmányozásban dolgozók, de a részleteken még dolgoznak.

Korábban még arról volt szó, hogy a repülőjáratokat szinte teljesen be akarják szüntetni, de a mai sajtótájékoztatón Seehofer elmondta, hogy ez kizárólag azokra az országokra vonatkozik, ahol az új vírusmutáns megjelent.

Jelenleg ezek Nagy-Britannia, Írország, Portugália, Dél-Afrika és Brazília, ami naponta változhat, az aktuális lista itt megtekinthető.





Franciaországban is gyorsan terjed már az új vírus mutáció, különösen a brit vírus variáns, a B.1.1.7 elnevezésű, ezért ott hamarosan szigorú lezárást vezetnek be.

A magasan fertőzött területekről már most sem lehet beutazni negatív teszt nélkül, mint pl. Csehországból.  A reptereken a légitársaság kell, hogy még beszállás előtt ellenőrizze az utasokat.

Az 3 féle új besorolás január 24-től érvényes Németországban.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

www.tageschau.de www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.