A német egészségügyi miniszter elutasítja a kötelező oltást

Egyelőre nem lesz oltáskötelezettség Németországban

Marks Söder a CSU vezetője nagy vitát kavart, amikor azt ajánlotta, hogy legyen Németországban részleges-oltáskötelezettség, vagyis bizonyos munkakörben dolgozóknak tegyék kötelezővé, mint pl. az ápolóknak.

Most Jens Spahn (CDU), a német egészségügyi miniszter szólalt fel és kategorikusan elutasította az ápolók kötelező beoltását.




“Szavamat adtam a parlamentben, hogy ebben a járványban nem lesz oltáskötelesség. Célunk a felvilágosítás és információ nyújtás.”

Spahn elmondta, hogy néhány napja még arról volt szó, hogy állítólag nincs elég oltás, most pedig arról, hogy legyen részlegesen kötelező, amit csak akkor lehetne bevezetni, ha már túl sok oltás állna rendelkezésre.

Spahn kihangsúlyozta, hogy meg kell becsülni az ápolókat, akik a járványban a legnehezebb feladatot látják el.

“Úgy gondolom, hogy beszélnünk kell az ápolókkal.”

Ezért két hét múlva egy digitális rendezvényt szerveznek az összes németországi ápolónak.





Az igazságügyi miniszter Christine Lambrecht is megerősítette, hogy kizárt egy oltáskötelezettség bevezetése.

“A német kormány világosan kijelentette, hogy nem lesz oltási kötelezettség a koronavírus ellen és a kormány szava számít. Ha az emberek úgy gondolják, hogy az oltás megbízható és hatásos, akkor a legtöbben be fogják oltatni magukat”

Markus Söder az etikai tanácsot ajánlotta erről dönteni.

A német etikai tanács etikai okokból elutasítja a kötelező oltást. Viszont Alena Buys, az etikai tanács elnöke az ARD-nek azt nyilatkozta, hogy bizonyos körülmények között egy bizonyos területre vonatkozó oltási kötelezettséget át lehet gondolni.





Olyan területeken, ahol betegeket kell ellátni és az oltás által védve lennének. De ennek az kell, hogy a feltétele legyen, hogy akit beoltottak ne fertőzhessen tovább.

Ez pedig jelenleg még nem tisztázott, hogy akit beoltottak, az csak magát védi, vagy megakadályozza, hogy a vírus továbbterjedjen.

Spahn kérdésre azt is elmondta, hogy véleménye szerint sem lesz február 1-vel vége a lezárásoknak, de erről a tartományoknak kell dönteniük.

www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.