A német egészségügyi miniszter garantálja az egészségügyi dolgozók bérkifizetését

Támogatást kap a német egészségügy

A Német Kórházszövetség figyelmeztetése után Jens Spahn garantálja a kórházi dolgozók bérének kifizetését.

„Ha a német kormány nem emeli jelentős mértékben a támogatásokat, akkor a kórházak pénze hamarosan el fog fogyni”

– figyelmeztet a Német Kórházszövetség.

A kijelentést követően az egészségügyi miniszter ígéretet tett a kórházak pénzügyi támogatására, írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tekintettel arra, hogy több kórház is pénzügyi nehézségekkel küzd Németországban, az egészségügyi miniszter, Jens Spahn (CDU) garanciát adott a dolgozók bérének folyamatos kifizetésére a jövőben is.

„Biztosítani szeretnénk, és biztosítani is fogjuk a krízishelyzetben lévő kórházak likviditását – ebben minden kórházi dolgozó biztos lehet”

– mondta Spahn az RND lapnak adott interjújában szerdán.

A Német Kórházszövetség (Deutsche Krankenhausgesellschaft – DKG) korábban arra figyelmeztetett, hogy sok olyan kórház van, amelyik nemsokára nem fogja tudni fizetni a dolgozóit.

„Ha a német kormány nem emeli jelentős mértékben a támogatásokat, akkor lesznek olyan kórházak, amelyek már 2021 első negyedévében sem lesznek képesek arra, hogy fizetést adjanak dolgozóiknak. Hiányzik az alapellátásból származó pénz. A kórházak pénzügyi forrásai már igencsak korlátozottak.”

– mondta a Német Kórházszövetség elnöke, Gerald Gaß.
Sok műtétet elhalasztanak

A német kormány december közepén egy újabb mentőcsomaggal rukkolt elő a kórházak számára.

Az Egészségügyi Minisztérium koncepciója szerint azok az intézmények kapnak kompenzációt, amelyek a leginkább korona által sújtott területeken lemondanak az elhalasztható beavatkozásokról, ezáltal szabad ágyakat tartanak fenn.

„Ebbe csupán a kórházak mintegy 25%-a tartozik bele”

– mondta Gaß.

Az egyesület elnöke ezzel szemben azt javasolja, hogy a kórházak havonta kapják meg a 2019-es költségvetés alapján meghatározott összeget, ám a végleges elszámolásra majd csak 2021 végén kerüljön sor.

2020-ban a kórházak több mint kétharmada veszteséges volt, derült ki a Német Kórházi Intézmények (Deutschen Krankenhausinstituts – DKI) kedden közzétett jelentéséből, amelyben 438, legalább 100 ággyal rendelkező kórházat vizsgáltak meg.

Szinte minden második kórház (44%) már 2019-ben is veszteséges volt.

„A kórházak amúgy sem túl fényes pénzügyi helyzete a koronavírus járvány hatására drámai mértékben romlott”. Ez leginkább az elhalasztott operációknak tudható be”

– teszi hozzá a Német Kórházszövetség.

Ennek oka a tervezhető műtétek esetében a betegek vonakodása, valamint a szükséges védekezési intézkedések és a megnövekedett higiéniai követelmények voltak, illetve az, hogy az intenzív osztályokon kötelezően szabadon kell tartani bizonyos számú ágyat a koronával fertőzött betegek számára.

A márciustól májusig tartó első hullám idején a fekvőbeteg ellátásban végzett műtétek száma átlagosan nagyjából 41, míg az ambuláns műtétek száma 58%-kal csökkent.

A bevételkiesés csak ebben az időszakban nagyjából 2.5 millió Euró lehetett kórházanként.

A jelenleg is magas fertőzésszámok még most is sok helyen megnehezítik azt, hogy a műtéteket a korábban megszokott módon és ütemben lehessen elvégezni.

A felmérés szerint a kórházak csupán 18%-a tartja jónak jelenlegi pénzügyi helyzetét.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.